Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ανακοίνωση της Εκτός Σχεδίου για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και τη στάση μας στο 2ο γύρο

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μάη στο δήμο Νέας Ιωνίας, αποτυπώνει και στο δήμο μας το γενικότερο αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που αποτυπώθηκε και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες και έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία.

Κύρια ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και της τοπικής διοίκησης εφάρμοσαν καθαρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές, διασύροντας και δυσφημίζοντας την αριστερά, με την οποία δεν έχουν εδώ και χρόνια καμία σχέση.

Αυτό αποτυπώθηκε, σε ένα βαθμό, και στα αποτελέσματα στην περιοχή μας. Η «Ενότητα» (Γκότσης), ακολούθησε τη γενικότερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ταυτόχρονα αποτυπώθηκε η φθορά που είχε ως δημοτική αρχή αλλά και τα εσωτερικά της θέματα με τις αντιπαραθέσεις των μελών της, χάνοντας περίπου 3500 ψηφοφόρους, και καταλαμβάνοντας την 3η θέση.

Ωστόσο, τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι νεο-Ιωνιώτες, από την ανάδειξη στην πρώτη θέση του υποστηριζόμενου από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ Μανούρη, και στη δεύτερη της «ανεξάρτητης» προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, Θωμαϊδου, καθώς και από το ποσοστό του ακροδεξιού Κουκουλάρη.

Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να βρεθούμε μαχητικά απέναντι στη (όποια) νέα πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η διέξοδος για τη ζωή που μας αξίζει, δεν βρίσκεται στις παραλλαγές της πολιτικής που προτάσσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, παραδίδοντας τις βασικές λειτουργίες του δήμου στο επιχειρηματικό κέρδος.

Ωστόσο, χωρίς καμιά υποτίμηση για τον συνολικό αρνητικό κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό, σε αυτές τις εκλογές, καταγράφηκε πανελλαδικά και ένα μικρό, αλλά σημαντικό ρεύμα της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής αριστεράς. Ανάμεσά τους και η Εκτός Σχεδίου με 696 ψήφους, ποσοστό 2,44% και 1 έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας του 696 συμπολίτες μας που μας στήριξαν με την ψήφο τους.

Το αποτέλεσμα αυτό, τόσο στη Νέα Ιωνία όσο και συνολικά υπολείπεται και δεν αποτυπώνει την αναγκαία για τους εργαζόμενους και τη νεολαία έκφραση μιας δυνατής και κοινωνικά-πολιτικά ενισχυμένης αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ενός μαζικού ρεύματος ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής που θα αμφισβητεί συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα.

Είναι απολύτως αναγκαία για εμάς η κριτική και αυτοκριτική μελέτη και τοποθέτηση για την υπέρβαση των ορίων της υπάρχουσας αριστεράς στις πολιτικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί με την υποχώρηση του μαζικού μαχητικού εργατικού/λαϊκού κινήματος και την απογοήτευση που έφερε στον αριστερό κόσμο η κατάληξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Με απόλυτο διαχωρισμό από λογικές διαχείρισης και από τον συμβιβασμό με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με την παρέμβασή μας στις εκλογές, αλλά κυρίως με τη δράση μας όλα αυτά τα χρόνια
  • θελήσαμε να συμβάλλουμε στο να εκφραστεί και στη Ν. Ιωνία, η σαφής καταδίκη της κυβέρνησης-κεφαλαίου ΕΕ, των μνημονίων, αλλά και των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των τοπικών εκφραστών τους.
  • θέσαμε μια σειρά κριτήρια, που θεωρούμε αναγκαία στην περίοδο που βρισκόμαστε, για να χαραχτεί ένας άλλος δρόμος, σύγκρουσης με την υπάρχουσα πολιτική και ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.
  • καλέσαμε σε απειθαρχία και αγώνα για την ανατροπή του Κλεισθένη και κάθε λογική διαχείρισης των δήμων στα ασφυκτικά πλαίσιά του, που δημιουργεί αυταπάτες για καλούς και καλύτερους διαχειριστές, μακριά από τους αγώνες και το κίνημα.
  • προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τις διεκδικήσεις των γειτονιών μας και μέσα το δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην οργάνωση και τον συντονισμό των αντιστάσεων, με αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, με την αλληλεγγύη των από κάτω, μέσα από τη συλλογική οργάνωση των κατοίκων και με μαχητική συμμετοχή και δράση, για να πάρουμε τη ζωή και την πόλη στα χέρια μας.
Η επόμενη ημέρα, στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα βρει τους υποστηριχτές των μνημονίων και της ΕΕ, της δημοσιονομικής φυλακής και σταθερότητας να ψηφίζουν όλοι μαζί τα κρίσιμα αντιλαϊκά μέτρα. Εξάλλου, το έχουν ξανακάνει. Γιατί στόχος τους είναι κοινός, με όλες τις επιμέρους διαφορές τους. Να εμπεδωθεί η μνημονιακή σταθερότητα κι η απαρέγκλιτη επιβολή της για τις επόμενες δεκαετίες και στον δήμο μας, να προωθηθεί η αναδιάρθρωση που ετοιμάζουν επιχειρηματικοί όμιλοι και η μητρόπολη στην πόλη.

Με βάση λοιπόν αυτά τα κριτήρια, είναι προφανές ότι είναι στην απέναντι πλευρά η παράταξη του κ. Μανούρη, o οποίoς είναι ο επίσημος εκφραστής της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, του τεχνοκρατικού, νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, και των επιχειρηματικών συμφερόντων στη Ν. Ιωνία.

Από την άλλη, η παράταξη της κ. Θωμαϊδου αν και προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τον υποτιθέμενο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, δηλώνοντας «ανεξάρτητη», είναι βαθιά εξαρτημένη και υπέρμαχος της πολιτικής που επιβάλουν κυβέρνηση-ΕΕ κεφάλαιο, βαθιά εξαρτημένη από τη Μητρόπολη και τα συμφέροντά της.

Ως Εκτός Σχεδίου θέλουμε να απευθυνθούμε σε όσους πορεύτηκαν μαζί μας σ’ αυτές τις εκλογές αλλά και σε όσους διαφώνησαν ή ακόμη και σε όσους βρέθηκαν απέναντι μας και να δηλώσουμε ξανά ότι θα είμαστε και πάλι παρόντες όπου και όταν χρειαστεί να αντισταθούμε.

Σχετικά με τη στάση μας στο 2ο γύρο των εκλογών θα παραμείνουμε συνεπείς στο δρόμο όχι των ίσων αλλά των πολύ μεγάλων αποστάσεων από τους δυο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

Με βάση, λοιπόν, τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω, δεν ψηφίζουμε κανέναν, δεν διαλέγουμε διαχειριστή. Καλούμε σε Άκυρο-Λευκό-Αποχή!

Στην ίδια λογική και με τα ίδια κριτήρια τοποθετούμαστε για την περιφέρεια Αττικής ανάμεσα στην Δούρου και τον Πατούλη, συμφωνώντας και με την ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική.

Στις νέες συνθήκες των ευρέων συναινέσεων των αντιλαϊκών δυνάμεων που προωθεί ο Κλεισθένης, το κρίσιμο είναι η συγκρότηση μαχητικής αγωνιστικής αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των νέων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στην πόλη μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την κοινή δράση και συντονισμό με κάθε δύναμη ή αγωνιστή που αντιπαλεύει επιμέρους ή συνολικά αυτή την πολιτική, ώστε να δυναμώσουν οι φωνές αντίστασης, διεκδίκησης κι ανατροπής.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας ότι η έδρα μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι η φωνή όλων αυτών που δεν ακούγονται, των φτωχών, των άνεργων ή εργαζόμενων για 400 ευρώ, των μεταναστών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων που δεν βλέπουν να έχουν κανένα μέλλον. Δέσμευσή μας είναι και η εναλλαγή στη θέση του δημοτικού συμβούλου με βάση συλλογική απόφαση της συνέλευσής μας.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Μαζί με τον κόσμο που αντιστέκεται, που άντεξε στην επίθεση και την πλύση εγκεφάλου. Τους συμπολίτες, φίλους/ες, συναγωνιστές/τριες και συντρόφους/ισσες που «ματώνουν» καθημερινά στην προσπάθειά τους να ζήσουν, να κρατηθούν αξιοπρεπείς στους χώρους εργασίας τους, να αγωνιστούν για όλα όσα δικαιούμαστε.

Όλοι εμείς το ξέρουμε: μόνο έτσι θα νικήσουμε.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία