Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Το ΟΤ 445 να γίνει χώρος για τις ανάγκες των κατοίκων - Όχι χώρος για τα σχέδια εκκλησίας - επιχειρηματιών

Λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία “το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου, στις 6 η ώρα, θα πραγματοποιηθεί αγιασμός, θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ανοικοδόμησης του «Ιωνικού Κέντρου» στον Περισσό”.

Έτσι στο χώρο, που υπενθυμίζουμε πως τον διεκδικούσε για απαλλοτρίωση ο δήμος από το 2011 για χρήση ως χώρος αθλητικών / πολιτιστικών / εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θεμελιώνεται ένας κλειστός για τους κατοίκους της πόλης μας πολυχώρος που καμία σχέση δεν έχει με το σχέδιο για το οικόπεδο που είχε περιγραφεί το 2011 και 2014 από το δήμο, αντίθετα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της μητρόπολης και επιχειρηματιών.

Για να γίνει αυτό, με τις ψήφους των μνημονιακών παρατάξεων της «Ενότητας» (Γκότσης), «Δημιουργίας – Αλληλεγγύης» (Μανούρης) και «Δύναμης Προοπτικής» (Θωμαΐδου), αποφασίστηκε η άρση της δέσμευσής του χώρου οπότε και παραχωρήθηκε (ή πουλήθηκε τελικά;) από την τράπεζα Πειραιώς στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας.

Αρωγός στα σχέδια μητρόπολης-δήμου-επιχειρηματιών είναι και η Περιφέρεια Αττικής, που δε φροντίζει τα χρήματά της να πηγαίνουν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών των κατοίκων, αλλά φρόντισε να δώσει 5.000.000€, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ιδιωτικού έργου (επιπλέον των χορηγιών Λάτση-Νιάρχου, Μαρτίνου κ.α.).

Ως κάτοικοι, της περιοχής μας έχουμε ανάγκη από χώρους άθλησης, από καινούργιους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μην μένουν εκατοντάδες παιδιά εκτός σταθμών και από Ελεύθερους Δημόσιους Χώρους, χώρους δημιουργίας, πολιτισμού και έκφρασης

Αντί αυτών θα κατασκευαστεί ένας πολυχώρος που θα περιλαμβάνει:
  • Ένα υπόγειο parking 250 θέσεων (το οποίο πιθανά να εξυπηρετεί και το παρακείμενο γήπεδο της Φιλαδέλφειας) που μόνο επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο θα φέρει στην περιοχή, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
  • Μία νέα εκκλησία για τον νέο πολιούχο! της πόλης μας με τα λείψανα του, ώστε ο «κόσμος να συρρέει απ’ όλη την Ελλάδα για να τον τιμήσει», όπως μας ενημέρωσε ο Μητροπολίτης, μαζί με μουσείο εκκλησιαστικών κειμήλιων.
  • Ένα συνεδριακό κέντρο 500 θέσεων στο οποίο θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, διαλέξεις και συμπόσια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του (βλέπε Μητρόπολη) και όσους φυσικά τον στήριξαν (επιχειρηματίες, τοπικό σύστημα εξουσίας).
  • Ένας ξενώνας που, όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης είπε, «δεν θα είναι για πολλούς, θα ‘ναι για λίγους», για τις ανάγκες των προσκεκλημένων της Μητρόπολης.
  • Ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός, τμήμα ενός συνολικότερου σχεδίου εμπλοκής της εκκλησίας στην εκπαίδευση. Την στιγμή που «οι κρατικές δυνατότητες όλο και περιορίζονται» κάποιοι οραματίζονται το ιδιωτικό σχολείο του αύριο και βάζουν στόχο τη διαμόρφωση της συνείδησης των παιδιών.
Την ίδια στιγμή, προτείνονται πρωκάτ κατασκευές για να στεγαστούν 250 νήπια της περιοχής μας, ενώ η η κρατική χρηματοδότηση στα σχολεία έχει μειωθεί κατά 50%.

Κεφάλαιο – κράτος – δήμος – εκκλησία
είναι μια αντιδραστική συμμαχία απέναντι στις ζωές μας.

Συνδέοντας τα κομμάτια του πάζλ είναι φανερό ότι υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή, στο τρίγωνο Προμπονά, Φιλαδέλφεια, Περισσός, το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Είναι μία συνολική επίθεση στην ανάγκη ελεύθερων δημόσιων χώρων από τη μια και προώθησης της εμπορευματοποίησης ελεύθερων χώρων στις παραπάνω περιοχές από την άλλη, με πολύ συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη της και στο επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Καλούμε σε αγώνα για να διαμορφωθεί το ΟΤ445 ως ελεύθερος δημόσιος χώρος για τις ανάγκες των κατοίκων και σε συνολικό αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων της πόλης μας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι το ΟΤ445 να αποδοθεί σε αυτούς που πραγματικά ανήκει: στους κατοίκους και τις ανάγκες τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΗ στις 5.30 μμ στο χώρο του ΟΤ 445 (απέναντι από ΗΣΑΠ Περισσού)


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία