Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η διακήρυξη της Εκτός Σχεδίου για τις Δημοτικές Εκλογές στις 26ης Μάη 2019

Με το ρεαλισμό των αναγκών μας
Ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης / ΕΕ / κεφαλαίου
Βγάζουμε τη ζωή μας έξω απ’ τα σχέδιά τους!

Ούτε διαχείριση ούτε υποταγή!
Για έναν άλλο δρόμο χωρίς φασισμό-ρατσισμό-πόλεμο
Με συλλογική οργάνωση και αλληλεγγύη

Με τον καιρό να ’ναι κόντρα...
Η Εκτός Σχεδίου είναι μια κίνηση πόλης που παρεμβαίνει στην περιοχή τα τελευταία 13 χρόνια. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αντιστάσεων και διεκδικήσεων για θέματα της πόλης μας, αλλά και κεντρικά πολιτικά ζητήματα, προβάλλοντας μια ριζικά διαφορετική από την κυρίαρχη, αντίληψη για τη ζωή, τη δουλειά, την καθημερινότητα, τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Δεν είμαστε μια ακόμη δημοτική παράταξη που εμφανίζεται πριν τις εκλογές. Δεν εξαρτόμαστε από μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Δεσμευόμαστε μόνο στα κοινωνικά κινήματα και τις ανάγκες εργαζομένων και κατοίκων.

Είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, που οι ανάγκες και οι αναζητήσεις μας που έχουμε, μας ωθούν να συγκρουστούμε με:
  • Τη μοιρολατρία ότι ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ και ότι το μόνο που μπορούμε να επιλέξουμε είναι το χρώμα των τοίχων που θα είναι φυλακισμένες οι ανάγκες μας.
  • Τη λογική της ανάθεσης σε φωτισμένους «σωτήρες» της διαχείρισης των ζωών μας.
  • Το σύγχρονο κανιβαλισμό που προβάλει ότι η επιβίωση μας μπορεί να γίνει μόνο σε βάρος του αδύναμου, του διαφορετικού, όσων είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς.
Αλλά και να αγωνιστούμε για να αναγεννηθεί στους ανθρώπους η πεποίθηση ότι η ζωή μπορεί να αλλάζει μέσω της συλλογικής δράσης, ότι η επίθεση στις ζωές μας μπορεί να ανατραπεί, ότι μπορούμε να πάρουμε αυτό που μας ανήκει και επιθυμούμε, ότι μπορούμε να νικήσουμε.

Ε.Ε, κεφάλαιο, κυβέρνηση θέλουν
να μας επιβάλουν μια «νέα κανονικότητα»
  • Της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μνημονιακών νόμων ως το 2060, που σημαίνει διαιώνιση της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων, των εργασιακών σχέσεων της μισής δουλειάς-μισής ζωής, του σχολείου για λίγους και πλούσιους, των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης της δημόσιας υγείας, της ζωής με επιδόματα αντί για μισθούς με βάση τις ανάγκες μας.
  • Ενός νέου διπολισμού. Από τη μια ο «προοδευτικός πόλος» με κέντρο το ΣΥΡΙΖΑ και μια βεντάλια που ξεκινάει από τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ ως τον Πέτρο Κόκκαλη και από τη άλλη ο εθνικιστικός και ακραιφνής νεοφιλελεύθερος με κέντρο τη ΝΔ και μια βεντάλια που ξεκινάει από το ΚΙΝΑΛ και φτάνει ως την ακροδεξιά. Δύο πόλοι που όσο και αν προσπαθούν να φανούν διαφορετικοί απλά συναγωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την ίδια πολιτική.
  • Της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει η αγαπημένη κυβέρνηση ΗΠΑ, ΕΕ, ΣΕΒ, στηρίζει τις εξορμήσεις του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ενισχύει τον κίνδυνο ενός πολέμου για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών και του ελληνικού κεφαλαίου.
  • Της ανοχής στις εγκληματικές φασιστικές συμμορίες (όπως της Χρυσής Αυγής) που απειλούν, τραμπουκίζουν, δολοφονούν αγωνιστές και μετανάστες, αλλά και κάθε τι διαφορετικό στο ρόλο του μαντρόσκυλου του συστήματος.
  • Του εθνικισμού, του ρατσισμού και του εκφασισμού της κοινωνίας.
Σε αυτή την κανονικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ φοράει το προσωπείο της «κοινωνικής ευαισθησίας» ενώ γίνεται ο δήμιος μισθών και συντάξεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το κεφάλαιο και η μνημονιακή αντιπολίτευση μας καλούν να αποδεχτούμε ως κάτι «φυσικό» τη φτώχεια και την εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Οι Δήμοι στην εποχή του Κλεισθένη
Ο «Κλεισθένης» διαμορφώνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στους δήμους και τις περιφέρειες. Είναι βήμα στη διαμόρφωση στις πόλεις μας ενός τοπικού κράτους. Ενισχύει τη σύνδεση δήμων και περιφερειών με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των καπιταλιστών. Προωθεί περαιτέρω τη σταδιακή συρρίκνωση έως εξαφάνιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και έργων διευκολύνοντας την ανάθεσή τους σε ιδιώτες καθώς βασικό στοιχείο γίνεται η προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας στη λειτουργία των δήμων.
 
Κριτήριο για ένα έργο δεν είναι η ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών αλλά η προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων. Οι υπηρεσίες και τα έργα στους δήμους γίνονται μοχλός για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
 
Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σε συνδυασμό με η συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης οδηγούν στη μεγαλύτερη φορομπηξία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το ΕΣΠΑ ανάγεται σε σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτονται σημαντικές κοινωνικές ανάγκες αλλά τα έργα που θα γίνονται να καθορίζονται από τις κατευθύνεις που επιβάλλει η ΕΕ και η κερδοφορία του κεφαλαίου, με κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
 
Παράλληλα διαμορφώνει τους όρους για ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που υπηρετούν τα συμφέροντα ΕΕ και επιχειρηματιών με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στη Νέα Ιωνία των παλιών εργοστασίων
και των ελάχιστων ελεύθερων χώρων
Η Νέα Ιωνία στην εποχή της κρίσης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που βάζουν στο κέντρο της επίθεσης το χώρο και το περιβάλλον αλλάζει. Το μαύρο μέτωπο τοπικού και κεντρικού κράτους, επιχειρηματικών συμφερόντων και του τοπικού συστήματος εξουσίας (μνημονιακές δημοτικές παρατάξεις, μητρόπολη κ.α.) πρωταγωνιστούν σε αυτές τις αλλαγές. Τα παλιά εργοστάσια στα Πευκάκια «αξιοποιούνται» πλέον ως μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, παρόλο που αυτού του τύπου η επανάχρηση κακοποίησε αρχιτεκτονικά το ιστορικό κτίριο της Βαμβακουργίας και οδήγησε σε παραβάσεις ακόμα και του πλαισίου προστασίας των ιστορικών κτιρίων.
 
Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το συνολικό σχέδιο για την περιοχή στο τρίγωνο Προμπονά, Φιλαδέλφεια, Περισσού, το οποίο ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια. Δεν αφορά απλά και μόνο ένα Γήπεδο ούτε απλά ένα οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ445). Πρόκειται για μία συνολική αναμόρφωση της περιοχής, με αλλαγές που αλλάζουν συνολικά το χαρακτήρα της, με πολύ συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων της όσο και σε επίπεδο τοπικής αγοράς. Σε αυτό το σχέδιο η Μητρόπολη αποφάσισε να παίξει ενεργό ρόλο προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μελισσανίδη και των δικών της, έχοντας τη βοήθεια της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων των Μανούρη και Θωμαϊδου.
 
Παράλληλα 55 ακίνητα του δημοσίου στα διοικητικά όρια του Δήμου μας (Δημαρχείο, Πνευματικό Κέντρο κα), ξεπουλιούνται στους κερδοσκόπους γης και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο).
 
Οι χώροι για ελεύθερη συνεύρεση, παρέα, παιχνίδι, διασκέδαση, έρωτα εξαφανίζονται και η πόλη-εμπόρευμα των περιφράξεων και του αντίτιμου προβάλλει όχι σαν μακρινό μέλλον αλλά σαν δυστοπικό παρόν.
 
Οι επίδοξοι μνηστήρες του Δημαρχιακού θώκου ασχολούνται με τους δημόσιους χώρους της γειτονιάς μας, μόνο όταν μπορούν να τους αξιοποιήσουν ανταποδοτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια δημιουργίας υπόγειου πολυώροφου παρκινγκ στο Ο.Τ.150, στο κέντρο της πόλης μας -παράδοση στο κατασκευαστικό κεφάλαιο- σε συνδυασμό με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με αντίτιμο αλλά και οι αχρησιμοποίητοι, σχεδόν εγκαταλελειμμένοι ή άλλοτε εμπορευματοποιημένοι ελεύθεροι χώροι στην περιοχή (πλατεία Πάρσης). Όμως στην περιοχή, χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους χώρους, πλατείες, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Η Ν Ιωνία, με έντονο το εργατικό και το προσφυγικό στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται και στην αρχιτεκτονική της, είναι μια περιοχή όπου θα μπορούσαν οι κατάλληλες υποδομές και αναπλάσεις να αναδείξουν το χαρακτήρα της, δίνοντας έτσι κίνητρο και χώρο στους κατοίκους να αναπτύξουν την επικοινωνία, την κοινωνικότητά τους, αλλά και τους δεσμούς αλληλεγγύης και αντίστασης.

Στην πόλη του μπλόκου
και της προσφυγιάς δεν έχει χώρο
ο φασισμός-ρατσισμός-εθνικισμός
Η κρίση του καπιταλισμού και η ανάγκη της άρχουσας τάξης να την ξεπεράσει τσακίζοντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων μας επωάζουν εδώ και πολλά χρόνια το αυγό του φιδιού.
 
Οι φασίστες και οι νεοναζί της ΧΑ, με τη βοήθεια οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, των ΜΜΕ και συνολικά του συστήματος επιδιώκουν εμφύλιο των φτωχών για να υποτάσσονται και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τη μετατροπή τους σε σύγχρονους «δούλους», ρίχνοντας το φταίξιμο στους «άλλους», τους «ξένους» τους «διαφορετικούς». Οι δολοφονικές τους επιθέσεις στοχεύουν στους αδύναμους, τους φτωχούς, τους μετανάστες αλλά και σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στο κεφάλαιο και στην πολιτική κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ.
 
Έχουμε την τύχη να ζούμε στη Ν. Ιωνία, μια πόλη που την έφτιαξαν πρόσφυγες, δηλαδή «ξένοι» και που τη δεκαετία του ‘60 μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τους πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, έγινε «ξένο» σε μια άλλη χώρα. Αλλά και στην πόλη του ηρωικού Μπλόκου της Καλογρέζας.
 
Σήμερα η Νέα Ιωνία έγινε γειτονιά υποδοχής μεταναστών από κάθε γωνιά της γης, Άνθρωποι κυνηγημένοι από χούντες και πολέμους, φτωχοί οι οποίοι, όπως παλαιότερα ο λαός μας και σήμερα η νεολαία, αφήνουν τις χώρες τους για ένα καλύτερο αύριο... Μια ζωή χωρίς ζωή, μόνο με αδιέξοδα και εκμετάλλευση.
 
Για εμάς ο αγώνας ενάντια στην απειλή του φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού είναι διαρκής και καθημερινός στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές μας.
 
Στη Νέα Ιωνία της προσφυγιάς και του Μπλόκου της Καλογρέζας, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή στα κινήματα και τους εργατικούς αγώνες δεν θα επιτρέψουμε να βρει χώρο ο φασισμός.

Νεολαία
Η νεολαία από στόχος της επίθεσης, να γίνει μπροστάρης στους αγώνες του σήμερα!
 
Ως νεολαία στο σήμερα σίγουρα δεν παραμυθιαζόμαστε από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και των επίδοξων δημάρχων ότι διανύουμε περίοδο ανάπτυξης και βελτίωσης των όρων ζωής μας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε στο επίκεντρο της επίθεσης στις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. Πως σε εμάς εφαρμόζονται πρώτες όλες οι αναδιαρθρώσεις σε παιδεία και εργασία, οδηγώντας μας σε ένα μόνιμο καθεστώς ανεργίας, μισοεργασίας και ελαστικής εργασίας, με πενιχρούς μισθούς και τσακισμένα δικαιώματα. Θεωρούν ότι έχουν καταφέρει να γίνουμε πειθήνιοι εργαζόμενοι, ότι θα κατηγορήσουμε για την κατάσταση που βιώνουμε το διπλανό μας, το μετανάστη, το συνάδελφό μας και ότι θα καταφύγουμε στη λύση του ατομικού δρόμου. Δεν γνωρίζουν όμως ότι η νέα γενιά δεν χωράει στα σχέδιά τους. Ότι δε θα ζήσουμε με τους μισθούς-χαρτζιλίκι, δε θα ανεχτούμε τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η νέα γενιά είναι πιο μορφωμένη από ποτέ και μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της εποχής που τις εξασφαλίζουν ένα επίπεδο ζωής πολύ καλύτερο από το παρελθόν. Κόντρα στη μιζέρια και την εξαθλίωση είναι η γενιά που θα συμπυκνώσει την ελπίδα, την τάση και τη δυνατότητα για ένα διαφορετικό μέλλον.
 
Δημοτική αρχή και αντιπολιτεύσεις –
αναζητώντας τις διαφορές
Η Δημοτική Αρχή της «Ενότητας» του κ.Γκότση κατάφερε και στην δεύτερη θητεία της να αποδείξει ότι δεν διαφέρει σε τίποτε από τις προηγούμενες. Εφαρμόζει πιστά κάθε τι που προβλέπεται από τα μνημόνια και τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ στους δήμους, για αυτό και έχει και φέτος το χρίσμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Προγράμματα 5μήνων και 8μήνων «ωφελούμενων». Καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και αδιαφορία για τον αποκλεισμό κάθε χρόνο εκατοντάδων παιδιών από αυτούς. Λογικές εκμετάλλευσης και ανταποδοτικότητας των δημόσιων χώρων της γειτονιάς μας (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εκχώρηση του οικοπέδου στον περισσό ΟΤ445 στη Μητρόπολη, το οικόπεδο δίπλα στο ΚΕΠ Ο.Τ. 150, την πλατεία Πάρσης κ.ά.). Επέκταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα σε κάθε κοινωνική υπηρεσία. Υλοποιεί το μοίρασμα της φτώχειας και τις πολιτικές ελεημοσύνης μέσα από το πολυδιαφημισμένο κοινωνικό παντοπωλείο, που καλύπτει περιορισμένες ανάγκες οικογενειών, και στηρίζεται σε χορηγίες εταιριών, δίνοντας έτσι άλλοθι σε αυτούς που εκμεταλλεύονται και πλουτίζουν στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Δεν υλοποίησε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία χώρου διαμονής προσφύγων και μεταναστών στον παλιό 1ο Παιδικό Σταθμό (εμπλέκοντας στη διαχείριση του χώρου τη γνωστή ΜΚΟ PRAXIS).
 
Από την άλλη η «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» και ο κ. Μανούρης με το τεχνοκρατικό του προφίλ και το «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο του, που στηρίζεται από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (ή ΠΑΣΟΚ), είναι η πιο γνήσια έκφραση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, πιστή στην πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ, της τρόικας και του κεφαλαίου. Η αντιγραφή των προγραμμάτων της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, τις «έξυπνες» πόλεις, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη δημιουργία ευκαιριών πλασάρεται σαν το νέο, ενώ η αντιπαράθεση με τον κ. Γκότση γίνεται από τη σκοπιά της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της υπάρχουσας πολιτικής. Βγαλμένοι από την μήτρα όλου του πολιτικού κατεστημένου που μας έφερε ως εδώ, έρχονται να διεκδικήσουν για άλλη μία φορά τον ρόλο του σωτήρα, τάζοντας άλματα ανάπτυξης και άλλα μεγαλόπνοα σχέδια. Θυμίζει από την μεριά του αυτό που λέει ο ποιητής, «οι χορτάτοι μιλούν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν».
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η «Δύναμη Προοπτικής» με την κα. Θωμαΐδου. Με λιγότερο τεχνοκρατικό και περισσότερο λαϊκό προφίλ προσπαθεί και αυτή να μας πείσει για την δικιά της ικανότητα να διαχειριστεί τον Δήμο προς όφελός μας, χωρίς όμως στην ουσία να διαφοροποιείται στην ουσία της πολιτικής της αντίληψης τόσο από την παράταξη της «Ενότητας» όσο και από αυτή της «Δημιουργίας – Αλληλεγγύης».
 
Δεν είναι τυχαίο πως και οι τρείς αυτές παρατάξεις («Ενότητα», «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και την «Δύναμη Προοπτικής») συντάχθηκαν μαζί με την Μητρόπολη και τα επιχειρηματικά συμφέροντα παραδίδοντας έναν από τους λίγους εν δυνάμει ελεύθερους χώρους της περιοχής ενώ έχουν κοινές αποφάσεις σε μια σειρά αντιλαϊκές αποφάσεις του δήμου.
 
Τελευταίο αφήνουμε τον κ. Κουκουλάρη ο οποίος κρύβει τις ακροδεξιές – φασιστικές αντιλήψεις του πίσω από το πατριωτικό – λαϊκό δεξιό προσωπείο που προσπαθεί να λανσάρει και που στις εκλογές του 2014 εμφανίστηκε ως ομιλητής, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε προεκλογική συγκέντρωση της ναζιστικής – φασιστικής – εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Των υπεύθυνων για τις επιθέσεις σε μετανάστες, πρόσφυγες και αγωνιστές και των πολιτικών απογόνων των ταγματασφαλιτών του Μπλόκου της Καλογρέζας. Κρίνοντας από αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι ο πιο πιστός υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου και μεγαλύτερος πολέμιος οποιασδήποτε φωνής διεκδικεί και αγωνίζεται.

Με την αριστερά της ανατροπής
και όχι της κομματικής καταγραφής
Ο κ. Κατημερτζόγλου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» κινούμενος στη γενική λογική του ΚΚΕ προβάλλει ένα πρόγραμμα εντός του πλαισίου λειτουργίας και διοίκησης των δήμων, κάτι που εφαρμόζει και σε όσους δήμους ασκεί διοίκηση. Στα κρίσιμα μέτωπα υιοθετεί γενικές διεκδικήσεις αποφεύγοντας να αναδείξει συγκεκριμένους στόχους για την περιοχή και να συμβάλλει με έμπρακτο κινηματικό τρόπο στη διεκδίκησή τους. Θέλει να εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, αλλά στην πράξη με την τακτική που ακολουθεί στο μαζικό κίνημα της περιοχής, αδυνατίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης και διεκδίκησης με κινηματικούς όρους, αρνούμενη κάθε συμμετοχή σε ενωτικές ταξικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης στο κίνημα και στην ανάπτυξή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών, ενώ προβάλει την κομματική-παραταξιακή ενίσχυση του ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε θετικό βήμα.

Βαδίζουμε το δρόμο της απειθαρχίας,
του αγώνα και της ανατροπής
Όλα αυτά τα χρόνια πήραμε μέρος σε όλους τους αγώνες, τοπικού ή και κεντρικού χαρακτήρα, από τις απεργίες και τους εργατικούς αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις μέχρι το 3πλό ΌΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015. Ήμασταν παρόντες ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και την απόπειρα για εθνικιστικές καταλήψεις στα σχολεία της περιοχής. Ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια να σπείρουν το μίσος του ρατσισμού και του φασισμού.
 
Ήμασταν παρόντες και προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στους αγώνες των συμβασιούχων του Δήμου αλλά και των εργαζόμενων του Ωδείου που δουλεύουν κάτω από το απαράδεκτο καθεστώς του «εργαζόμενου με αντίτιμο». Αναδείξαμε την λειτουργία του Δήμου ως τοπικό κράτος στο επίπεδο των υπηρεσιών-όλοι μας θυμόμαστε πως το κοινωνικό φαρμακείο πρακτικά δε λειτούργησε ποτέ, ενώ τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σταμάτησαν πριν καν ξεκινήσουν- όσο και στο επίπεδο σπατάλης χρημάτων για έργα βιτρίνας (LED, Γεωθερμία) που δεν εξασφαλίζουν τίποτα και δεν λειτουργούν υπέρ των αναγκών των κατοίκων.
 
Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση κάθε ελεύθερου χώρου ενάντια στα όποια συμφέροντα (επιχειρηματικά, Μητρόπολη κ.λπ.). Αγωνιστήκαμε με στόχο να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
 
Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία των αγώνων που έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, την ιστορία των «από τα κάτω», όπως με τον ιστορικό περίπατο για το Μπλόκο Καλογρέζας.
 
«Επιβάλλαμε» στο δήμο τη φιλοξενία προσφύγων.
Από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της απειθαρχίας και της αντίστασης, του αγώνα και της ανατροπής.
 
Θέλουμε, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο να είμαστε η φωνή όλων αυτών που δεν ακούγονται, των φτωχών, των άνεργων ή εργαζόμενων για 400 ευρώ, των μεταναστών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων που δεν βλέπουν να έχουν κανένα μέλλον. Όχι ως σωτήρες τους, αλλά επειδή και εμείς είμαστε κομμάτι τους.

Αρνούμαστε τη νέα κανονικότητα,
να γίνουμε οι φωνές
που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν
Στην εποχή του τεράστιου πλούτου και των αυξανόμενων κοινωνικών και παραγωγικών δυνατοτήτων, αλλά και στην εποχή που η ζωή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων μπαίνει σε δοκιμασία, που η κυρίαρχη λογική είναι αυτή της υποταγής και της ανάθεσης, εμείς επιλέγουμε και προβάλουμε έναν διαφορετικό δρόμο. Αρνούμαστε τη λογική του ανταγωνισμού, τη δικτατορία της αγοράς και τον ατομικό δρόμο και προτάσσουμε τη συλλογικότητα, τον αγώνα και την αλληλεγγύη.
 
Η λύση και η διέξοδος από την βάρβαρη πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η καπιταλιστική κρίση και η εντεινόμενη επίθεση, δεν μπορεί να είναι η αυταπάτη μιας «φιλολαϊκής διαχείρισης» στα ασφυκτικά σημερινά πλαίσια. Από μια τέτοια οπτική βλέπουμε και τη συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές, σαν συμβολή στην αποκάλυψη – καταγγελία και ενίσχυση της πάλης για ανατροπή του «Κλεισθένη» και της πολιτικής που επιβάλλει στους δήμους, ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.
 
Ως απόρροια της συγκρότησης ενός ανατρεπτικού κινήματος (όχι μόνο τοπικά αλλά στο σύνολο της κοινωνίας) και ενός ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, εφόσον διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης μιας δημοτικής πλειοψηφίας, αυτή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της πρέπει να συγκρουσθεί με το θεσμικό πλαίσιο στους δήμους, την ΕΕ, και το κεφάλαιο. Θα είναι μια δημοτική αρχή «παράνομη» για το σύστημα άλλα «νόμιμη» για την εργαζόμενη πλειοψηφία και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 
Θέλουμε να συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός μαζικού ανατρεπτικού ταξικού κινήματος που θα αποτελέσει την μαχητική αριστερή αγωνιστική αντιπολίτευση, τόσο στο δήμο μας όσο και συνολικότερα που θα επιβάλλει τις λαϊκές διεκδικήσεις ενάντια στο κεφάλαιο.
 
Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαία τη συλλογική οργάνωση στις γειτονιές, μέσα από συνελεύσεις γειτονιών, εργατικές λέσχες, κοινωνικοπολιτικά στέκια και επιτροπές κατοίκων που θα συζητούν τα προβλήματα, θα συντονίζονται με τα πρωτοβάθμια σωματεία και θα δίνουν λύσεις με αγώνα και κοινωνική ταξική αλληλεγγύη.
 
Χρειάζεται να διαμορφώσουμε σήμερα πρωτοβουλίες παραδειγματικού χαρακτήρα και να σκιαγραφήσουμε τα κριτήρια και τον τρόπο για μια ριζικά διαφορετική ζωή σε μια ριζικά διαφορετική πόλη.

Παλεύουμε για μια αριστερά συνολικά
αντιπαραθετική στο σύστημα που:
  • Θα κινείται σε μάχιμη αριστερή, αντικαπιταλιστική πολιτική κατεύθυνση στα ζητήματα της εργασίας, της υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος.
  • Θα έχει αντιδιαχειριστική λογική βάζοντας μπροστά τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα, έξω από τα όρια που θέτει το τοπικό κράτος και η κυβέρνηση
  • «Θα παλεύει για την συλλογική αγωνιστική οργάνωσή του λαού, την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, συμβάλλει στην πραγματική δημοκρατία του κινήματος και θα αναδεικνύει ένα άλλο πρότυπο ζωής με απώτερο σκοπό την πάλη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή».
Βγάζουμε τη ζωή μας
έξω από τα σχέδια τους

Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις:
  • Για την κατάργηση όλων των μνημονίων, των εφαρμοστικών τους νόμων και των δανειακών συμβάσεων.
  • Για παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού - τοκογλυφικού χρέους. Για κρατικοποίηση των Τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων που κλείνουν και της εκκλησιαστικής περιουσίας χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.
  • Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επίδομα ανεργίας και δωρεάν ασφάλιση για όλους τους άνεργους. Μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων συνταξιοδότησης, δουλειά για όλους.
  • Για να βγούμε από τη φυλακή του ευρώ και της Ε.Ε. που μας επιβάλει μνημόνια, τσακίζει ελευθερίες και δικαιώματα.
  • Για έξοδο από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις. Ειρήνη και φιλία με τους λαούς των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και όλου του κόσμου.
  • Για να φράξουμε το δρόμο στο φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό.
  • Στην πάλη για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό.
Αγωνιζόμαστε:
  • Για την κατάργηση του Κλεισθένη και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για τους ΟΤΑ.
  • Για την κατάργηση των «προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας» και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του δήμου, που είναι όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των δημοτών/κατοίκων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό
  • Ενάντια στο δήμο-επιχείρηση και την ανταποδοτική παροχή των υπηρεσιών. Στις άμεσες ή έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών είτε με την απευθείας παραχώρησή τους στο κεφάλαιο, είτε μέσω ΣΔΙΤ. Στα ευρωπαϊκά και επιχειρησιακά προγράμματα, τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», με βάση τα πλαίσια που επιβάλλουν ΕΕ, μνημόνια και κυβερνήσεις.
  • Για δραστική μείωση των δημοτικών τελών στις λαϊκές οικογένειες, κατάργηση δημοτικών τελών στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους και ταυτόχρονη σημαντική αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο (πολυκαταστήματα, super market, τράπεζες, αλυσίδες εμπορίας – εστίασης κ.α.). Απειθαρχία στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το οικονομικό παρατηρητήριο.
  • Για ποιοτικές, πλήρεις και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες (πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, άθληση, υγεία, συγκοινωνίες, πολιτισμός). Να καταργηθούν τα τροφεία. Δωρεάν βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά. Κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό, για να είναι χώροι παιδαγωγικής φροντίδας.
  • Για Δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια. Διεκδικούμε πόλεις στις οποίες ο πολίτης μπορεί να ζει και να κυκλοφορεί με άνεση. Όχι στην καταστροφή του Ο.Τ. 150 για να γίνει παρκινγκ. Όχι σε νέα χαράτσια και ανταποδοτικά τέλη.
  • Για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας για χρέη σε δημόσιο, τράπεζες. Για να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι να ντρεπόμαστε.
  • Για δημόσια και δωρεάν παιδεία με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της για όλους, χωρίς ταξικούς θρησκευτικούς, και φυλετικούς αποκλεισμούς. Όχι στο «νέο Λύκειο» που μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστήρια και πετά τους μαθητές έξω από τη γενική παιδεία. Σύγχρονα σχολικά κτίρια και υποδομές,
  • Για προστασία του Περιβάλλοντος του φυσικού και δομημένου χώρου και των δημόσιων υποδομών. Δημιουργία χώρων πρασίνου. Καμία πώληση και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου. Να διαλυθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες με λαϊκό εργατικό έλεγχο. Όχι στα ΣΔΙΤ, όχι στα προγράμματα της ΕΕ τα οποία ενισχύουν το κατασκευαστικό και τραπεζικό κεφάλαιο. Το ΟΤ 150 να γίνει ελεύθερος δημόσιος χώρος πρασίνου. Να απαλλοτριωθεί άμεσα το Ο.Τ. 445 με τα 5 εκ. που δίνει η περιφέρεια στην εκκλησία και να γίνει χώρος αθλητισμού και πολιτισμού ελεύθερος και δωρεάν.
  • Για στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας. Προώθηση εναλλακτικών τρόπων οργάνωσης του χώρου και του χρόνου. Δημόσιοι, ελεύθεροι, ανοιχτοί αντι-εμπορευματικοί χώροι. Ενίσχυση του δωρεάν ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, δωρεάν λειτουργία προγραμμάτων και ομάδων για αθλήματα στο δήμο.
  • Για μια πόλη καθαρή. Να σταματήσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών, όπως σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό. Είμαστε αντίθετοι στην εισβολή ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της καθαριότητας. Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
  • Για μια πόλη καθαρή από φασισμό. Συμβάλουμε για την ανάπτυξη αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη μας, για να μη βρουν χώρο φασίστες, ρατσιστές, εθνικιστές. Απατούμε να επιταχυνθεί η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής και να καταδικασθούν οι ναζι δολοφόνοι.
  • Για μια πόλη αλληλέγγυα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι. Άσυλο και χαρτιά για όλους. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας, στην πρωινή ζώνη.
  • Δεν έχουμε τη λογική διαχείρισης του δήμου μέσα από τα πλαίσια του «Κλεισθένη» που επιβάλλονται από Ε.Ε., κεφάλαιο, κυβέρνηση. Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και θα είναι παρουσία αποκάλυψης και ενημέρωσης του λαού της Νέας Ιωνίας και συμβολής στην οργάνωση της πάλης του. Θα είναι βήμα και φωνή των εργαζομένων, των ανέργων και κάθε αγωνιζόμενης συλλογικότητας.

Καλούμε τους εργαζόμενους/ες, τους άνεργους/ες, τους νέους/ες να στηρίξουν ενεργητικά την Εκτός Σχεδίου στις εκλογές και πολύ περισσότερο μετά από αυτές.

Στηρίζουμε - Ψηφίζουμε
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία