Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Σχόλια Εκτός Σχεδίου #8

 ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΝΤΑ , ΔΥΟ ΜΑΤΙΕΣ

Μπορεί ο τίτλος να μην είναι και απόλυτα ακριβής.  Γιατί η λέξη συμβάν είναι πολύ ουδέτερη για να αποτυπώσει τη σημασία. Όταν μάλιστα υπάρχει απώλεια ζωών, τότε δυσκολεύει και η αποτύπωση.

Πάνω από 700 άνθρωποι χάθηκαν στα ανοιχτά της Πύλου πριν λίγες μέρες. Έπλεαν για πολλές ώρες πάνω σε ένα αλιευτικό ώσπου μετά από παρέμβαση σκάφους του λιμενικού , το πλοιάριο αναποδογύρισε. Οι 79 καταγεγραμμένοι νεκροί έγιναν ένας επίσημος αριθμός στα ανακοινωθέντα του λιμενικού και είδηση στα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών. Το ίδιο και οι 100 διασωθέντες. Το πλοιάριο ήταν κατάφορτο από πρόσφυγες. Ανθρώπους που προσπαθώντας να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές , προσπάθησαν  να βρουν δρόμο σωτηρίας από τη θάλασσα αφού ο φράκτης του Έβρου , τα ναρκοπέδια και η Φρόντεξ δεν άφηναν κανένα περιθώριο διαφυγής . Άνθρωποι κατατρεγμένοι από το Πακιστάν ή κι άλλες εμπόλεμες περιοχές χάθηκαν για πάντα σε έναν υγρό τάφο. Καμία συντονισμένη προσπάθεια βοήθειας δεν έφτασε ποτέ, μολονότι ένα υπερσύγχρονο πλοίο της ακτοφυλακής βρισκόταν αγκυροβολημένο λίγα μίλια μακρύτερα και μολονότι η διάσωση δεν θα κόστιζε τίποτε. 

Πέντε μέλη του πληρώματος ενός βαθυσκάφους έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να επισκεφτούν το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 4.000 μέτρων στο βόρειο Ατλαντικό. Το πλήρωμα ήταν πέντε βαθύπλουτοι οι οποίοι είχαν πληρώσει 250.000 ευρώ έκαστος  για να επιδοθούν στο σπορ της εξερεύνησης του ναυαγίου. Σχεδόν πέντε μέρες αναζητούντο από τις λιμενικές αρχές του Καναδά και των Η.Π.Α που κινητοποίησαν απίστευτα μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Στις έρευνες συμμετείχαν και γαλλικά μέσα διάσωσης . Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος,  το κόστος αυτής της επιχείρησης ήταν και υπέρογκο και απασχόλησε δυνάμεις τριών χωρών για μέρες. Πέντε πολυεκατομμυριούχοι εκ των οποίων ο ένας Πακιστανός. Πακιστανός αλλά πολυεκατομμυριούχος ούτε πρόσφυγας ούτε εργάτης στις φράουλες της Μανωλάδας.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε όχι  ότι μπροστά στο θάνατο είναι όλοι το ίδιο μόνοι , άρα και ίσοι αλλά ότι ανάλογα με τα λεφτά και την περιουσία σου, τυγχάνεις προσοχής. Ακόμη κι αν δεν έχεις ποτέ σπαταλήσει μία ώρα από τη ζωή σου για να εργαστείς. Μπορείς όμως να απασχολείς τις αρχές τριών κρατών . Τι κι αν έχεις καταδυθεί σε τέτοιο βάθος από όπου είναι αμφίβολο αν θα μπορούσες να επιστρέψεις σώος κι αβλαβής μετά από ΄΄μία εμπειρία ζωής ΄΄.  Όριο στη δημόσια δαπάνη δεν έχει αν είσαι πλούσιος. Όπως και στην διάρκεια της πανδημίας , αν ήσουν σελέμπριτι , θα μπορούσες να βρεις ΜΕΘ. Αν ήσουν απλός εργαζόμενος  ή άνεργος, τότε θα έπρεπε να βολευτείς σε ένα απλό κρεβάτι. 

Είναι ταξικό το πρόσημο τελικά , ό,τι κι αν λένε.