Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Σχόλια...εκτός σχεδίου Νο 25

 

ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ. Ο ΒΟΥΒΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Η πρώτη , κατά τα ημερολόγια , φθινοπωρινή εβδομάδα  έφερε και τις πρώτες εδώ και καιρό βροχές . Στα παλιά τα χρόνια οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου , ήταν ένα πολύ αγαπημένο θέμα για μια σχολική έκθεση . Θα θυμούνται οι πιο παλιοί τι συνήθιζαν ως μαθητές να γράφουν τότε. Για το πόσο περίμενε το διψασμένο χώμα τις σταγόνες της βροχής για να ξεδιψάσει από την παρατεταμένη καλοκαιρινή ανομβρία , για το πόσο την λαχταρούσαν οι γεωργοί γιατί πλησίαζε η εποχή του οργώματος αλλά κι όσοι ήταν λίγο καιρό πριν τη συγκομιδή . Η ειδυλλιακή και εξόχως νοσταλγική αυτή εικόνα δεν αποτελεί ούτε καν μια μακρινή ανάμνηση . Είναι πλέον μια εικόνα επιστημονικής φαντασίας όχι του μέλλοντος αλλά του παρελθόντος . Μια αντεστραμμένη εικόνα . Κάτι σαν τα χωριά του Ποτέμκιν .

Το αβίωτο παρόν με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου είναι ένα σοκ εξ αποστάσεως για όσους δεν το ζουν αλλά για τους ντόπιους είναι η αδιανόητα σκληρή και καταστροφική πραγματικότητα στα όρια του αφανισμού . Τα βουλιαγμένα στη λάσπη χωριά , τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κάτω από το νερό  , ο άγνωστος ακόμη αριθμός ανθρώπων που είναι τυπικά αγνοούμενοι αλλά στην ουσία νεκροί , είναι εδώ . Ίσως η ιαχή ΄΄πού είναι το κράτος ΄΄ να ηχεί ως μια ανυπόφορη κουραστική φράση . Αλλά το κράτος με τις ιεραρχήσεις του ήταν εκεί . Με το 112 που ήχησε και στάλθηκε σε όλες τις περιοχές στην ώρα του . Τι κι αν δεν μπορούσε να το αξιοποιήσει κάποιος ! Πώς να εκκενωθεί μια περιοχή που κατακλύζεται από ορμητικά νερά ή ακόμη και σε μια πλημμυρισμένη έκταση . Πέρασαν δυο μέρες έως ότου ο στρατός πάρει εντολή να σπεύσει σε βοήθεια . Οι προσπάθειες διάσωσης , όσες έγιναν, έγιναν με καθυστέρηση . Τα περίφημα ελικόπτερα σούπερ πούμα βυθίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν , όπως τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο από τα 12 που υπήρχαν , μόνο τα 4 μπορούσαν να επιχειρήσουν . Τα άλλα σε αχρηστία και ακινησία . Φαίνεται ότι μόνο για πολεμικές αποστολές , νατοϊκές ασκήσεις ή παρελάσεις είναι χρήσιμα . Η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει άλλωστε αν δεν μπορεί να γράψει σελίδες πολεμικής δόξας .

Αν παρακολουθούσε κανείς τα βλέμματα των ανθρώπων των περιοχών αυτών ή άκουγε τα ψελλίσματα τους , θα πίστευε ότι αυτή είναι η εικόνα των ζωντανών νεκρών . Είναι το πολυδιαφημισμένο κλισέ από τα δημοσιογραφικά γραφεία που παρελαύνει από τις στήλες των εφημερίδων ή μεταδίδεται από τις συχνότητες .

Ένας πολύ γνωστός κι ΄΄έγκριτος΄΄ δημοσιογράφος – τηλεσχολιαστής μιλούσε για ξεχαρβάλωμα στη χώρα όπου τίποτε δεν λειτουργεί . Τόνιζε μάλιστα ότι ο πολίτης εμπιστεύθηκε τον πρωθυπουργό με τόσο μεγάλο ποσοστό – δις- για να του παράσχει λύσεις και ασφάλεια . Τον καλούσε δε μέσες άκρες να δώσει τη δουλειά σε κανέναν άλλον , αν δεν τα καταφέρνει , γιατί φαίνεται πως είναι απασχολημένος με άλλες (;) προτεραιότητες .


Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός  τον έλαβε υπόψη του . Έτσι λοιπόν όταν επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές ανάμεσα στα άλλα , έκανε λόγο και για την ανάγκη ανασυγκρότησης της περιοχής άμεσα με διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων . Με δεδομένο βέβαια ότι κρατικός ή δημόσιος φορέας δεν υπάρχει για να αναλάβει κάτι τέτοιο , μάλλον ήρθε (καλύτερα ξαναήρθε )η ώρα των εθνικών εργολάβων που θα μοιραστούν την πίτα . Ξέχασε βέβαια να μας πει τι έγιναν εκείνο το μισό δις που είχε εγκριθεί για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον ΄΄Ιανό΄΄ προ δύο τριών χρόνων . Τσιμουδιά για εκείνα τα πολλά εκατομμύρια .

Πού πήγαν , τι αποτελέσματα έδωσαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν   ; Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε λόγο για μια αναποδιά που μας βρήκε . Σαν κάτι να στράβωσε ,  να μην πήγε καλά και να μπορεί να διορθωθεί . Άραγε μπορεί να διορθωθούν οι χαμένες ψυχές , τα κατεστραμμένα χωριά ,  η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα , η γη που δεν θα καλλιεργηθεί για τα επόμενα πολλά χρόνια και οι επιπτώσεις ακόμη και στην διατροφή του πληθυσμού . Το έχουμε ξανατονίσει από αυτή εδώ τη στήλη . Το πολιτικό προσωπικό του αστικού κόσμου έχει από χαμηλή έως μηδενική ενσυναίσθηση όταν πρόκειται για τα λαϊκά συμφέροντα . Έχει όμως τεντωμένες τις κεραίες του όποτε υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες , δουλειές με φούντες (ανασυγκρότηση τις βαφτίζουν)μετά από δυστυχίες (εγκλήματα ) που το ίδιο διαπράττει .


Κρατήσαμε για το τέλος μια είδηση που πέρασε στα ψιλά .  Αναφερόμαστε στους ξένους εργάτες γης που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας, δούλευαν στα χωράφια του κάμπου μένοντας σε αυτοσχέδιες καλύβες κοντά στους χώρους δουλειάς τους,  ως επί το πλείστον. Κανείς από τα επίσημα χείλη δεν έχει πει κουβέντα όχι για τον πιθανό  χαμό τους αλλά για την ίδια τους την ύπαρξη .

ΥΓ1. Μέσα στο ορυμαγδό αυτό , πήραμε και την πολυπόθητη επενδυτική αναβάθμιση . Το λες και δικαίωση για το κεφάλαιο.

ΥΓ2 . Αν είναι κάτι να κρατήσουμε , είναι η αλληλεγγύη που οι κάτοικοι επέδειξαν . Πολλοί άνθρωποι τα κατάφεραν να ζήσουν από την έγνοια του διπλανού τους.

ΥΓ3. Η φράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ για το δίλημμα ΄΄σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα ΄΄ που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα , γίνεται επίκαιρο . Αλλά για να γίνει πραγματικότητα , πρέπει να λογαριαστούμε επιτέλους με τους άρχοντες αυτού του κόσμου . Όχι μετά αλλά τώρα.