Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Σχόλιο Νο 27 «Την αλαζονεία πολλοί εψήφισαν, τον αλαζόνα λιγότεροι» (Παλιά παροιμία της Ιωνίας)



Είναι αλήθεια πως ο πολιτικός λόγος της δημάρχου περιορίζεται στο τρίπτυχο: «τα βάλαμε σε τάξη, τα βάψαμε και τα συμμορφώσαμε» και καμιά φορά, ξηλώνουμε και το λιγοστό πράσινο για να βάλουμε κανέναν «λίθο» (να μην ξεχάσουμε τα σιντριβανάκια, να μην ξεχάσουμε τα σιντριβανάκια). Και όταν η κριτική αρχίζει και σοβαρεύει (κοινωνική πολιτική, ελεύθεροι χώροι, Ιωνικό Κέντρο, υπόγειο πάρκινγκ, σχολικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί κλπ), τότε αναβλύζει ένα παράπονο της μορφής: «όλοι με πολεμάτε, δεν λέτε και τα καλά που έκανα (;), με χτυπάτε επειδή είμαι γυναίκα κλπ».

Αλήθεια είναι επίσης και όσα ακούγονται, ειδικά σε ιδιωτικές συζητήσεις, σχετικά με την πρόθεση στήριξης στο δεύτερο γύρο, συγκεκριμένου υποψήφιου, από πρώην ηγετικά στελέχη άλλης δημοτικής παράταξης. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι και τόσο κανλή για τη δημοτική αυτή παράταξη! Είναι σαν να παραδέχονται την ήττα της παράταξης αυτά τα πρώην ηγετικά στελέχη. Αυτό, δυσκολεύει τόσο πολύ την κατάσταση και μετατρέπει την προεκλογική περίοδο σε πραγματικό άθλο του γνωστού ημίθεου, για την παράταξη αυτή.

Ταυτόχρονα, κάποια άλλα ηγετικά στελέχη της ίδιας παράταξης δηλώνουν δημόσια στήριξη στον τωρινό υποψήφιο δήμαρχο σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το όχι και τόσο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.


Ίσως τα παραπάνω
, σε συνδυασμό με το αλαζονικό DNA, λόγω πολιτικής καταγωγής (ΠαΣοΚ, ωραία χρόνια), να οδήγησε έτερο υποψήφιο για τον δημαρχιακό θώκο, σε συμπεριφορές αλαζονικές, επιθετικές και αυταρχικές που μάλλον συνάδουν και με το προφίλ που προσπαθεί ο ίδιος να χτίσει. Ξέρετε, αυτό του: «ΕΓΩ ξέρω, ΕΓΩ μπορώ, ΕΓΩ έχω τον τρόπο, ΕΓΩ έχω τους ανθρώπους». Όμως, το να απευθύνεσαι ως υποψήφιος δήμαρχος στους εργαζόμενους του δήμου, με ύφος «αφ υψηλού», διακόπτοντας όποιον διατυπώνει διαφορετική γνώμη από εσένα, δεν είναι καλός οιωνός για το τι θα συμβεί αν εκλεγεί δήμαρχος. Δεν το χωνεύει κάποιος εύκολα ένας εν δυνάμει δήμαρχος να λέει σε εργαζόμενο του δήμου: «ξέρω ποιος είσαι», «είσαι λίγος», «είσαι κλακαδόρος», «είσαι κλάκα (;)», «τώρα μιλάω με εργαζόμενους», «δεν ξέρεις εσύ από δημόσια διοίκηση» και διάφορα τέτοια. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους όταν, για παράδειγμα, θα του ζητάνε να κάνει προσλήψεις επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού ή όταν θα ζητάνε καλύτερες συνθήκες εργασίας; Θα τους απαξιώνει και δεν θα συζητά μαζί τους;


Απορία μεγάλη προκαλεί επίσης
το γεγονός της υπερδιαφήμισης και υπερπροβολής ορισμένων υποψήφιων δημάρχων. Δύσκολοι καιροί, με το ζόρι οι περισσότεροι δημότες βγάζουν το μήνα. Προφανώς, ορισμένοι έχουν τον τρόπο τους. Όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως για τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων του δήμου υποψήφιος δήλωσε πως θα αντιγράψει μεθόδους πετυχημένων δημάρχων όπως αυτός του δήμου Αθηναίων. Τώρα αυτό δεν είναι και τόσο καθησυχαστικό όταν ο ανιψιός δήμαρχος έχει στην πλάτη του έναν αποτυχημένο «μεγάλο περίπατο» που στοίχισε κάποια εκατομμύρια ευρώ στους δημότες των Αθηνών!

Τέλος, εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα που η στήλη διατύπωσε εδώ και πολύ καιρό: Το ΠαΣοΚ ποιον από τους τρεις υποψήφιους δημάρχους-μέλη του, στηρίζει; Θα μοιράσει τη στήριξή του ακριβώς διά τρία ή θα προτιμήσει να προτάξει την ελεύθερη επιλογή βάση συγγένειας, προσωπικής φιλίας ή άλλων προσωπικών διασυνδέσεων και συναλλαγών; Άλλωστε και η ΝΔ, τον ίδιο δρόμο δεν διάλεξε; Καλό αυτό, σε γλυτώνει και από το όποιο πολιτικό κόστος της αποτυχίας.

Εμείς ως Εκτός Σχεδίου έχουμε αποδείξει στην πράξη πως δεν διστάζουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με όποιους εξυπηρετούν συμφέροντα που έρχονται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Για μας αυτά είναι τα «ιερά και τα όσια», και όχι οι προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Φυσικά κατανοούμε πλήρως και όσους, εννοώντας την παράταξή μας, δείχνουν συμπάθεια και αγαθές προθέσεις ΑΛΛΑ, παροτρύνουν τους δημότες πως είναι καλύτερα να μην μας στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές γιατί θα πάει η ψήφος τους χαμένη.

Η ψήφος είναι χαμένη όταν περιορίζεται στην εκπροσώπηση και ανάθεση στα πλαίσια μόνο μιας θεσμικής αντιπολίτευσης και δεν ζωντανεύει στους δρόμους παλεύοντας και διεκδικώντας το δίκιο.

Ψήφος, επομένως, στην Εκτός Σχεδίου, το μόνο που δεν μπορεί να θεωρηθεί είναι ψήφος χαμένη.