Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Σχόλιο... εκτός σχεδίου νο 22

 Καήκαμε. Απ' όλες τις απόψεις…

Πόσες φορές έχουν παιχτεί άραγε στα κανάλια οι διάλογοι, τα ρεπορτάζ και τα «αναπάντητα ερωτήματα» σχετικά με τις πυρκαγιές. Φτωχοί πλην τίμιοι καναλάρχες μην ξοδεύεστε με πολυδάπανες αποστολές στα σημεία των πυρκαγιών. Παίξτε τα περσινά, τα προπέρσινα κτλ πλάνα. Ίδια και και απαράλλακτη η κατάσταση, οι δηλώσεις, οι «προτάσεις» κτλ. Ελάχιστοι θα το καταλάβουν κι αυτούς κάποιος θα βρεθεί για να τους βγάλει τρελούς.

Το μόνο δυστυχώς που αλλάζει είναι οι τραγωδίες και οι ιστορίες των απλών ανθρώπων. Οι κάθε είδους κυβερνητικοί παράγοντες παραμένουν σταθεροί. Απαράλλακτοι σε «ήθος» και επιχειρήματα. Τα θύματα ωστόσο είναι αυτά που σφραγίζουν τα γεγονότα. Οι απλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η ζωή τους έγινε στάχτη, οι πυροσβέστες που επέμειναν μέχρι τέλους, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη ζωή που χτίσανε ή αυτή που θα θέλανε να έχουν… 


Πόσο πιο βρώμικες να γίνουν οι μέρες μας, πέρα από τη στάχτη που πασπαλίζει τις γειτονιές μας και την αποφορά της φωτιάς που αναπνέουμε; Και αναφερόμαστε στη βρωμιά και τον πανικό της ανικανότητας του περίφημου επιτελικού κράτους που βρήκε τον «αποδιοπομπαίο τράγο» της ανικανότητάς του. Οι μετανάστες. Αυτοί βάζουν τις φωτιές τελικά. Καταρχήν στον Έβρο. Βέβαια αναρωτιέται κανείς αν με τον  ίδιο τρόπο μπήκαν οι φωτιές στη Ρόδο, στην Πάρνηθα, στον Ασπρόπυργο, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Ροδόπη, στη Μαγνησία, και στα αμέτρητα μέτωπα που ανακοινώνονται καθημερινά. Το ρατσιστικό μίσος που τύποις «καταδικάζεται» αλλά βασικά  εκφράζεται από την κυβέρνηση (πχ. οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Μετανάστευσης  Καιρίδη), υιοθετείται και επεκτείνεται με όρους λιντσαρίσματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεφτιλίστηκε η έννοια του ανθρώπου και δεν αναφερόμαστε μόνο στους 27 απανθρακωμένους πρόσφυγες αλλά και στους πετσοταϊσμενους παρουσιαστές των ΜΜΕ, που παρουσίασαν το συμβάν με ζήλο εκκολαπτόμενων γκεμπελίσκων. Εντούτοις και παρά το γεγονός ότι η διαβόητη ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την άθλια εκφώνηση της είδησης ότι δεν υπάρχουν ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες εκτός από τους απελπισμένους , απανθρακωμένους μετανάστες (αυτό το “εκτός” θυμίζει κάτι από εξαίρεση, σύνηθες στον ισοπεδωτικό ακροδεξιό λόγο), δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι αλήτες και ρουφιάνοι.   Το κοινό διψάει για αίμα. Το κοινό θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Τουλάχιστον…

....

Εκπαραθυρώσανε προεκλογικά τον Πατούλη και η Περιφέρεια Αττικής δεν «έδωσε το παρών» στην πυρκαγιά της Πάρνηθας. Ενώ πριν ήταν πανταχού παρούσα… Χωρίς «κεφαλή» δεν υπάρχει Επικοινωνία άρα δεν υπάρχει και η υπηρεσία. Προφανώς δεν αναφερόμαστε στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι όπου κληθούν θα παρέμβουν με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, οφείλουμε να αναρωτηθούμε με Σεξπηρική διάθεση. Υπάρχει άραγε το Περιφερειακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ή όχι; 

Αλλά και να υπάρχει τι να μετρήσει και να συντονίσει μπροστά σε έναν «τιτάνα» των εκτάκτων αναγκών όπως ο Κικίλιας; Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης «παίζει τα ρέστα του», αγνοώντας (;) αδιαφορώντας (;) χλευάζοντας (;) τρολλάροντας(;) τους νόμους που το ίδιο έχει φέρει, υιοθετώντας τη γνωστή επικοινωνιακή τακτική, με τον σκυθρωπό (και κατά κανόνα αξύριστο) πρωθυπουργό να επισκέπτεται την έδρα της Πολιτικής Προστασίας για να «ενημερωθεί για την πορεία των επιχειρήσεων». Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές και πλέον απλώς προκαλεί.

...

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε έστω για λίγο και στην ανακοίνωση της Ενότητας στη Ν. Ιωνία, όσον αφορά τις πυρκαγιές σε σχέση με το «αυτοδιοικητικό» πλαίσιο. Βασικά το εκλογικό πλαίσιο. Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας ως γνωστόν είναι τουλάχιστον ανέκδοτο, ειδικά για τους αστικούς δήμους του λεκανοπεδίου. Στο Δήμο Ν. Ιωνίας πχ λειτουργεί (;) Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, με ερωτηματικά ως προς τη στελέχωση και το ρόλο του.

Φίλε Χρήστο (Κανλή), έχεις διατελέσει ωστόσο Αντιδήμαρχος, έχοντας την πολιτική ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ν. Ιωνίας,  η οποία περιλαμβάνει και το παραπάνω τμήμα. Άρα τα ερωτήματα που διατυπώνεις κινούνται στην τροχιά του μπούμερανγκ….

Φυσικά δεν  διαφωνούμε καθόλου στην κριτική για την υφιστάμενη Δημοτική Αρχή. 

Ψιλά γράμματα για τη Δήμαρχο. Ότι δεν μπορεί να βαφτεί (φούξια κατά προτίμηση) ή να ευλογηθεί, δεν είναι άξιο προσοχής ούτε για τους ψηφοφόρους, ούτε για το ποίμνιο.