Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, δεν θα περάσει αναπάντητη!

Οι γονείς πίστευαν πως η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη από πέρυσι. Ελλείψεις σε γαλακτοκομικά είδη, ακατάλληλα κρέατα που γυρνούσαν πίσω (όποτε υπήρχαν και αυτά, καθώς το κόκκινο κρέας ήταν μια φορά την εβδομάδα), προβλήματα με τις εγκαταστάσεις, η διαχρονική έλλειψη κτιρίου βρεφονηπιακού σταθμού σε Καλογρέζα και Αλσούπολη. Επίσης συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας, λόγω ελλείψεων παιδαγωγών, με αποτέλεσμα τον συγκεκριμένο ρόλο να τον παίρνουν πολλές φορές ασκούμενοι και διευθύντριες.

Κι όμως φέτος προβλέπονται ακόμα χειρότερα!

Μετά την αγωνία όλο τον Αύγουστο να εγκριθούν τα voucher από το ΕΣΠΑ, αφού υπάρχει και η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ επιλογή της διοίκησης του δήμου να μην είναι δωρεάν οι υπηρεσίες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ακολούθησε το θέατρο του παραλόγου. Η ανακοίνωση του δήμου για τις εγγραφές αναρτήθηκε Πέμπτη απόγευμα!, ενώ είχαν ξεκινήσει να δέχονται εγγραφές ήδη από το πρωί της ίδιας ημέρας. Υπόψη ότι τα κριτήρια για να δεχτούν στο ΚΕΒΡΕΦΟ το voucher είναι η σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ώρα που θα πάει ο γονιός, λες και το θέμα να πάει παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό είναι κάτι σαν τα αλλαντικά του σουπερμάρκετ!

Γονείς οι οποίοι πήγαν στο ΚΕΒΡΕΦΟ την Παρασκευή, ενώ περίμεναν απέξω, στις 9 το πρωί ενημερώθηκαν πως σε ολόκληρα τμήματα έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις και πως δεν θα δεχτούν άλλα παιδιά στα βρεφικά τμήματα. Αλήθεια πότε πρόλαβαν να συμπληρωθούν και με ποιόν τρόπο? (γιατί πρωτόκολλο δεν τηρούνταν). Και εν τέλει - και πιο σημαντικό, γιατί να είναι τόσο λίγες οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με αποτέλεσμα να μένουν δεκάδες παιδιά εκτός;

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ και η προϊσταμένη, ισχυρίστηκαν πως δεν χρειαζόταν να υπάρχει ανακοίνωση του δήμου και πως ήταν δική τους (τον γονιών) η ευθύνη μόλις βγήκαν τα voucher να πάνε να τα καταθέσουν! Η «ατομική ευθύνη» λοιπόν παρούσα και εδώ!!! Όπως μας έλεγαν κυβέρνηση και δήμος τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία, όπως μας λένε ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των αναγκών μας, και να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας για να μπορούμε να αντέξουμε την αύξηση των τιμών.  

Η απασχόληση και φύλαξη των παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνουν όλες οι οικογένειες οι οποίες κάνουν αίτηση να στείλουν τα παιδιά τους. Και όχι οι γονείς να μπαίνουν σε ανταγωνισμό ποιος θα προλάβει θέση. Αντιθέτως, η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χρόνο μειώνονται οι θέσεις και μένουν εκτός όλο και περισσότερα παιδιά και βρέφη.

Επίσης, όσον αφορά τους 2ο και 3ο βρεφονηπιακούς σταθμούς οι γονείς ειδοποιήθηκαν την 1η Σεπτέμβρη, μια μέρα πριν το άνοιγμά τους, από τις ίδιες τις βρεφονηπιοκόμους (ούτε την ευθιξία να ενημερώσει η ίδια η διοίκηση δεν είχε) πως τα τμήματα δεν θα ανοίξουν λόγω εργασιών! Έτσι λοιπόν ο προγραμματισμός των γονιών για την εργασία τους πήγε περίπατο, αφού πολλοί δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους, ενώ επέστρεψαν και μια μέρα πριν στην πόλη νομίζοντας πως οι σταθμοί θα άνοιγαν, αφού δεν είχαν ενημερωθεί διαφορετικά!

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5/9 το πρωί στο Δημαρχείο του Συλλόγου Γονέων Βρεφονηπιακών σταθμών μαζί με άλλους συλλόγους και σωματεία της περιοχής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν. Μετά από λίγο εμφανίστηκαν η δήμαρχος και η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ, αφού κατάλαβαν πλέον ότι δεν τους παίρνει να μην συναντιούνται με τον σύλλογο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με αστείες δικαιολογίες.

Οι δικαιολογίες για όσα έχουν συμβεί ήταν τουλάχιστον αστείες και υποτιμητικές. Η ανακοίνωση σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΒΡΕΦΟ βγήκε απόγευμα διότι δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο από το δημαρχείο (sic!), πετώντας το μπαλάκι στην ΕΕΤΑΑ πως δήθεν τους πίεσε να ξεκινήσει την διαδικασία. Επίσης μας είπαν πως κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν κτίρια για τους βρεφονηπιακούς, αλλά οι προσπάθειες μάλλον είναι άκαρπες, καθώς ψάχνουν κτίριο σε τιμή ευκαιρίας. Βέβαια για το κτίριο-ανάκτορο του νέου δημαρχείου (το όραμα της δημάρχου για την πόλη μας), όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν 3 βρεφονηπιακοί σταθμοί, όλως τυχαίως θα βρεθεί λύση να χτιστεί.

Οι δικαιολογίες για τις εργασίες στον 2ο και τον 3ο ήταν ακόμη χειρότερες. Κατηγορήθηκε ο Σύλλογος Γονέων πως δεν θέλει τις εργασίες, ενώ ήταν πάγιο αίτημα του Συλλόγου από πέρυσι αλλά και παλαιότερα. Το επιχείρημα της δημάρχου πως στην αντίθετη περίπτωση θα αφαιρούνταν άδειες εργαζομένων των Αύγουστο είναι τραγικό, καθώς οι βρεφονηπιοκόμοι δεν παίζουν κανένα ρόλο στις εργασίες συντήρησης. Και επειδή έπονται και εργασίες και κλείσιμο και στους υπόλοιπους βρεφονηπιακούς, ζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών τουλάχιστον να ενημερωθούν οι γονείς. Απαντήθηκε ότι είναι δεν είναι  ευθύνη του δήμου  για το τι θα κάνουν τα παιδιά και η συνάντηση έληξε χωρίς απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα.

Η λογική της πελατείας, της ειρωνείας και του κόστους-κέρδους σε βάρος των παιδιών δεν πρέπει να περάσει αναπάντητη!


ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

  • ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ! ΔΩΡΕΑΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ
  • ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!
  • ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΣΟΥΠΟΛΗ!
  • ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
  • ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 2Ο ΚΑΙ 3Ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ!
  • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ!