Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

«Δημιουργία – Αλληλεγγύη» - Π.Μανούρης | Με «άλματα» λογικής και σε Αλληλεγγύη με το κεφάλαιο και την ΕΕ

Ο κ. Μανούρης και ο συνδυασμός «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» έδωσαν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο «άλμα ανάπτυξης». Στο πρόγραμμα αποτυπώνεται αυτό που θέλει να εκφράσει για τη Νέα Ιωνία ο κ. Μανούρης και τα κόμματα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που τον υποστηρίζουν. Την ενίσχυση του κεφαλαίου, την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Είναι ένα πρόγραμμα για τη Νέα Ιωνία. Όμως η Νέα Ιωνία απουσιάζει. Πρόκειται για ένα σχέδιο για μια Νέα Ιωνία που είναι άλλη από αυτήν που πραγματικά είναι η πόλη μας. Η Νέα Ιωνία των αγώνων και των λαϊκών της ανθρώπων. Του προσφυγικού της παρελθόντος και παρόντος, των εργαζόμενων και των άνεργων, των συνταξιούχων και των προσφύγων μεταναστών, των νέων που ασφυκτιούν και φεύγουν.

Πρώτος βασικός άξονας του προγράμματος είναι η προώθηση της λεγόμενης επιχειρηματικότητας, της εμπορικής κίνησης και της πόλης εμπόρευμα όπου όλοι και όλα λειτουργούν κάτω από το πρίσμα της εξυπηρέτησης των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων.. Έτσι απλά. Καμία αναφορά στους εργαζόμενους στο εμπόριο, στα ωράρια λάστιχο που διαλύουν τη ζωή τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στην απλήρωτη και αδήλωτη εργασία.

Ίσα ίσα η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από σύγχρονα προγράμματα της ΕΕ για την απασχόληση, όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε) και η «Έξυπνη Εξειδίκευση», προγράμματα που έχουν διαμορφωθεί για να μεγαλώσουν την εκμετάλλευση ιδιαίτερα των νέων, από το κεφάλαιο και άλλα άλλες πρωτοβουλίες όπως η «…δημοτική γεωγραφική ταυτότητα ‘branding’» και φυσικά «…,Ειδικό Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Δήμο».

Ανάπτυξη με σύγχρονα εργαλεία όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Σύγχρονα είναι και τα πολυκαταστήματα τα οποία έχουν οδηγήσει πολλούς αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο και στην περιπλάνηση του εργασιακού μεσαίωνα.

Ένας δεύτερος σημαντικός άξονας είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Πρόταση για καθαριότητα, πεζοδρόμια, λύση στο φωτισμό, τη στάθμευση και το κυκλοφοριακό και δημιουργίας πλατφόρμα επικοινωνίας δήμου πολιτών.

Του έχουμε νέα λοιπόν. Βασικές προϋποθέσεις για να αλλάξει η καθημερινότητα στην πόλη είναι ο λαϊκός κόσμος να μη νιώθει τον κόμπο κάθε πρωί που ξυπνά πως θα τα βγάλει πέρα, ο δήμος να έχει επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και να υπάρχει επαρκής αριθμός εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα. Ας του πει κάποιος ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν, δηλαδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς το λένε αυτό το εξάμηνο, έχουν φροντίσει μαζί με την ΕΕ και μέσα από τη διακυβέρνηση τους να χρεοκοπήσουν τους δήμους, να μας φορτώσουν μνημόνια και ξεχαρβαλώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, να απαγορεύσουν τις καινούργιες προσλήψεις.

Προτείνοντας τα παραπάνω, η «Δ-Α» δεν αναφέρει από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα παρά μέσω της υπέρογκης φορολόγησης για άλλη μια φορά των κατοίκων;. Αναφέρεται στο κυκλοφοριακό χωρίς να βάζει την ανάπτυξη μέσων τοπικής συγκοινωνίας, σύνδεσης των γειτονιών με τους σταθμούς ΗΣΑΠ και το κέντρο της Ν. Ιωνίας. Η άμεση επικοινωνία με τον δήμο σε ποιες υπηρεσίες θα δώσει πρόσβαση; Στους παιδικούς σταθμούς, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες των οικογενειών, στο Ωδείο.

Ένας τρίτος άξονας του προγράμματος είναι το τοπικό κοινωνικό κράτος, η διατήρηση των πολιτικών μοιράσματος της φτώχειας και η εταιρική κοινωνική ευθύνη (Ε.Κ.Ε). Προκειμένου να δοθούν παροχές στους αδύναμους προτείνουν την ελεημοσύνη στους αδύναμους από τις εταιρείες μέσω της Ε.Κ.Ε. που ταυτόχρονα όμως λειτουργεί και σαν φτιασίδωμα του προφίλ τους για την κοινωνία. Μπορεί ο μισθός του εργαζόμενου του super market να μην φτιάνει για να ζήσει, αλλά η σακούλα του super market θα φτάσει σε έναν άλλο εργαζόμενο μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου (το οποίο για τον κ. Μανούρη πρέπει απλά να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του) και θα διαφημίσει το κοινωφελές έργο της επιχείρησης.

Να είμαστε ξεκάθαροί, κοινωνική εταιρική ευθύνη ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Η ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού παντοπωλείου είναι το πρόβλημα. Η είσοδος επιχειρηματιών σε αυτό με την αναδιανομή της φτώχιας μας, στην οποία οι ίδιοι μας έχουν ρίξει είναι η απόδειξη του ανεδαφικού του «άλματος». Αρνούμαστε να ζήσουμε με ελεημοσύνες από όσους μας έκλεψαν το καρβέλι από τα χέρια. Αγωνιζόμαστε για πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, όλων εμάς δηλαδή, για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, πλήρη κάλυψη μέσω επιδόματος ανεργίας στο ύψος των αναγκών μας. Τα ψίχουλα σας, σας τα επιστέφουμε.

Φυσικά και στο πρόγραμμα του κ. Μανούρη όπως και των άλλων μνημονιακών υποψηφίων περίοπτη θέση έχει το θέμα της ασφάλειας. Όχι φυσικά της ασφάλειας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Η αίσθηση του φόβου πρέπει να είναι διάχυτη στην κοινωνία για να πλακώνει και να κρύβει όλα τα άλλα. Ως πιστός υπηρέτηση του ιδιωτικού τομέα προτείνει τη συνεργασία με εταιρεία φύλαξης για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο και στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, όχι απλά περισσότερη αστυνόμευση αλλά και ιδιωτική.

Το όραμά του κ. Μανούρη για την πόλη μας είναι μια πόλη άχρωμη, τεχνοκρατική με brand name! Εκεί όμως που η κατάσταση απογειώνεται είναι στο σημείο με τις λεγόμενες «Έξυπνες Πόλεις». Τέτοια θα γίνει η Νέα Ιωνία με δήμαρχο Χαρχούδα...εεε Μανούρη. Όμορφο περιτύλιγμα για να κρύψει το απόλυτο τίποτα γενικόλογων διακηρύξεων και την απουσία μέτρων που θα αντιμετωπίζουν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Αρκούν τα free wifi και οι «πράσινες» προμήθειες για να αλλάξει η ζωή μας. Ο κόσμος που τα βγάζει πέρα με δυσκολία θα χορτάσει με «έξυπνη διαβίωση». Και για αν μην ξεχάσουμε εκτός από την Ισχυρή Ελλάδα του αλήστου μνήμης Κ. Σημίτη έχουμε στο πρόγραμμα του κ. Μανούρη και την Ισχυρή Νέα Ιωνία.

Τέλος μεγάλη συζήτηση γίνεται για το οικονομικό σκάνδαλο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Για εμάς σκάνδαλο είναι ότι ο κ.Μανούρης έρχεται σε μια περιοχή σαν τη Νέα Ιωνία και διαφημίζει στο βιογραφικό του ότι υπήρξε διευθύνων σύμβουλος ενός ιδρύματος που έχει παίξει το δικό του ρόλο στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία και μάλιστα την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Οι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επέβαλαν τα μνημόνια έναντι του αγωνιζόμενου λαού κατ εντολή ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται προκειμένου να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Στη Ν. Ιωνία ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Γκότσης και ο εκλεκτός των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) κύριος Μανούρης έρχονται για να πουλήσουν φρούδες ελπίδες και ψίχουλα. Δεν ψηνόμαστε. Τους τα επιστρέφουμε και αυτά.

Δεν μας λείπουν οι ώρες να ψωνίσουμε, να σερφάρουμε ή για να ζητήσουμε ελεημοσύνη. Μας λείπει η ζωή με δικαιώματα, ελευθερίες και πλήρη εργασία με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Γιατί όλα αυτά κατακτούνται με αγώνες.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία


Υ.Γ: Οι πλατείες και τα πάρκα στα οποία αναφέρεται η “Δ-Α” είναι χώροι για συνάντηση και ψυχαγωγία του κόσμου της εργασίας. Όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι λέξεις για να γεμίζουν προγράμματα ούτε έχουν ανάγκη από Security.