Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

«ΕΝΟΤΗΤΑ» - Ηρακλής Γκότσης | Ενότητα με τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική

Η Δημοτική Αρχή της «Ενότητας» του κ. Γκότση κατάφερε και στην δεύτερη θητεία της να αποδείξει ότι δεν διαφέρει σε τίποτε από τις προηγούμενες. Εφαρμόζει πιστά όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων και τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ στους δήμους ακολούθησε ως διαχειριστής πιστά τις διατάξεις του Καλλικράτη για τους δήμους και υπόσχεται ανάλογα για αυτές του Κλεισθένη, για αυτό και έχει και φέτος το χρίσμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια δημοτική αρχή σε πλήρη συνεργασία με το τοπικό σύστημα εξουσίας και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Προγράμματα 5μήνων και 8μήνων «ωφελούμενων» για τα οποία τολμούν διάφοροι δημ σύμβουλοι να ισχυρίζονται πως είναι «μια κάποια αντιμετώπιση της ανεργίας». Καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και αδιαφορία για τον αποκλεισμό κάθε χρόνο εκατοντάδων παιδιών από αυτούς. Λογικές εκμετάλλευσης και ανταποδοτικότητας των δημόσιων χώρων της γειτονιάς μας (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εκχώρηση του οικοπέδου στον περισσό ΟΤ445 στη Μητρόπολη, το οικόπεδο δίπλα στο ΚΕΠ Ο.Τ. 150, την πλατεία Πάρσης κ.ά.). Επέκταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα σε κάθε κοινωνική υπηρεσία. Υλοποίηση του μοιράσματος της φτώχειας και των πολιτικών ελεημοσύνης με στήριξη σε χορηγίες εταιρειών δίνοντας έτσι άλλοθι σε αυτούς που εκμεταλλεύονται και πλουτίζουν στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Ενώ ήταν από τους πρώτους πρόθυμους που έσπευσαν να δώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην κεντρική για την αποπληρωμή του χρέους.

Δεν ξεχνάμε ότι ο κ. Γκότσης είχε και έναν πιο κεντρικό ρόλο στην προώθηση αυτής της πολιτικής καθώς από τον Οκτώβρη του 2014 ως τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε πρόεδρος της ΠΕΔΑ(Περιφερειακής ένωσης δήμων Αττικής) στα πλαίσια προγραμματικής συμφωνίας με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην ΠΕΔΑ.

Διαβάζοντας το πολυσέλιδο προεκλογικό φυλλάδιο της Ενότητας με τον απολογισμό και τις προτάσεις για την επόμενη 5ετία νομίζει κανείς είναι ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, σε μια άλλη πόλη και μια άλλη εποχή.

Τα μνημόνια τέλειωσαν κάπου εκεί στο 2015 με την έναρξη της δεύτερης θητεία Γκότση και την άνοδο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Φτώχεια, οικονομικές δυσκολίες, μετανάστευση, ανεργία είναι λέξεις που αν τις αναζητήσεις στις είκοσι σελίδες του φυλλαδίου δεν θα τις βρεις. Ίσα-ίσα καμαρώνει για τις πρωτοβουλίες μοιράσματος της φτώχειας που πήρε.

Το δεύτερο είναι η εντυπωσιακή ομοιότητα των προγραμματικών προτάσεων του κ.Γκότση με αυτές του κ.Μανούρη και της κ.Θωμαϊδου. Kαι εδώ θα συναντήσεις τα μέτρα ανάπτυξης του επιχειρείν και της τοπικής αγοράς, την είσοδο των νέων τεχνολογιών, την ανάπτυξη έργων σε βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ της αγοράς και του κέρδους όπως με το ΟΤ150.

Το τρίτο είναι το σύνολο των έργων και υποδομών που θα υλοποιηθούν την επόμενη 5ετία. Χωρίς βέβαια να αναφέρεται με ποια χρήματα και πως θα γίνουν, θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με τον πονηρό πολιτευτή που (στον καταιγισμό των θα…) υποσχέθηκε στους κατοίκους ενός χωριού «θα σας φτιάξουμε και γεφύρια…»! Κι όταν άκουσε από κάτω «μα δεν έχουμε ποτάμι», απάντησε ατάραχος το αμίμητο «θα σας φτιάξουμε και ποτάμι»!

Αυτό όμως που μας εντυπωσίασε ήταν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο οικόπεδο απέναντι από τον σταθμό του Περισσού, στο ΟΤ445 και στον πολυχώρο που ιδιοκτησίας της μητρόπολης για την υλοποίηση του οποίου η διοίκηση Γκότση έκανε τα αδύνατα - δυνατά. Κι όμως λίγες πριν έγινε κοτζαμάν τελετή στην οποία ο Μητροπολίτης χοντρά – χοντρά έδωσε την ευχή του στον Ηρακλή για τη δημαρχία, επαινώντας την καταλυτική συμβολή του στο έργο και την «..προσωπικότητα του Ηρακλή που έχει καθορίσει τη μέχρι τώρα πορεία του». Ο δε Ηρακλής μίλησε για ένα έργο που κάνει αυτά που και οι ίδιοι ήθελαν να υλοποιήσουν (!!!!) και ζηλεύει που τα κάνει η εκκλησία (!!!)

Με έκπληξη δε είδαμε ότι στον απολογισμό του έργου απουσιάζει η αλλαγή του πολιούχου της πόλης που άλλωστε έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παραπάνω έργου και που οι δημοτικοί σύμβουλοι Γκότση, Μανούρη, Θωμαίδου έτρεξαν με τα μαγιό τους αρχές Αυγούστου να την ψηφίσουν.

Μόνο οργή λοιπόν μπορεί να νιώθει κάθε αριστερός και κάθε αγωνιστής όταν βλέπει στο φυλλάδιο να έχει το θράσος η Ενότητα και ο κ. Γκότσης να μιλά για την αριστερά, για την εθνική αντίσταση, για τα κοινωνικά κινήματα για την πάλη ενάντια στο φασισμό ακόμη και για το σοσιαλισμό.

Ως Εκτός Σχεδίου τόσο το 2010 όσο και το 2014 στο β γύρο των δημοτικών εκλογών είχαμε τοποθετηθεί καλώντας να ακυρώσουμε ψευτοδιλλήματα και εκβιασμούς. Μπορεί αυτό να παραξένεψε ή και να στεναχώρησε κάποιους φίλους. Είτε γιατί το 2010 ο κ. Γκότσης ερχόταν με τον αέρα του αριστερού που θα ασκήσει μια φιλολαϊκή διαχείριση είτε γιατί το 2014 ερχόταν με τον αέρα της δημοτικής αρχής που δεν μπόρεσε να κάνει αυτά που ήθελε στην πρώτη θητεία, αλλά που θα έχει τις δυνατότητες με την επερχόμενη τότε της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Νιώθουμε δικαιωμένοι για αυτή μας τη θέση, η οποία δεν βασίστηκε σε κάποιες μαντικές ικανότητες αλλά στην ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνονταν στους δήμους με τον Καλλικράτη, στην αδυναμία να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια της ΕΕ και των μνημονιακών πολιτικών, στην ολοκλήρωση των δήμων σαν τοπικό κράτος.

Τόσο στις εκλογές της 26ης Μαΐου όσο και περισσότερο μετά από αυτές, καλούμε τον κόσμο της εργασίας να ενισχύσει την αριστερά που δεν είναι μόνο των λόγων αλλά και της πράξης.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία