Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους - Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν Καλούμε σε συμμετοχή στη διαδήλωση σήμερα Πέμπτη 6μμ στο Σύνταγμα

 

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, σε ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στη χώρα μας . 

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική κόστους- οφέλους που τις συνέπειες της  πληρώνει ξανά ο λαός. Αυτή  τη φορά μετρώντας νεκρούς  και μάλιστα σε μια εποχή  που η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα έκανε τους πάντες να το θεωρούν αδιανόητο. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τον ξεπούλησαν και τον διέλυσαν, ήταν ο προάγγελος αυτής της τραγωδίας. Στόχος η μετατροπή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε «κερδοφόρα» εταιρεία, αδιαφορώντας προκλητικά για τις συνέπειες. ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΜΑΛΛΟΝ

Η ρίψη ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train δεν μπορεί να συγκαλύψει την πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας μας.

Όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα σωματεία των σιδηροδρομικών το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί εδώ και καιρό και εν έτη 2023 όλα γίνονται χειροκίνητα, ο εκσυγχρονισμός των συρμών και του δικτύου είναι ανύπαρκτος, ενώ εδώ και καιρό δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβαινόντων, αντιθέτως, οι εργολαβίες-των ιδιωτών αυξάνονται σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Η απάντηση των εταιρειών στις καταγγελίες των εργαζομένων που έχουν έρθει στο φως ήταν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό με στόχο την «εξυγίανση». [Διαβάσατε για την πρόσληψη σταθμαρχών για 6 μήνες με μπλοκάκι την ημέρα του δυστυχήματος;]

Το 2017, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαγοράστηκε από την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ με συμφωνία ΝΔ και Κιναλ-ΠΑΣΟΚ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις φυσικά είχαν φροντίσει να διαλύσουν τον ΟΣΕ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ ώστε να κατακερματιστεί και να πουληθεί.

Τα χρόνια περνούσαν με το ιταλικό μονοπώλιο Ferrovie να χρηματοδοτείται για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, και να επιδοτείται γενναία στη διάρκεια της πανδημίας για να καλύψει τα όποια απολεσθέντα έσοδα με τον ΟΣΕ να παρακμάζει φτάνοντας στη χθεσινή πολύνεκρη σύγκρουση.

Πάρα τις συνεχείς παρακολουθήσεις πολιτών, δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί κανένα σύστημα παρακολούθησης για τα τρένα που διέρχονταν στην ίδια σιδηροδρομική τροχιά. Γίνεται χυδαία προσπάθεια από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να φορτωθεί το λάθος ενας άνθρωπος, προσπαθώντας να πετάξουν τις ευθύνες από πάνω τους. Οι σταθμάρχες δουλεύουν με μέσα 19ου αι. αλλά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συγκοινωνιακές συνθήκες του 21ου.

Τα εκατομμύρια δίνονται αδρά σε Ραφάλ, και φρεγάτες, σε εξοπλισμούς, στην αστυνομία, και οι συγκοινωνίες μένουν στο έλεος τους, όπως  γίνεται άλλωστε με την εκπαίδευση, την υγεία και τον πολιτισμό. 

Αποδεικνύεται ότι κανείς και καμία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέσα σε αυτό το τοπίο ακραίας διάλυσης των δημόσιων υποδομών για την ενίσχυση ασύδοτων ιδιωτικοποιήσεων και για την ιλιγγιώδη αύξηση της κερδοφορίας.

Δεν θα επιτρέψουμε να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα ξεπλύνουν με το αίμα μας τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τους κοστίζει. 

Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για τις χαμένες ζωές. Στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των συνανθρώπων μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.

Ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα.

 

Απαιτούμε:

Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, ενιαιοποίηση και λειτουργία υπό εργατικό έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου.

Προσλήψεις και σταθερές σχέσεις εργασίας για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες του προσωπικού και ασφαλή μετακίνηση του κοινού.

Έξω η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον λαό. 

Δωρεάν και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλες και όλους.

Να πληρώσουν οι ένοχοι: οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας, το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν σκοτώνουν!  Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Τώρα είναι η ώρα, με απεργίες και διαδηλώσεις, να πάρουμε πίσω ΟΛΕΣ  τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες. Να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα.