Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Σχόλια... εκτός σχεδίου Νο 14

ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ.

Η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων δημάρχων συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα. Έτσι λοιπόν είδαμε συγκεντρώσεις εν μέσω χειροκροτημάτων και ήχους από κόρνες μέχρι και λιγότερες ηχηρές σε κλειστούς χώρους. Ακούσαμε για μεγαλύτερα πεζοδρόμια, δημοτικούς διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ανακύκλωση με σχέδιο, τοπικές γιορτές και πανηγύρια κλπ . Πάρκα και πλατείες τσέπης. Έξυπνες λύσεις και ψηφιακά καθρεφτάκια.

Για ελεύθερους χώρους τσιμουδιά. Η ελευθερία είναι μόνο για τους επενδυτές. Εξάλλου οι ελεύθεροι χώροι είναι ευκαιρίες επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας από τους επίδοξους διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος δεν θίγει το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων που έχουν κατακλύσει τις λιγοστές πλατείες και πεζόδρομους.
 
Φυσικά δεν παρέλειψαν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι να μιλήσουν για την ασφάλεια (sic) αλλά και για λευκές νύχτες, για δύο τον χρόνο, «κάτι που λείπει από την πόλη», κατά δήλωση συγκεκριμένου υποψήφιου. Φυσικά ούτε κουβέντα για το ότι οι μικρομαγαζάτορες βλέπουν τον πελάτη με το κιάλι , αλλά ότι από το συγκεκριμένο μέτρο θα επωφεληθούν οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου. Γι αυτό, δεν ειπώθηκε κουβέντα. Για τους εργαζόμενους εμπορουπαλλήλους φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται. Ποιος νοιάζεται για αυτούς, άλλωστε. Δουλειά να υπάρχει ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.

Μας θύμισε ένα παλιό τραγουδάκι που ξεκινούσε έτσι : ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από κει κι από δω. Τι κι αν πέρασαν καμιά πενηνταριά χρόνια από τότε που πρωτακούστηκε. Άλλαξαν πολλά για να μην αλλάξει τίποτε.

Εντωμεταξύ οι ελεύθεροι χώροι έχουν συστηματικά πια μπει στο μάτι των επενδυτών. Το πάρκο Δρακόπουλου είναι το νέο επιχειρηματικό πρότζεκτ των επενδυτών. Μπορεί να απέχει πολύ λίγο από τα όρια του δήμου της Νέας Ιωνίας όμως αποτελούσε μια πολύ κοντινή όαση πράσινου. Με την φροντίδα των κατοίκων χρόνια τώρα είχε αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής και κοινωνικοποίησης των γειτονιών της περιοχής. Στην αρχή της εβδομάδας με μια στρατιωτική απόβαση περιφράχτηκε με λαμαρίνα για να ξεκινήσει η ανάπλαση του. Όπου ανάπλαση μπορείτε να διαβάσετε κόψιμο δέντρων, φύτεμα γκαζόν και χαμηλών θάμνων. Τουλάχιστον για αρχή, γιατί όπως φαίνεται κάποιος ιδιώτης θα ενδιαφερθεί να καταλάβει τον χώρο.

Αυτά νωρίς το πρωί γιατί το απόγευμα που ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί, δοκίμασε τα χημικά της αστυνομίας. Η ασφάλεια που αναφέρθηκε πιο πάνω έχει αυτή την μορφή. Εκλεκτικές συγγένειες υποψηφίων δημάρχων.