Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Μπλόκο Καλογρέζας – 80 Χρόνια μετά | Τα πολλαπλά πρόσωπα του φασισμού. Ιστορικές μνήμες και αντιστάσεις στην πόλη μας


 Στις 15 Μαρτίου του 1944, η χωροφυλακή και τα τάγματα ασφαλείας πραγματοποιούν το πρώτο μεγάλο μπλόκο στην Αθήνα, το Μπλόκο της Καλογρέζας.

Σε αυτό συλλαμβάνουν περίπου 500 αγωνιστές από τους οποίους 50 παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 οδηγήθηκαν στην Ειδική Ασφάλεια.

Μέσα από μία λίστα μαχητικών ανθρακωρύχων 22 άνδρες εκτελούνται επιτόπου. Ήταν όλοι κομμουνιστές, μέλη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, στελέχη της Δεύτερης Ταξιαρχίας. 

Ήταν η εκδικητική απάντηση στην αντιστασιακή δράση που υπήρξε στην περιοχή και ιδιαίτερα στην οργανωμένη από το ΕΑΜ απεργία στα ανθρακωρυχεία και τις συλλογικές διεκδικήσεις των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας.

80 χρόνια μετά, ενάντια στη λήθη που επιβάλλει η εξουσία, φέρνουμε τη μνήμη στο σήμερα, ανοίγουμε ρωγμές στον ιστορικό χρόνο, συνδέοντας τους αγώνες του σήμερα με τους αγώνες του χτες και αναμετριόμαστε με ερωτήματα όπως:

Τι ήταν τα τάγματα ασφαλείας, ποιοι τα συγκρότησαν, ποιοι τα στήριξαν; Πως επιχειρήθηκε μεταπολεμικά η δικαίωση του δωσιλογισμού και τι απέγινε με τις δίκες των δοσιλόγων;

Τι σημαίνει το Μπλόκο της Καλογρέζας σήμερα για έναν μαθητή, ένα νεολαίο, έναν εργαζόμενο; Πως καταγράφεται, πως «γιορτάζεται;» Ποια είναι η κυρίαρχη αφήγηση;

Σήμερα ποιες είναι οι κοινωνικές αντιθέσεις; Υπάρχουν αντιστάσεις; Το ρήγμα παραμένει ανοιχτό;

Μέσα από ποιους δρόμους οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην φασιστική απειλή;

Σας καλούμε λοιπόν στην εκδήλωση που οργανώνει η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, την Τετάρτη 13/3 στις 7:30μμ, στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4) με ομιλητές τους

  • ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΟΥΡΗ, Ιστορικό, Επίκουρο καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Βιέννης
  • ΝΙΚΟ ΣΚΟΠΛΑΚΗ, Ιστορικό