Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Για μια άλλη ζωή, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ | Με συλλογική οργάνωση και αγώνα | Στηρίζουμε-Ψηφίζουμε Εκτός Σχεδίου


 «Μοσχοβολούν οι γειτονιές, βασιλικό και ασβέστη…» 

 Τ. Λειβαδίτης

Κάποτε… Σήμερα;

Στη Ν. Ιωνία του 2023, στην πόλη που ζούμε, οι γειτονιές και οι χώροι της είναι πλέον ζητούμενο για την πλειοψηφία των κατοίκων. Τι κι αν στη ρομαντική εκδοχή του Καζαντζίδη, κάθε αυλή και κάθε γειτονιά ήταν ένας χώρος συνεύρεσης και ανθρωπιάς. Στις μέρες μας οριακά ανιχνεύουμε την οπτική της «γειτονιάς», ειδικά όταν η έννοια του ελεύθερου και δημόσιου χώρου καταπατείται τόσο βάναυσα, από τοπικά και ευρύτερα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Μακρύς ο κατάλογος… ο χώρος της πρώην ALTEC στην Αλσούπολη, το οικόπεδο στο ΟΤ 150 στο κέντρο της Ν. Ιωνίας (με το υπόγειο πάρκινγκ αλλά και… το νέο υπερπολυτελές Δημαρχείο, άλλο ένα έργο «σφραγίδα»), το οικόπεδο στο ΟΤ 445 στον Περισσό (το περίφημο Ιωνικό Κέντρο της Εκκλησίας Α.Ε.)… η πλατεία Πάρσης στον «τροχονόμο», κλειστές και ακατάλληλες παιδικές χαρές, άχρηστες παρεμβάσεις, ανεξέλεγκτη επέκταση των εμπορικών χρήσεων, κατάληψη και των τελευταίων ελεύθερων χώρων από τραπεζοκαθίσματα κτλ.

Στη Ν. Ιωνία του 2023, στην πόλη που ζούμε, των ελάχιστων, αν όχι ανύπαρκτων, κοινωνικών υπηρεσιών, χωρίς μέριμνα για ανέργους και οικονομικά αδύναμους. Μακριά από διαχρονικές ανάγκες, όπως η πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια υγεία, η «βοήθεια στο σπίτι» σε συμπολίτες μας που δυσκολεύονται, η παροχή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης σε ασθενέστερους συμπολίτες μας, αλλά και ανάγκες όπως αυτές που αναδύονται από τα σύγχρονα ζητήματα όπως η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, οι άνθρωποι με ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, και τα ζητήματα της κοινωνικής ένταξης όλων αυτών των ανθρώπων που ξεκινούν μια καινούρια ζωή σε μια καινούρια πόλη και χώρα.

Στη Ν. Ιωνία του 2023, στην πόλη που ζούμε, του πλαισίου της ανταποδοτικότητας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και μηδενικών ελλειμμάτων που έχουν επιβληθεί οριζόντια από το κεντρικό στο τοπικό κράτος. Τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, αντίτιμο για συμμετοχή σε καλλιτεχνικές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Στη Ν. Ιωνία του 2023, στην πόλη που ζούμε, τα σχολικά κτίρια είναι λίγα, παλαιά, κακοσυντηρημένα, χωρίς πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ενώ πάνω από 200 μικρά παιδιά μετά από 4 χρόνια στεγάζονται ακόμη σε ακατάλληλες αίθουσες ή φιλοξενούνται σε προκάτ οικίσκους σε προαύλια σχολείων (!) καθώς δεν είναι προτεραιότητα.

Στη Ν. Ιωνία του 2023, στην πόλη που ζούμε, ολόκληρες γειτονιές μένουν μέρες χωρίς ρεύμα όταν πέσει μια μικρή μπόρα, και συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από το κρύο προσπαθώντας να ζεσταθούν, γιατί δεν υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι που να μπορούν να τους φιλοξενήσουν τα κρύα βράδια.

Ο Δήμος – Τοπικό Κράτος, «κάθε πέρσι και καλύτερα»

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των δήμων που ψήφισαν διαδοχικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σε συμφωνία με την πολιτική της ΕΕ, οι οποίες έχουν εκμηδενίσει κάθε έννοια τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοκρατικής λειτουργίας αλλά και η συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και η υποστελέχωση των Δήμων έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλές κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες να καταρρέουν, να εμπορευματοποιούνται ή να δίνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Πλάι σε όλα αυτά και ως λύση για «πάσα νόσο» έρχονται οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων έκτακτων χρηματοδοτήσεων που σήμερα υπάρχουν, αύριο όχι, οι οποίες όμως, καθώς προέρχονται από την ΕΕ έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και κατευθύνσεις, όχι φυσικά για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, καθιστώντας ταυτόχρονα τις πολιτικές σε τοπικό επίπεδο ακόμα περισσότερο ελεγχόμενες και τους δήμους περισσότερο εξαρτημένους από τις χρηματοδοτήσεις αυτές και τον ιδιωτικό τομέα. 

Έτσι στους Δήμους οι ελαστικές σχέσεις εργασίας διευρύνονται και η φορολογία αυξάνεται. Οι δημόσιοι χώροι ξεπουλιούνται και κρίσιμοι δημοτικοί τομείς ιδιωτικοποιούνται. Τα προβλήματα σε προσωπικό και εξοπλισμό και υποδομές στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία συνεχώς αυξάνονται, η έλλειψη ελεύθερων χώρων διαιωνίζεται ενώ παράλληλα, εν δυνάμει ελεύθεροι χώροι παραδίδονται προς εκμετάλλευση σε  επιχειρηματικά συμφέροντα ή και στην εκκλησία. 

 Διαλέγουμε πλευρά διαλέγουμε ζωή!

Από τη μια πλευρά είναι όλοι αυτοί που μπορεί να μιλούν για τα προβλήματα και να προτείνουν «ρεαλιστικές» και «κοστολογημένες» λύσεις, αλλά δεν λένε κουβέντα για το πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα αυτά και ποιοι έχουν ευθύνες. Είναι, επίσης, αυτοί που μπορεί να μιλούν για τη δύσκολη κατάσταση και την φτώχεια του κόσμου, αλλά δεν μιλούν για το πως θα αγωνιστούμε για να την καταργήσουμε, αλλά πώς θα τη διαχειριστούν αυτοί και πώς θα τη μοιραστούμε εμείς. Είναι, δηλαδή, αυτοί που τελικά προτείνουν ότι με παραλλαγές στην εφαρμογή της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησε εδώ, θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο.

Μανούρης, Θωμαϊδου, Κανλής και Χριστοδουλου αποδεικνύονται συνεπείς εκφραστές της. Αυτό, εξάλλου, αποτυπώνεται στα προγράμματά τους και στο πήγαινε-έλα υποψηφίων συμβούλων μεταξύ των παρατάξεών τους, που θα τις ζήλευε και καλοκαιρινή περίοδος μεταγραφών στο ποδόσφαιρο.

 Ακόμη και η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά το ότι προβάλλει ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων, αρνείται κάθε συμμετοχή σε πρωτοβουλίες κοινής δράσης στο κίνημα, ενώ προβάλει την κομματική-παραταξιακή ενίσχυση του ΚΚΕ, ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε θετικό βήμα. 


Από την άλλη πλευρά
είναι οι ζωντανές συλλογικότητες της γειτονιάς, η κοινή δράση των ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν τη ζωή τους έξω από τα πλαίσια της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και από τα σχέδια των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων και της Εκκλησίας.

Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε τη ζωή μας που μας αξίζει, σε μια πόλη που πρέπει να ανήκει στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του μόχθου.  


Εκτός Σχεδίου: συνεχής παρουσία στη μάχη για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας 

Όλα τα χρόνια της παρουσίας μας η συμβολή μας αποτυπώθηκε σε κάθε σημαντική κινηματική διαδικασία στην περιοχή, στην προσπάθειά μας να σηκώσουμε μέτωπα που πήγαιναν και πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, ώστε μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις στα μικρά και τα μεγάλα, να πάει η ζωή μας αλλιώς. Με τη συμμετοχή μας και σε αυτές τις εκλογές θέλουμε να ακουστεί η φωνή όσων δεν έχουν φωνή. 

Σε μια προεκλογική περίοδο που οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι προβάλουν την τακτοποιημένη πόλη, το «νοικοκύρεμα», την «έξυπνη πόλη», την πόλη των business plans και των «pocket parks», πρέπει να αναδειχθεί η ανάγκη για ποιοτικούς και ασφαλείς χώρους για να παίζουν τα παιδιά μας χωρίς να κινδυνεύουν να σκοτωθούν από το ρεύμα, η ανάγκη των γονιών, ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν με καροτσάκι με ασφάλεια, των ΑμΕΑ, ώστε να έχουν πρόσβαση παντού στην πόλη, η ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας για την προστασία του δικαιώματος στην στέγη, απέναντι στους πλειστηριασμούς και τα αυξημένα ενοίκια, η ανάγκη των εργαζόμενων να δουλεύουν λιγότερο και με περισσότερα χρήματα για αξιοβίωτη ζωή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι σήμερα υπάρχει δρόμος έξω από την κοινωνική βαρβαρότητα, δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας δίνουν Δεν χρειαζόμαστε μια παραλλαγή εντός των ορίων μίας πολύ αυστηρά οριοθετημένης «νομιμότητας» που υπερασπίζεται και διαφυλάττει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Απαιτούμε τις ανάγκες μας, μέσα από τη συλλογική μας οργάνωση. Για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. 

Με τον καιρό να ‘ναι κόντρα

Τον Οκτώβριο του 2023, λίγους μήνες μετά τις πολλαπλές βουλευτικές εκλογές, θα διεξαχθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε μία πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο έντασης της αντεργατικής πολιτικής που επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, το Κεφάλαιο και η ΕΕ, γίνεται ακόμα πιο αναγκαία η στήριξη και ενίσχυση μίας άλλης Αριστεράς, ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής, που θα μπορεί να απαντάει στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία από την σκοπιά υπεράσπισης των εργατικών τους συμφερόντων. Είναι ο δρόμος της συγκρότησης ενός μαζικού ταξικού ανατρεπτικού κινήματος, για μια άλλη οργάνωση στις γειτονιές, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών, εργατικές λέσχες, κοινωνικοπολιτικά στέκια και επιτροπές κατοίκων και το συντονισμό τους με τα σωματεία στην πόλη. 

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι/ες και οι νέοι/ες να πάρουμε τις ζωές μας και την πόλη στα χέρια μας, και να αγωνιστούμε για μια ριζικά διαφορετική ζωή σε μια ριζικά διαφορετική πόλη. 

Η Εκτός Σχεδίου θα είναι παρούσα και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να φέρνει το «μέσα – έξω» και το «έξω- μέσα». 

Για να μπορεί να αποκαλύπτεται και να ανατρέπεται το «μέσα» των περίκλειστων αντιλαϊκών αποφάσεων στους «έξω» αυτούς που τους αφορούν, τους κατοίκους της πόλης μας και για να έρχεται το «έξω» η φωνή των λαϊκών αναγκών και αγώνων «μέσα» στο Δημοτικό Συμβούλιο. 


   Στις 8 Οκτωβρίου
στηρίζουμε - ψηφίζουμε