Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Όποιος ονειρεύεται ότι μπορεί να χειραγωγήσει τους μαθητές πείτε του ότι κοιμάται ξεσκέπαστος

Με αφορμή τις επιστολές Πανταγιά και Καναβού στους μαθητές τους

Δύο Λυκειάρχες σε σχολεία του δήμου μας και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του κ. Μανούρη (οι κ. Πανταγιάς και κ. Καναβός) έστειλαν επιστολές στις οικογένειες των μαθητών τους με το προεκλογικό υλικό της παράταξης που συμμετέχουν, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Μάλιστα το δικαιολογούν ως το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου.

Φανταζόμαστε ότι το ίδιο ενδιαφέρον που έδειξαν για την προεκλογική προβολή της παράταξής τους, έδειξαν και όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που έφεραν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ (που υποστηρίζουν την παράταξή τους).

Φανταζόμαστε ότι έστειλαν επιστολές στις οικογένειές των μαθητών τους για να τους ενημερώσουν για το τι σημαίνει για αυτούς και τα παιδιά τους το νέο Λύκειο. Πως εντατικοποιεί το διάβασμα και γενικεύει την ιδιωτική εκπαίδευση.

Αντιμετώπισαν τους μαθητές τους ως υπεύθυνους για την ίδια τη ζωή τους και τους προέτρεπαν με όλες τους δυνάμεις να ενημερωθούν για αυτές τις αλλαγές, να αγωνιστούν για να μην περάσουν, να διεκδικήσουν τη ζωή που αξίζουν. Για αυτό και ενίσχυσαν τις προσπάθειες των ίδιων των μαθητών για συνελεύσεις σχολείων, για να κατέβουν σε πορείες, να κάνουν καταλήψεις.

Τι, δεν το έκαναν;

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τέτοιες ενέργειες γιατί είναι γνωστά τα πεπραγμένα του καθενός στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Έχουμε όλοι παρελθόν και παρόν που δείχνει τον προσανατολισμό. Δεν ξεχνάμε τη γενικότερη πολιτική που προμοτάρουν, το "όραμά" τους για τους μαθητές με την αριστεία, τη μαθητεία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι μάλιστα, ως διευθυντές γνωρίζουν πως έχουν θέση εξουσίας απέναντι στους μαθητές και με την πράξη τους αυτή τους ασκούν -το λιγότερο - ψυχολογική πίεση.

Παραθέτουμε το απόσπασμα από τη πρόσφατη ανακοίνωση μας για τους μαθητές του Λυκείου που θα ψηφίσουν πρώτη φορά…

«…Φέτος καλείσαι να ψηφίσεις στις εκλογές. Δεν πρέπει να διαλέξεις εκείνους που υποθηκεύουν το μέλλον σου και συντηρούν το σύστημα που σε βάζει να διαβάζεις μέχρι τελικής πτώσης, ενώ ετοιμάζουν για σένα μία ζωή ανεργίας ή αβέβαιων συνθηκών εργασίας. Είναι εκείνοι που θεωρούν την άποψη σου άχρηστη μόνο και μόνο επειδή είσαι παιδί, που πέφτουν πάνω σου και σε απειλούν ή σε τρομοκρατούν όταν πας να αγωνιστείς γιατί είσαι «ανώριμος», αλλά όταν έρθει η ώρα των εκλογών, ως δια μαγείας θυμούνται ότι είσαι «υπεύθυνος πολίτης» και σου λένε να τους ψηφίσεις. Μην ανησυχείς, ακόμα παιδί σε θεωρούν, ακόμα σε υποτιμούν και για τον λόγο αυτό σου συμπεριφέρονται σαν κουτί, που πρέπει κάπου να το ΄΄βολέψουν΄΄. Τα κόμματα που μας κυβερνούν ή μας κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), το σχολείο, τα ΜΜΕ, η εκκλησία και οι εργοδότες συντηρούν τη μοιρολατρεία και προκρίνουν πάντα τις ατομικές λύσεις, το βόλεμα, επειδή αυτό τους συμφέρει. Μας θέλουν απαθείς στην καθημερινότητα μας και ενεργούς μόνο τη μέρα των εκλογών για μια ψήφο υπέρ τους…»

Να βγάλουμε τη γλώσσα σε όσους και όσα διαμορφώνουν ένα μαύρο παρόν και ένα ζοφερό μέλλον, σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να μας διαπαιδαγωγήσουν ότι δεν δικαιούμαστε να έχουμε όνειρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία