Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Δελτίο Τύπου για ανάρτηση της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με το έργο της Γεωθερμίας | «Όταν μετά από δύο θητείες ΠΡΕΠΕΙ να δείξεις έργο»

Έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου διαβάζουμε τις διάφορες ανακοινώσεις των επίδοξων Δημάρχων, τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προσπαθούν να διαφημίσουν τα «μεγάλα» - «καινοτόμα» έργα που πραγματοποίησαν ή σκοπεύουν - σχεδιάζουν να υλοποιήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε και ανάρτηση της Δημοτικής Αρχής όπου αφορούσε το έργο της Γεωθερμίας που έχει κατασκευαστεί και η οποία ανέφερε ότι «το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγία-Ισλανδία-Λιχτενστάιν με 1.700.000 ευρώ. Παρέχει θέρμανση ψύξη ζεστό νερό και ηλεκτρική ενέργεια σε 9 κτίρια … Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης 58% και μείωση εκπομπών άνθρακα 51%».

Έχοντας τοποθετηθεί πολλές φορές σε σχέση με όλα αυτά τα έργα που πλασάρονται με τον μανδύα τις «οικολογίας», της «πράσινης ανάπτυξης» κλπ (Γεωθερμία, LED) και κατανοώντας απόλυτα ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου πρέπει η δημοτική αρχή να δείξει «έργο», θα θέλαμε να κάνουμε τέσσερις παρατηρήσεις ώστε να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.
  1. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.507.365,00 ευρώ αλλά το τελικό κόστος, η αξία του έργου δηλαδή, ανήλθε στις 769.512,06 ευρώ. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο που έχει γίνει η ανάρτηση γίνεται μία συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησης από την μεριά της Δημοτικής Αρχής για να εμφανίσει το έργο όσο μεγαλύτερο γίνεται.
  2. Το έργο ήταν τόσο καλοσχεδιασμένο που ακόμα δεν λειτουργεί και ο Δήμος έχει αναγκαστεί, από δικούς του πόρους, να δαπανήσει πάνω από 120.000€ για συμπληρωματικά έργα.
  3. Η εξοικονόμηση που αναφέρεται στην δημοσίευση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εξοικονόμηση που θα έχει (αν θα έχει) ο Δήμος αφού παρόλο που στο έργο συμμετέχουν και άλλοι φορείς (Νοσοκομείο Αγ. Ολγα, Στέγη Ανηλίκων) το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του έργου το έχει αναλάβει αποκλειστικά ο Δήμος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές οικονομικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν. Κάτι που δεν έγινε τυχαία αλλά ήταν μία συνειδητή πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής.
  4. Αναμένουμε μετά από ένα τέτοιο επιτυχημένο έργο, όπως λέει η δημοτική αρχή, η «εξοικόνομηση» που διαφημίζει να οδηγήσει σε ανάλογες μειώσεις δημοτικών τελών. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, όπως δεν πρόκειται να συμβεί και μετά την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά και λαμπτήρες LED.
Από την μεριά μας τοποθετούμαστε ξεκάθαρα, η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και οι «οικολογικές» ευαισθησίες, είναι ο λαγός για κάθε νέα κερδοφόρα επένδυση γιατί πολύ απλά στον κόσμο του κεφαλαίου η «οικολογία» και η «καινοτομία» είναι ο φερετζές του κέρδους.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία