Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ανοσία ενημέρωσης και χρωματιστές χάντρες στα χρόνια του κοροναϊού

Άλλη μία ιστορία μεγάλης επιτυχίας εκτυλίσσεται στις κάθε είδους οθόνες μας. Τηλεοπτικά κανάλια και site λαχανιάζουν για το ποιο θα κολακέψει περισσότερο και γλοιωδέστερα την κυβέρνηση με αφορμή τον θρίαμβο κατά του κορονοϊού. Ύμνοι και λιβανίσματα. Και διαγκωνισμός για τα ωφελήματα της διαπλοκής με την εξουσία.

Μα δεν είναι αλήθεια; Δεν πέτυχε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας,
αφού εδώ μέχρι στιγμής έχουμε αποφύγει τις εκατόμβες των άλλων χωρών;

Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τους αριθμούς, τουλάχιστον όχι με τα διαθέσιμα στοιχεία. Ας δούμε όμως πόσο αντικειμενικά παρουσιάζεται η επικαιρότητα σήμερα στη χώρα μας.
  • Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα τηλεοπτικό κανάλι που να μην είναι όργανο της κυβέρνησης. Τυχαίο δεν είναι, βέβαια, εφόσον η κυβέρνηση φρόντισε δωρίσει ποσό 11 εκατομμυρίων για την καμπάνια του προγράμματος «Μένουμε σπίτι» για διάστημα δύο μηνών. Την ίδια στιγμή όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή λόγω υποχρεωτικής παύσης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων όπου εργάζονται, θα ζήσουν με 800 ευρώ για 45 μέρες. Συγχρόνως, αναστέλλεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών καναλιών να καταβάλλουν την οφειλόμενη δόση για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας τουλάχιστον για την χρονιά του 2020, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αδιαφορούσαν στις εκκλήσεις των υγειονομικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εφοδιασμό τους με μέτρα προστασίας (μάσκες, ειδικές στολές κ.α.) αν δεν τους λοιδορούσαν. Ήταν σπάνια ή και ανύπαρκτη η φωνή τους. Ακόμα και η κινητοποίηση της 7ης Απριλίου στα νοσοκομεία αντιμετωπίστηκε με κάλυψη μερικών δευτερολέπτων ή και με επικριτικά σχόλια… για πρόκληση συνωστισμού κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων τους.
  • Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον κοροναϊό αποδίδει μακρά σειρά απολύτως συστημικών site, που ανήκουν σε ομίλους με ποικίλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα όποια εναλλακτικά site εξαφανίζονται.
  • Κάθε αντίρρηση πνίγεται. Τους δίνονται κάτω των 20 δευτερολέπτων και αμέσως ανασκευάζονται είτε με επιθετικότητα είτε με την προβολή άλλης μιας επιτυχίας της κυβέρνησης.
  • Αν η συστημική αντιπολίτευση έχει περιορισμένη πρόσβαση στα ΜΜΕ, αντισυστημική φωνή έχει να προβληθεί από τον καιρό της ΕΡΤ open.
Σειρά από ψευδείς ειδήσεις έχουν μεταδοθεί:
  • Η κατάμεστη παραλία της Θεσσαλονίκης
  • Πλήθος οριζόντιων λήψεων που εκμηδενίζουν το μήκος και δείχνουν πλαστό συνωστισμό.
  • Η επαινετική δήλωση του Β. Gates για πρόγραμμα προβολής του ΕΟΤ για την Ελλάδα, μόνο που ο Gates ούτε καν το γνώριζε.
  • Με τίτλο “Το νέο δράμα των Ιταλών μετά από ένα μήνα καραντίνας είναι η πείνα” προβλήθηκαν ταυτόχρονα βουβά αποσπάσματα βίντεο με ανθρώπους με μάσκα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς ήταν Έλληνας και είχε ξαναπροβληθεί να κάνει σχόλια για την κατάσταση εδώ.
Πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται η πανδημία;
  • Η πανδημία ήταν από καιρό αναμενόμενη. Όλες οι κυβερνήσεις, και η ελληνική, όφειλαν να έχουν πλήρως εξοπλισμένα, δημόσια ΕΣΥ και προμήθειες σε κάθε είδους αναγκαίο υλικό για όλους. Δεν το έκαναν. Ούτε η τωρινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστή. Μόνο στην περιοχή μας έχουν κλείσει δύο νοσοκομεία στα Πατήσια, ενώ έχει αποψιλωθεί το προσωπικό και οι προμήθειες των άλλων.
  • Η γρήγορη χρονικά αντίδραση της κυβέρνησης ως προς την καραντίνα (βέβαια χωρίς τεστ, με τσουβάλιασμα όλων) οφείλεται στο προηγούμενο των άλλων χωρών, καθώς και στην κατάσταση στην πολύ κοντινή μας Ιταλία. Γνώριζε την εξέλιξη.
  • Η κυβέρνηση δεν επινόησε τα μέτρα. Ακολούθησε διεθνείς οδηγίες και πρακτικές που εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες, με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα, εξαιρώντας, φυσικά, τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Και στα επόμενα βήματα αυτό θα κάνει.
  • Η ιατρική γνωρίζει μεν σημαντική πρόοδο αλλά ο καπιταλισμός, είναι υπερβολικά απρόθυμος να διαθέσει χρήματα για τη δημόσια υγεία και έρευνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνοντας ξεκάθαρα το ταξικό του πρόσημο και υπονομεύοντας τελικά την εξέλιξη της επιστήμης και την υγεία του λαού.
  • Οι παροχές για τον εργαζόμενο είναι ψίχουλα, ενώ παράλληλα έχουν σφαγιαστεί τα εργασιακά δικαιώματα και έχουν τουλάχιστον ανασταλεί ζωτικές κοινωνικές παροχές.
Αυτό που πρόσφερε η κυβέρνηση στην παρούσα κατάσταση είναι η καραντίνα και η μιντιακή χειραγώγηση. Ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν το να μπει η κοινωνία στον γύψο.

Είναι επιτυχία και λόγος πανηγυρισμών αυτό;


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία