Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης 73 συμβασιούχων στο δήμο Ν Ιωνίας

Ως Εκτός Σχεδίου τασσόμαστε ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας με τις οποίες απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον προσωρινής, φθηνής και κακοπληρωμένης εργασίας, με εργαζόμενους πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια στους δήμους γίνονται διαρκώς προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με κάθε λογής σχέση εργασίας (δίμηνα, τετράμηνα, οκτάμηνα, ωφελούμενοι κ.α). Η κατάσταση αυτή, πέρα από το ότι αναδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό στους δήμους, ανακυκλώνει την ανεργία, προωθεί λογικές μοιράσματος της φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων (λίγοι μήνες εργασίας ο ένας, μετά λίγους μήνες κάποιος άλλος και πάει λέγοντας) και ταυτόχρονα δημιουργεί και ενισχύει στο έπακρο πελατειακές σχέσεις με την εκάστοτε δημοτική αρχή διαμορφώνοντας συνειδήσεις και σχέσεις εξάρτησης. Θέλουν εργαζόμενους-ομήρους, πάντα σε αναμονή για "ένα κομμάτι ψωμί", που ο ένας πιθανός εργαζόμενος να βλέπει τον εχθρό του στον άλλο πιθανό εργαζόμενο.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια στη Ν. Ιωνία, εφόσον οι ελαστικές σχέσεις εργασίας εφαρμόζονται, προτείνονται και προτιμώνται και από άλλες παρατάξεις που έχουν βρεθεί στη θέση της δημοτικής αρχής, ενώ σήμερα δήθεν έχουν ενστάσεις και διαφωνίες.

Στο δήμο μας, μια εργατική περιοχή με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, η δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, πατώντας στην ανάγκη εκατοντάδων συμπολιτών μας για δουλειά, αποφάσισε να παίξει με την αγωνία τους για μια «θέση» στον ήλιο, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, καθιερώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τη ζούγκλα του ανταγωνισμού, του ατομικού φακέλου, της ατομικής αξιολόγησης.

Έτσι, πριν λίγες μέρες, προέβη στην πρόσληψη 73 συμβασιούχων σε διάφορες θέσεις με διαδικασίες express. Το όλο έργο των διάτρητων διαδικασιών «νομοθετήθηκε» από την κυβέρνηση και υιοθετήθηκε πλήρως από την παράταξη της κ Θωμαϊδου, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς που η ίδια θα επιλέξει δημιουργώντας ένα ψηφοθηρικό πελατειακό μηχανισμό. Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος των «αρεστών» και οι μηχανισμοί στήριξης του δεν χρειάζονται ούτε διαφάνεια, ούτε κριτήρια.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι μόνιμοι διορισμοί μειώνουν αυτόματα την εκλογική πελατεία και ομηρία γι’ αυτό και δεν διεκδίκησαν ποτέ μόνιμους διορισμούς, αναμασώντας τα επιχειρήματα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας. Άλλωστε το κεντρικό κράτος είναι ο πρώτος διδάξας στα ζητήματα αυτά.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία θα θέλαμε να ενημερωθούμε σχετικά, όπως:
  1. Πόσες ήταν συνολικά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο δήμο και πόσες ανά κωδικό;
  2. Στους κωδικούς που δεν υπήρχαν κριτήρια μοριοδότησης παρά μόνο τα τυπικά κριτήρια (π.χ σχολικές καθαρίστριες, εργάτες καθαριότητας και πρασίνου, τεχνίτες οικοδομών, κ.α.), ποια διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκε; (πχ κλήρωση;)
  3. Αν κάποιος τελικά δηλώσει αδυναμία ποιος είναι ο επόμενος που μπαίνει και με ποια κριτήρια; (δεν υπάρχει πίνακας επιλαχόντων).
  4. Προσλήφθηκαν όλοι όσοι είχαν προσληφθεί στο δήμο με την προηγούμενη προκήρυξη λόγω covid (43 άτομα για 2+2 μήνες), που πλέον είχαν και την απαραίτητη εμπειρία όπου αυτή χρειαζόταν, και κατόπιν άλλοι χωρίς προϋπηρεσία, και αν όχι γιατί;

Τέλος θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι ερωτήσεις μας αυτές, δεν στρέφονται ενάντια σε κανέναν εργαζόμενο που έχει προσληφθεί. Αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις πολιτικές επιλογές με τις οποίες έχει αποφασίσει να λειτουργεί η δημοτική αρχή. Από την πλευρά μας στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους, και το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για μια αξιοβίωτη ζωή.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία