Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Προς
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νέας Ιωνίας,
τη Δήμαρχο,
τους Δημοτικούς Συμβούλους


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη και την τραγική απώλεια τόσων συνανθρώπων μας θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Για τον λόγο αυτό καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια δεκάδων νέων ανθρώπων σε μετωπική σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη την 1/3/2023, ένα έγκλημα το οποίο μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η απαξίωση του δημόσιου σιδηρόδρομου, το κλείσιμο δρομολογίων, η κατάτμηση και η ιδιωτικοποίηση, η απομάκρυνση μόνιμου προσωπικού και η μη πρόσληψη νέου, η απαξίωση του εξοπλισμού και των συστημάτων ασφαλείας παρά τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύτηκαν για την αναβάθμισή του, αποτελεί ένα διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων των τελευταίων 25 χρόνων.

Η πώληση του ΟΣΕ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και η λειτουργία του σιδηρόδρομου με βάση το ιδιωτικό κέρδος και όχι την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών, είχε ως αποτέλεσμα το τρένο, που ήταν το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς, να οδηγήσει στην απώλεια τουλάχιστον 57 ανθρώπων.

Οι προειδοποιήσεις των σωματείων και των συλλογικών φορέων, τα συνεχή παράπονα των επιβατών, τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα στην ίδια γραμμή εδώ και μήνες, αγνοήθηκαν επιδεικτικά, στο βωμό του κέρδους των εταιρειών και των διορισμένων από κάθε κυβέρνηση Διοικήσεων.

Επισημαίνουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αγοράστηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ για 45 εκ. ευρώ το 2017, ενώ κάθε χρόνο εισπράττει από το ελληνικό δημόσιο 50 εκ. ευρώ ως επιδότηση για την άγονη σιδηροδρομική γραμμή!

Οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και η πορεία ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιου αγαθού να αναστραφεί άμεσα, πριν οδηγήσει σε άλλες καταστροφικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα που ο λαός και η νεολαία ακόμη κλαίμε τους νεκρούς μας, και παρά το υποκριτικό εθνικό πένθος που η ίδια η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, οι Υπουργοί της απτόητοι κατέθεταν στην Βουλή δύο νέα νομοσχέδια ιδιωτικοποιήσεων: το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας, με το οποίο ιδιωτικοποιεί τις ογκολογικές κλινικές παίδων και το νομοσχέδιο του Υπ. Ενέργειας που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας ζητά:
  • Να λογοδοτήσουν οι Διοικήσεις όλων των εταιρειών που σχετίζονται με το ατύχημα ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Hellenic Train, ΕΡΓΟΣΕ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις εγκληματικές επιλογές τους που κόστισαν ανθρώπινες ζωές.
  • Ενιαίο & Δημόσιο Σιδηρόδρομο (ΟΣΕ), με δημόσιες επενδύσεις στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των επιβατών, με πρωτόκολλα ασφαλείας, μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.


Εκ μέρους της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Παναγιώτης Κουτσός