Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Σχόλια… εκτός σχεδίου Νο 12

Όταν η υποκρισία γίνεται ο θεμέλιος λίθος...

Ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο πεδίο των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Σάλος προκλήθηκε με τον αποκλεισμό βρεφών και νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς με την αστεία αιτιολόγηση των λαθών και ελλιπών στοιχείων, ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, χωρίς καμία ειδοποίηση.

Θυμηθήκαμε όλοι μας την μετέπειτα Δήμαρχο κυρία Θωμαΐδου, να διαβεβαιώνει σε προεκλογική συγκέντρωση το 2019, στον πρώην πεζόδρομο της Παλαιών Πατρών Γερμανού πώς: «γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα αλλά γνωρίζει και τις λύσεις τους». Όπως αποδείχτηκε κατά την μετέπειτα θητεία της στο δημαρχιακό θώκο ή δεν γνώριζε τα προβλήματα ή δεν γνώριζε τις λύσεις ή και τα δύο. Εκτός αν ως λύση θεωρούσε το να μένουν δεκάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών όπως γινόταν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Δεν ξέρω αν έτυχε σε σας, πάντως εμείς γίναμε αποδέκτες ερωτήσεων τηλεφωνικής έρευνας μέσω μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων η οποία δεν αποκάλυψε για λογαριασμό ποιανού διεξήγαγε την έρευνα.

Οι ερωτήσεις ήταν διάφορες αλλά κάποιες προς το τέλος φανέρωναν το ποιος πλήρωσε την εταιρεία.

Όπως:

«Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης;»

«Τι ψηφίσατε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές;»

«Τι ψηφίσατε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές;»

«Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Δήμαρχο;»

«Στο πιθανό δίδυμο Μανούρης-Θωμαΐδου στον δεύτερο γύρο, ποιον θα ψηφίζατε;»

Στην επισήμανσή μας ότι στις επιλογές δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα πιθανά «δίδυμα» κάτι που στερεί την επιστημονική εγκυρότητα της έρευνας αφού κατευθύνει σε συγκεκριμένη απάντηση τον ερωτώμενο, ο ευγενέστατος υπάλληλος της εταιρείας μας είπε πως μόνο αυτή η απάντηση προβλέπεται.

Οπότε κι εμείς, το ίδιο ευγενικά, αρνηθήκαμε να απαντήσουμε και είπαμε πως η απάντησή μας, θα δοθεί στις εκλογές αλλά κυρίως στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων των κατοίκων του δήμου και της διεκδίκησης για την επίλυσή τους.

Πληροφορηθήκαμε, επίσης ,ότι διεκδικητές τους δημαρχιακού αξιώματος καλούν τους συνδημότες τους σε συναντήσεις γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων. Καλό είναι αυτό να ακούς τις απόψεις των κατοίκων κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, όταν γίνονται εκλογές. Αντιπροσωπευτικότατο και δημοκρατικότατο. Ειδικά αν αυτό υπόκειται στη λογική της «ανάθεσης στον ικανό» και όχι της διεκδίκησης από τα κάτω.

Αν ανέδειξε κάτι η τοποθέτηση της θεμέλιας πέτρας στο χώρο όπου πιο πριν υπήρχε νησίδα πρασίνου, είναι η υποκρισία ορισμένων από κάποιους υποψήφιους δημάρχους. Παρόλο που εκ των προτέρων αλλά και εκ των υστέρων, καταδίκασαν το ξήλωμα του πρασίνου, δεν αρνήθηκαν να παρευρεθούν στα σχετικά εγκαίνια της Δημάρχου. 

Ίσως φοβήθηκαν ότι θα απουσίαζαν από το φωτογραφικό κάδρο από το οποίο, φυσικά δεν έλλειψε η «ιερή» παρουσία.

Αλίμονο, εκλογές έρχονται…