Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4, ΣΤΙΣ 11πμ, ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΛΑΡΑΚΗ | ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΙΟΤΕΚ

Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στη Νέα Ιωνία, και καμία (θετική) προς το παρόν εξέλιξη δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά την απαλλοτρίωση από το Δήμο τμήματος του οικοπέδου στο Ο.Τ. 425 (πρώην ΕΡΙΟΤΕΚ), έκτασης 4,8 στρεμμάτων, στον Περισσό.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ που αφορά την τύχη ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για το Δήμο μας ήταν η επιστολή του Δημάρχου Παναγιώτη Μανούρη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ Α.Ε.) στις 11/01/24. Από τότε η δημοτική αρχή. και ο Δήμαρχος δεν έχουν ενημερώσει δημόσια τους κατοίκους της περιοχής για την τύχη του οικοπέδου.

Όπως είναι γνωστό τμήμα του οικόπεδου της ΕΡΙΟΤΕΚ Α.Ε. είχε περιέλθει στην οικογένεια Μήτση, η οποία από το 1994 προσπαθεί δικαστικά να εμποδίσει την οριστική απαλλοτρίωση του χώρου αυτού από το Δήμο Νέας Ιωνίας. Η τελευταία ρυμοτομική απαλλοτρίωση που ισχύει έως σήμερα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, είχε επιβληθεί το 2008 με την 14410/2008 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών. Ο χώρος αυτός είχε δεσμευθεί για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Αυτή προσβλήθηκε δικαστικά ξανά από την οικογένεια Μήτση με αίτηση ακύρωσης, όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) με την απόφαση 2471/2018 απέρριψε την αίτησή τους.

Η οικογένεια Μήτση όμως εκμεταλλευόμενη την ολιγωρία που έδειξαν όλες οι Δημοτικές Αρχές από το 2009 έως σήμερα (Χαραλάμπους, Γκότσης, Θωμαϊδου) επανήλθε και πέτυχε να εκδοθεί απόφαση της Αποκεντρωμένης η οποία αίρει την απαλλοτρίωση. Εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προσφύγει τον Νοέμβριο του 2023. Έκτοτε αγνοείται η τύχη αυτής της προσφυγής.

Η κατάσταση όμως είναι από την αρχή του χρόνου οριακή, διότι έχει εκπνεύσει η προθεσμία του νόμου (15 έτη) για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης από μεριάς Δήμου και τα χρονικά περιθώρια για την αγορά του οικοπέδου έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει ενημερώσει για τις απαντήσεις των υπουργείων και των δημόσιων φορέων που θα μπορούσαν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος της αγοράς του οικοπέδου.

Δύο δεκαετίες τώρα, ο χώρος δεν αποδίδεται στους κατοίκους για την ικανοποίηση των αναγκών τους με αθλητικές, πολιτιστικές ή και εκπαιδευτικές χρήσεις, με αποτέλεσμα ο χώρος να μένει παρατημένος στην τύχη του και να κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.

Είναι φανερό πως οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες τόσο της τωρινής δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, δεν είχαν ως στόχο την οριστική απαλλοτρίωση του χώρου, αν μάλιστα θυμηθούμε τη σπουδή και το ενδιαφέρον που οι συγκεκριμένες παρατάξεις έδειξαν για την παράδοση του χώρου όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το Ιωνικό Κέντρο (με κρατική χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων), τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις τους.

Από την μεριά μας πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια καμπάνια ενημέρωσης στους κατοίκους της γειτονιάς μας και της Ν Ιωνίας συνολικά σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν και τον κίνδυνο να χαθεί το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ οριστικά. Πολύ περισσότερο η ανάγκη, να υπάρξει άμεση και ενεργή συμμετοχή και ενεργοποίηση των κατοίκων της γειτονιάς, για τη διάσωση ενός πολύ σημαντικού ελεύθερου χώρου, από τις λίγους εναπομείναντες στην περιοχή μας.

Στην κατεύθυνση αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11 το πρωί τους κατοίκους της γειτονιάς σε ανοικτή συνέλευση στο ανοικτό θεατράκι στην πλατεία απέναντι από το χώρο της ΕΡΙΟΤΕΚ, με σκοπό να συζητηθούν ανοικτά και δημόσια οι ανάγκες και οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής για την τύχη του οικοπέδου.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας σταθερής ανοικτής συνέλευσης ή επιτροπής κατοίκων που θα αγωνιστεί έμπρακτα και σθεναρά για τη διάσωση του χώρου.


Ζητάμε:

  • να βρεθούν άμεσα τα χρήματα για την απαλλοτρίωση του χώρου της ΕΡΙΟΤΕΚ
  • να απαλλοτριωθούν και επιπλέον χώροι, με κρατική χρηματοδότηση, για τις ανάγκες μας και να μην δίνεται το χρήμα από την φορολογία μας για την χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων.
  • να φτιαχτούν επιτέλους σύγχρονα σχολεία και να σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια και σε προκάτ αίθουσες στα προαύλια.

 

 ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία