Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Όχι στη φιέστα της ντροπής που ετοιμάζει ο Γεωργιάδης στο νοσοκ. «Αγία Όλγα» | Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή!

Η Εκτός Σχεδίου  στηρίζει την κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, την Παρασκευή 15 Μάρτη στις 1.30 μμ στη κεντρική πύλη, ενάντια στη φιέστα της επίσκεψης του υπουργού Υγείας Γεωργιάδη με αφορμή τα «εγκαίνια» της επαίσχυντης απόφασης καθιέρωσης απογευματινών επι πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτικοποιούν την δημόσια Υγεία και αποκλείουν στην πράξη τα λαϊκά στρώματα από την νοσοκομειακή περίθαλψη. Ταυτόχρονα, η καθιέρωση των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων, (με δεδομένη την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων) παραβιάζει και τα ανώτατα όρια ασφαλών ωρών εργασίας, δημιουργώντας κινδύνους για τους ασθενείς. 

Ένας ασθενής που χρειάζεται χειρουργείο εκβιάζεται να πληρώσει για να χειρουργηθεί γιατί, σύμφωνα με το Υπουργείο, στις λίστες χειρουργείων των δημοσίων νοσοκομείων βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 100.000 άτομα. Την ίδια στιγμή, το 30% των χειρουργικών τραπεζιών και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών παραμένουν κενές ενώ απολύονται 6.000 Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου και 12.000 Συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.

Η χώρα μας  κατέγραψε το 2022 το υψηλότερο ποσοστό (16,7%) πολιτών στην ΕΕ που δεν μπόρεσε να κάνει ιατρική εξέταση λόγω κόστους, απόστασης ή μεγάλης λίστας αναμονής…

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υπονόμευσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας από μία κυβέρνηση που βλέπει την υγεία ως  εμπόρευμα και όχι ως καθολικό δικαίωμα.

Στις γειτονιές μας το γνωρίζουμε καλά με το κλείσιμο του Φαρμακείου του ΕΟΠΠΥ στη Νέα Ιωνία και το επικείμενο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας στη Νέα Ιωνία και την Μονάδας Υγείας στο Ηράκλειο.

 Παλεύουμε και απαιτούμε:

Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον πληθυσμό με δωρεάν, απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους/ες. Όχι στα απογευματινά χειρουργεία.

Αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικοί διορισμοί σε μόνιμες θέσεις γιατρών, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία. Να σταματήσει η εγκληματική υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Όχι στην εργασιακή εξόντωση και απαξίωση των υγειονομικών. Αύξηση των αποδοχών, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στο ΕΣΥ. Κουμάντο στα νοσοκομεία να κάνει το προσωπικό και όχι οι διορισμένοι διοικητές – manager.

Να αποκατασταθούν οι μονάδες και οι υποδομές δημόσιας υγείας που έκλεισαν με τα μνημόνια. Να ανοίξουν καινούριες. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

Κατάργηση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δημόσιες ιατρικές σχολές και σχολές υγειονομικών με αύξηση των εισακτέων με βάση τις κοινωνικές ανάγκες για να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση όλων των Μονάδων Υγείας.