Τι σχεδιάζετε να πράξετε για την πρόοδο του Πολιτισμού στην πόλη μας;
Πολιτισμός, στην ευρύτερή του σημασία, είναι ο τρόπος που ζουν οι άνθρωποι, το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων του ανθρώπου που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας, καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών. Έχει ωστόσο επικρατήσει να δηλώνει κυρίως τις πνευματικές αξίες και ενασχολήσεις, και ειδικότερα τις «καλές» τέχνες. Αυτός είναι ένας πρώτος διαχωρισμός όχι τόσο αθώος. Ακόμη, μια από τις συνέπειες του καταμερισμού της εργασίας είναι ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε δημιουργούς ή εκτελεστές από τη μια και καταναλωτές της τέχνης από την άλλη. Ο τρίτος διαχωρισμός, που είναι συνέπεια του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας, είναι οι διαβαθμίσεις στις τέχνες: Λαϊκή τέχνη, πρωτοπορία, τέχνη για τους πολλούς και για τους λίγους είναι κάποιοι όροι που περιγράφουν αυτόν τον διαχωρισμό.
Ως Εκτός Σχεδίου, είμαστε αντίθετοι με τους καταμερισμούς αυτούς. Είμαστε αντίθετοι με μια λογική που θεωρεί πως ο πολιτισμός και η τέχνη είναι τάχα για λίγους, για «μυημένους». Ζούμε στην εποχή του θεάματος, και πολλές φορές οι εκδηλώσεις που οργανώνονται και στον δήμο μας βασίζονται στην προβολή εκπροσώπων του εμπορικού θεάματος – ακροάματος.
Κι όμως, χιλιάδες νέες και νέοι προσπαθούν να αποτυπώσουν την ψυχή τους στο χαρτί, στο πεντάγραμμο, στον καμβά. Στα περισσότερα σχολεία εμπνευσμένοι δάσκαλοι συντονίζουν εξαιρετικές καλλιτεχνικές δράσεις καταδικασμένες να παρουσιάζονται σε εγκαταλειμμένες αίθουσες «πολλαπλών χρήσεων», σε σχολεία με άθλιες υποδομές.
Θεωρούμε πως η καλλιτεχνική δημιουργία και μέριμνα για να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι οι κάτοικοι με πρωταγωνιστή τη νεολαία απαιτεί την ενίσχυση των συλλογικών καλλιτεχνικών δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και παράλληλα διεκδικούμε: α) Δωρεάν λειτουργία των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου, β) Στελέχωση των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των «εργαζόμενων με αντίτιμο» στο Δημοτικό Ωδείο, γ) Αύξηση των κονδυλίων για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ανάδειξη και στήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Αυτό σημαίνει: α) Χώροι για να παρουσιάζονται τα έργα των νέων καλλιτεχνών με τον αντίστοιχο σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, β) Εξοπλισμένα στούντιο όπου θα μπορούν δωρεάν τα νεανικά συγκροτήματα της περιοχής μας να κάνουν τις πρόβες τους, γ) Αίθουσες όπου θα μπορούν χορευτικές και θεατρικές ομάδες της περιοχής να κάνουν δωρεάν πρόβες και να ανεβάζουν παραστάσεις, δ) Χώροι για εκθέσεις εικαστικών και συναυλίες.
Με ποιους τρόπους θα στηρίξετε τον Αθλητισμό & τα σωματεία της Ν. Ιωνίας;
Θέλουμε λαϊκό αθλητισμό έξω από εμπορευματικά/ιδωτικο-οικονομικά κριτήρια. Σημαντικά πεδία είναι ο σχολικός αθλητισμός, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ο εργασιακός, ερασιτεχνικός, παιδικός αθλητισμός και ο σωματειακός αθλητισμός όταν αυτός δεν εμπορευματοποιείται και δεν γίνεται πιστό-κακό αντίγραφο του επαγγελματικού αθλητισμού. Ενίσχυσή τους από μια δημοτική αθλητική πολιτική που τα προτάσσει έναντι του πρωταθλητισμού και του επαγγελματικού αθλητισμού. Δημοτικές αθλητικές δομές (χώροι, υποδομές και λειτουργία προγραμμάτων και ομάδων για αθλήματα με δωρεάν συμμετοχή) που να μπορούν να παρέχουν δωρεάν αθλητικές υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο, στελεχωμένες με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.
Ελεύθερη είσοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και δωρεάν δυνατότητα άθλησης και χρήσης υποδομών στους κατοίκους που δεν ανήκουν σε σωματεία. Προτεραιότητα στη χρήση των χώρων στις σχολικές, τις παιδικές, τις ελεύθερες ομάδες. Δυνατότητα στα σωματεία που αναπτύσσουν κοινωνική δράση και αντιστέκονται στην εμπορευματική λογική να χρησιμοποιούν δωρεάν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του δήμου. Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις γειτονιές που δεν υπάρχουν.
Η κατάσταση των νέων στην πόλη μας από τους μαθητές και τους φοιτητές ως τους νέους εργαζόμενους παρατηρούμε ότι έχει χάσει κάθε έννοια νεανικότητας και ξεγνοιασιάς κι έχει δώσει τη θέση της στη ζοφερή καθημερινότητα του σχολείου, των σχολών και των χώρων δουλειάς. Οι νέοι βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη εποχή την πίεση, το άγχος, το συνεχές κυνήγι προσόντων με την επιβολή του Νέου Λυκείου, τη διάλυση της πραγματικής δημόσιας και δωρεάν παιδείας που απελευθερώνει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο και ταυτόχρονα την ανεργία, τη μισοεργασία, τις δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, τα εξαντλητικά ωράρια, τους μισθούς πείνας.
Ο ελεύθερος χρόνος μοιάζει με μακρινό όνειρο, ενώ τη στιγμή που πολλοί μαθητές και φοιτητές αναγκάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους να εργαστούν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, οποιαδήποτε ενασχόληση με χόμπι, πολιτισμό, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες αποτελούν αγαθά πολυτελείας για λίγους. Φυσικά σε αυτό έρχεται να προστεθεί το βαρύ αντίτιμο που πρέπει να διαθέσει κάποιος από το μισθό-χαρτζιλίκι για να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα στη γειτονιά του.
Η δική μας θέση είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων και οφείλουμε να τον περνάμε όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά.
Για το λόγο αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε συλλογικές δομές, όπως η Εργατική Λέσχη που έχει αναπτύξει πολύμορφες δράσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, αλληλεγγύης και δημιουργίας και ήδη μετρά 6 χρόνια λειτουργίας και μακριά από οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον παρά μόνο με την όρεξη και την ανιδιοτελή προσφορά των απλών ανθρώπων της γειτονιάς, έχει δημιουργήσει ομάδες μουσικής, κινηματογράφου, θεωρητικής μελέτης, ξένων γλωσσών, ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, διδασκαλίας σχολικών μαθημάτων κλπ.
Με αυτή τη λογική θα συμβάλλουμε σταθερά στη δημιουργία χώρων που προωθούν την πολιτιστική δημιουργία των καθημερινών ανθρώπων, μέσα από ομάδες που αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα του καθενός. Κι εμείς ως νέοι-νέες της Νέας Ιωνίας μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μίζερη καθημερινότητα που μας επιβάλλουν και να διεκδικήσουμε συλλογικά, από κοινού με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της γειτονιάς έναν άλλο πολιτισμό πέρα και έξω από τη μαζική υποκουλτούρα που κυκλοφορεί.
Με τον Καλλικράτη καταρχάς και σε αναβαθμισμένο επίπεδο με τον Κλεισθένη μια σειρά από κοινωνικές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος στους δήμους, ενώ παράλληλα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης συνοδεύτηκε με την εξάρτηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών από προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτό οδηγεί στη συρρίκνωση ή και κατάργηση υπηρεσιών και τη διαμόρφωση όρων για την εμπορευματοποίησή τους.
Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας να αγωνιστούμε για δημόσιες δωρεάν ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες (πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, άθληση, υγεία, συγκοινωνίες, πολιτισμός). Για δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά. Με κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό. Κανένα παιδί εκτός σταθμών. Κατάργηση των τροφείων. Για δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες άθλησης, πολιτισμού και φροντίδας ηλικιωμένων. Σε όλες τις υπηρεσίες να εργάζεται προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές μοιράσματος της φτώχειας. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να μας εξασφαλίζουν μια αξιοβίωτη ζωή, όχι στην επιδοματική ζωή και την εξάρτηση της διαβίωσής των ανέργων και των φτωχών από το κοινωνικό παντοπωλείο και τα «ΚΕΠ της φτώχειας», τα κέντρα κοινότητας.
Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η μνημονιακή αντιπολίτευση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κλπ. επιχειρούν να παρουσιάσουν όλο αυτό το πλαίσιο σαν δεδομένο. Σε τοπικό επίπεδο συνεπικουρούνται από τις μνημονιακές δημοτικές παρατάξεις. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τα βγαλμένα από το μεδούλι της ζωής μας πρωτογενή πλεονάσματα (4,2% το 2016, 4,2% το 2017, 4,4% το 2018) υπερκαλύπτοντας κατά 13δις τους στόχους που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς ενώ οι 500 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις πετύχαιναν για το 2017 αύξηση κερδοφορίας κατά 15%. Οι δυνατότητες για μια πολιτική ικανοποίησης των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας λοιπόν υπάρχουν. Για να γίνουν πράξη απαιτείται η σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με τις πολιτικές αυτές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.
Για εμάς το περιβάλλον δεν αφορά μόνο τη φύση, αφορά ένα σύνολο πραγμάτων, την κατοικία, τις υποδομές, το πράσινο, τον κτισμένο χώρο κ.α.. Για αυτό θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει μια αρμονική σχέση του περιβάλλοντος με τον άνθρωπό, τον κάτοικο.
Οι πλατείες και τα πάρκα αποτελούν χώρους συνάντησης, προβληματισμού, συζήτησης και θεωρούμε πως μπορούν να αποτελέσουν πολλές φορές αφετηρία για την δημιουργία κοινωνικών κινημάτων για ζητήματα που απασχολούν την πόλη και την κοινωνία
Επιθυμούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μακριά από ευεργέτες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Νέα Ιωνία έχει πολύ μικρό ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο οι πλατείες είναι ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις κακοσυντηρημένες.
Παράλληλα έχει μια σειρά από ελεύθερους χώρους(Πλ. Πάρσης, Φουγάρο κ.α.) οι οποίοι αφήνονται στην εγκατάλειψη διαμορφώνοντας το έδαφος για να «αξιοποιηθούν» από κάποιον ιδιώτη. Σε όσους το σενάριο θυμίζει remake από το σενάριο Ο.Τ.445, δεν είναι φαντασιόπληκτοι.
Η παραχώρηση των ελεύθερων χώρων όπως στην περίπτωση του Ο.Τ. 445, αλλά και η συγκεκριμένη διαμόρφωση του Ο.Τ. 150 συγκροτούν ένα πλαίσιο που τους θεωρεί πεδίο ιδιωτικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας και είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων.
Εμείς καλούμε σε ένα κίνημα διεκδίκησης αλλά και επανα-οικειοποίησης των ελεύθερων χώρων της πόλης μας.
Η καθαριότητα της πόλης, επίσης, είναι ζήτημα που μας αφορά όλους και για το οποίο συγκρούονται πολλά συμφέροντα. Η βασική κατεύθυνση κυβερνήσεων-δήμων-ΕΕ είναι η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας και οι διαρκείς προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.
Έχοντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων με το τι γίνεται στη Φυλή και στο Γραμματικό, μιλάμε για την ανάγκη ενός ριζικά διαφορετικού αξιόπιστου και δημόσιου συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων με έμφαση την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, με γνώμονα το περιβάλλον και την υγεία όλων μας, χωρίς ΧΥΤΑ και άλλες περιβαλλοντοκτόνες δράσεις.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα πρέπει να απασχολούνται με σταθερή σχέση εργασία, να τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού.
Ως Εκτός Σχεδίου θεωρούμε πως η βασική λογική για την αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε μια άλλη διαχείριση κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις χρηματοδοτήσεις των ΕΣΠΑ και κόντρα στο καπιταλιστικό κέρδος.
Πως σκοπεύετε να ωθήσετε τους νέους μας να αναπτύξουν δημιουργικές δράσεις στην πόλη μας;
Ο ελεύθερος χρόνος μοιάζει με μακρινό όνειρο, ενώ τη στιγμή που πολλοί μαθητές και φοιτητές αναγκάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους να εργαστούν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, οποιαδήποτε ενασχόληση με χόμπι, πολιτισμό, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες αποτελούν αγαθά πολυτελείας για λίγους. Φυσικά σε αυτό έρχεται να προστεθεί το βαρύ αντίτιμο που πρέπει να διαθέσει κάποιος από το μισθό-χαρτζιλίκι για να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα στη γειτονιά του.
Η δική μας θέση είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων και οφείλουμε να τον περνάμε όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά.
Για το λόγο αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε συλλογικές δομές, όπως η Εργατική Λέσχη που έχει αναπτύξει πολύμορφες δράσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, αλληλεγγύης και δημιουργίας και ήδη μετρά 6 χρόνια λειτουργίας και μακριά από οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον παρά μόνο με την όρεξη και την ανιδιοτελή προσφορά των απλών ανθρώπων της γειτονιάς, έχει δημιουργήσει ομάδες μουσικής, κινηματογράφου, θεωρητικής μελέτης, ξένων γλωσσών, ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, διδασκαλίας σχολικών μαθημάτων κλπ.
Με αυτή τη λογική θα συμβάλλουμε σταθερά στη δημιουργία χώρων που προωθούν την πολιτιστική δημιουργία των καθημερινών ανθρώπων, μέσα από ομάδες που αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα του καθενός. Κι εμείς ως νέοι-νέες της Νέας Ιωνίας μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μίζερη καθημερινότητα που μας επιβάλλουν και να διεκδικήσουμε συλλογικά, από κοινού με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της γειτονιάς έναν άλλο πολιτισμό πέρα και έξω από τη μαζική υποκουλτούρα που κυκλοφορεί.
Τι προγραμματίζετε για την υποστήριξη των Κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες μας;
Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας να αγωνιστούμε για δημόσιες δωρεάν ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες (πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, άθληση, υγεία, συγκοινωνίες, πολιτισμός). Για δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά. Με κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό. Κανένα παιδί εκτός σταθμών. Κατάργηση των τροφείων. Για δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες άθλησης, πολιτισμού και φροντίδας ηλικιωμένων. Σε όλες τις υπηρεσίες να εργάζεται προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές μοιράσματος της φτώχειας. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να μας εξασφαλίζουν μια αξιοβίωτη ζωή, όχι στην επιδοματική ζωή και την εξάρτηση της διαβίωσής των ανέργων και των φτωχών από το κοινωνικό παντοπωλείο και τα «ΚΕΠ της φτώχειας», τα κέντρα κοινότητας.
Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η μνημονιακή αντιπολίτευση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κλπ. επιχειρούν να παρουσιάσουν όλο αυτό το πλαίσιο σαν δεδομένο. Σε τοπικό επίπεδο συνεπικουρούνται από τις μνημονιακές δημοτικές παρατάξεις. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τα βγαλμένα από το μεδούλι της ζωής μας πρωτογενή πλεονάσματα (4,2% το 2016, 4,2% το 2017, 4,4% το 2018) υπερκαλύπτοντας κατά 13δις τους στόχους που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς ενώ οι 500 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις πετύχαιναν για το 2017 αύξηση κερδοφορίας κατά 15%. Οι δυνατότητες για μια πολιτική ικανοποίησης των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας λοιπόν υπάρχουν. Για να γίνουν πράξη απαιτείται η σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με τις πολιτικές αυτές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.
Τι θα κάνετε για την καθαριότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ν. Ιωνίας;
Οι πλατείες και τα πάρκα αποτελούν χώρους συνάντησης, προβληματισμού, συζήτησης και θεωρούμε πως μπορούν να αποτελέσουν πολλές φορές αφετηρία για την δημιουργία κοινωνικών κινημάτων για ζητήματα που απασχολούν την πόλη και την κοινωνία
Επιθυμούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μακριά από ευεργέτες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Νέα Ιωνία έχει πολύ μικρό ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο οι πλατείες είναι ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις κακοσυντηρημένες.
Παράλληλα έχει μια σειρά από ελεύθερους χώρους(Πλ. Πάρσης, Φουγάρο κ.α.) οι οποίοι αφήνονται στην εγκατάλειψη διαμορφώνοντας το έδαφος για να «αξιοποιηθούν» από κάποιον ιδιώτη. Σε όσους το σενάριο θυμίζει remake από το σενάριο Ο.Τ.445, δεν είναι φαντασιόπληκτοι.
Η παραχώρηση των ελεύθερων χώρων όπως στην περίπτωση του Ο.Τ. 445, αλλά και η συγκεκριμένη διαμόρφωση του Ο.Τ. 150 συγκροτούν ένα πλαίσιο που τους θεωρεί πεδίο ιδιωτικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας και είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων.
Εμείς καλούμε σε ένα κίνημα διεκδίκησης αλλά και επανα-οικειοποίησης των ελεύθερων χώρων της πόλης μας.
Η καθαριότητα της πόλης, επίσης, είναι ζήτημα που μας αφορά όλους και για το οποίο συγκρούονται πολλά συμφέροντα. Η βασική κατεύθυνση κυβερνήσεων-δήμων-ΕΕ είναι η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας και οι διαρκείς προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.
Έχοντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων με το τι γίνεται στη Φυλή και στο Γραμματικό, μιλάμε για την ανάγκη ενός ριζικά διαφορετικού αξιόπιστου και δημόσιου συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων με έμφαση την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, με γνώμονα το περιβάλλον και την υγεία όλων μας, χωρίς ΧΥΤΑ και άλλες περιβαλλοντοκτόνες δράσεις.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα πρέπει να απασχολούνται με σταθερή σχέση εργασία, να τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού.
Ως Εκτός Σχεδίου θεωρούμε πως η βασική λογική για την αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε μια άλλη διαχείριση κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις χρηματοδοτήσεις των ΕΣΠΑ και κόντρα στο καπιταλιστικό κέρδος.
Πώς θα συμβάλλετε στην προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων;
Τα αδέσποτα ζώα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Στις γειτονιές μας ζουν δεκάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς εγκαταλειμμένα στη τύχη τους. Επιβιώνουν μόνο εξαιτίας τον εθελοντισμό κάποιων κατοίκων που προσπαθούν να τα φροντίσουν.. Όμως ο εθελοντισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες του δήμου, που μεθοδικά τις αποφεύγει. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό για την φροντίδα των ζωών αυτών, καθώς και σημεία παροχής τροφής και νερού.
Πως κρίνετε την Οικονομική κατάσταση του δήμου μας και τι θα κάνετε για να την βελτιώστε;
Με άλλα λόγια, είναι προφανές ότι η κατάσταση στον δήμο μας όπως και σε όλους τους δήμους δεν είναι μόνο ούτε κυρίως αποτέλεσμα μιας «καλής ή κακής διαχείρισης» ή ενός «νοικοκυρέματος» όπως συνηθίζουν οι αστικές δυνάμεις και τα τοπικά παραρτήματά τους να αποκαλούν την συνεχή περικοπή των δημόσιων υπηρεσιών και την υποχρηματοδότηση των υποδομών της πόλης. Είναι κατά βάση η κατάσταση την οποία έχουν επιλέξει τα αστικά και κυβερνητικά επιτελεία να υπάρχει στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, ως τμήματα της κεντρικής κρατικής μηχανής και της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών για υπηρεσίες και υποδομές που θα έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Αντιθέτως αυτό που προκρίνεται είναι το ξόδεμα δημόσιου χρήματος σε έργα και ιδιωτικές επενδύσεις μεγαλοεργολάβων επενδυτών που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τους τελευταίους δημόσιους χώρους (πχ οικόπεδο 445). Άρα για εμάς σημασία έχει το από ποιον εισπράττει κατά βάση ο δήμος όπως και σε ποια κατεύθυνση δαπανά. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναδιαμόρφωση των φορολογικών εσόδων του δήμου με δραστική μείωση των δημοτικών τελών στις λαϊκές οικογένειες, κατάργηση δημοτικών τελών στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους και ταυτόχρονη σημαντική αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο (πολυκαταστήματα, supermarket, τράπεζες, αλυσίδες εμπορίας – εστίασης κ.α.).
Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει άμεση διεκδίκηση κονδυλίων από τον δημόσιο προϋπολογισμό, και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απειθαρχία στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το οικονομικό παρατηρητήριο.
Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που θα πραγματοποιήσετε στην πόλη μας;
Δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος, η οποία έχει πλέον παγιωθεί, παρατηρούμε ότι η επιλογή στις χρηματοδοτήσεις που δίνει το κράτος, οι κυβερνήσεις (η τωρινή και όλες οι προηγούμενες) και η ΕΕ για έργα γίνεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, μέσω πληθώρας προγραμμάτων όπως είναι τα ΕΣΠΑ, σαφώς στοχευμένα σε τομείς που ενισχύεται το κεφάλαιο και εξυπηρετούνται επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων. Πχ στην περιοχή μας, τέτοια προγράμματα είναι η αντικατάσταση φωτισμού (LED), το έργο της Γεωθερμίας κ.α. Αντίστοιχα, και τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, όπως στο ΟΤ 445 στον Περισσό (για την κατασκευή πολυχώρου της μητρόπολης με τις ψήφους των παρατάξεων της «Ενότητας»- Γκότση, της «Δημιουργίας Αλληλεγγύης»–Μανούρη και «Δύναμης Προοπτικής»- Θωμαϊδου, δείχνοντας και τις προτεραιότητες που υπάρχουν την ίδια στιγμή που εκατοντάδες παιδιά θα στοιβαχτούν σε κατασκευές προκάτ (όχι μόνο στο δήμο μας) ή το ΟΤ 150 στην Ελευθερούπολη (για την κατασκευή πολυώροφου υπόγειου γκαράζ με αντίτιμο και πιθανή εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στη γύρω περιοχή), είτε εξυπηρετούν εξολοκλήρου ιδιωτικά σχέδια, είτε δεν είναι προς όφελος των κατοίκων.
Ως «Εκτός Σχεδίου», έχουμε μια «ανάποδη» λογική που στο κέντρο της έχει τις ανάγκες των πολλών. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, τα έργα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Νέα Ιωνία-όπως και σε κάθε περιοχή- πρέπει να είναι έργα που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων της. Επιπλέον, από την μεριά μας τοποθετούμαστε πάντα με συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με το από πού προέρχεται η χρηματοδότηση του έργου, αν η υλοποίησή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και αν είναι τεχνικά άρτιο. Από αυτήν την άποψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρειαζόμαστε καινούργιους παιδικούς σταθμούς ώστε να μην μένουν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο εκτός, κτιριακές υποδομές, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε προκατασκευασμένες αίθουσες, νέους χώρους άθλησης ανοιχτούς για τους κατοίκους, ελεύθερους δημόσιους χώρους για την κοινωνικοποίηση και το μάζεμα των κατοίκων., χώρους πολιτισμού, ανοιχτούς σε όλους τους κατοίκους, έργα αντιπλημμυρικά για να μην πνίγονται οι κάτοικοι στα υπόγεια στον Περισσό και την Ελευθερούπολη,κ.α.
Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της Εκπαίδευσης στην πόλη μας και πως θα τα αντιμετωπίσετε;
Στο δήμο μας οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, όπως ανεπαρκής είναι και ο εξοπλισμός των σχολείων λόγω των μειωμένων κρατικών επιχορηγήσεων. Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Συγκεκριμένα φέτος 240 παιδιά έμειναν εκτός καθώς δεν υπάρχουν θέσεις. Επιπλέον δύο σταθμοί (ο 5ος και ο 6ος) έχουν κριθεί ακατάλληλοι κτιριακά, που σημαίνει ότι οδηγούνται στο κλείσιμο χωρίς να έχει προηγηθεί η κατασκευή νέων σταθμών και άρα επίκειται περαιτέρω μείωση θέσεων. Ταυτόχρονα παρά την συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων οι γονείς καλούνται να πληρώνουν υψηλά τροφεία, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά (όσα γίνουν) στους κατά τα άλλα «δημόσιους» παιδικούς σταθμούς.
Ο δήμος προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές για την υποχρεωτικότητα του δίχρονου Νηπιαγωγείου με προκάτ αίθουσες εγκατεστημένες μέσα στους ήδη μικρούς αύλειους χώρους με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά.
Τα ολιγομελή τμήματα σε ειδικότητες των ΕΠΑΛ καταργούνται και μεταφέρονται σε ορισμένα μόνο σχολεία ανά περιοχή με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να αναγκάζονται είτε να αλλάξουν ειδικότητα είτε να μετακινούνται σε μακρινά ΕΠΑΛ.
Η χρηματοδότηση των σχολείων στηρίζεται στα ΕΣΠΑ και στις χορηγίες.
Εμείς, καλούμε σε κοινό αγώνα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και όλων των εργαζομένων για να υψώσουμε ανάχωμα σε πρώτη φάση και να ανατρέψουμε στη συνέχεια τις αντιδραστικές επιλογές προς όφελος των ίδιων των μαθητών.
Για την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε χώρους αξιοπρεπείς, ασφαλείς και κατάλληλους για όλα τα παιδιά 4-6 ετών.
Για κατάργηση του αντιδραστικού νόμου Γαβρόγλου που μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κάτεργο-προπαρασκευαστικό κέντρο για τις πανελλαδικές, και ωθεί τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία
Για σύγχρονο δημόσιο δωρεάν ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να σταματήσει το αίσχος της αναπλήρωσης.
Για ενιαία, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς οικονομικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς ή άλλους αποκλεισμούς.
Ποιές θα είναι οι βασικές σας ενέργειες για τη στήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης, της μητρότητας και της οικογένειας;
Είναι αναγνωρισμένη η συμβολή της προσχολικής αγωγής στη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και στην απαραίτητη κοινωνικοποίησή τους.
Για να λειτουργούν όμως στην κατεύθυνση αυτή οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία και να μην μετατρέπονται σε «χώρους φύλαξης» νηπίων και παιδιών είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε λύση σε μια σειρά από ζητήματα. Χρειαζόμαστε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές και όχι πρόχειρες λύσεις, μόνιμους εργαζόμενους με ανθρώπινα ωράρια, μόνιμους παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους που να παρακολουθούν τα παιδιά, φαγητό υψηλής ποιότητας στους παιδικούς σταθμούς και δημιουργικές δραστηριότητες που θα βοηθούν στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
Όλα τα παραπάνω παλεύουμε να είναι δημόσια, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, κόντρα στη λογική μεταφοράς της εκπαίδευσης στην ευθύνη των δήμων, ώστε να λειτουργεί με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πολλές φορές στηριζόμενη σε “γενναίες δωρεές” των κάθε λογής ιδιωτών χορηγών.
Η δυνατότητα όλων των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής τους απαλλάσσει από το δυσβάσταχτο κόστος ιδιωτικών παιδικών σταθμών ή νηπιαγωγείων και δίνει τη δυνατότητα σε μητέρες που πολλές φορές αναγκάζονταν να μείνουν στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά, να αναζητήσουν εργασία.
Η πλειοψηφία των οικογενειών που ζουν στον δήμο μας απαρτίζονται από ανθρώπους της σύγχρονης εργατικής τάξης που έρχονται αντιμέτωποι με τα ξεχειλωμένα ωράρια και την σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και παλεύουν να βρουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να βρεθούν σαν οικογένεια. Η “Εκτός Σχεδίου” στηρίζει όλες τις κινηματικές ενέργειες που διεκδικούν ανθρώπινα ωράρια, ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και αξιοπρεπή μισθό ώστε οι οικογένειες να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται για να συνυπάρχουν γονείς και παιδιά και να μεγαλώνουν μαζί.
Παράλληλα, σαν κίνηση ειδικότερα τα τελευταία έτη που οι εργοδοτικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία, είμαστε στο πλευρό κάθε εγκύου και μητέρας εργαζόμενης που βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, έχοντας συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες εργαζόμενων. Μπροστά στην επιταγή των αφεντικών προς κάθε γυναίκα εργαζόμενη “Αν θες δουλειά, μην κάνεις παιδιά” εμείς απαντάμε με συλλογικούς αγώνες στο πλευρό των εργαζόμενων και των σωματείων τους. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση στους χώρους δουλειάς, προστασία των εγκύων από απολύσεις ή μεθοδεύσεις παραίτησης λόγω της εγκυμοσύνης τους, άδεις μητρότητας, ανατροφής παιδιών και μειωμένα ωράρια χωρίς καμία μείωση αποδοχών των νέων μητέρων.