Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Το δώρο του Πάσχα είναι δικαίωμα μας, δεν θα το χαρίσουμε στα αφεντικά μας

Από την αρχή της καραντίνας και της κρίσης του κορονοϊού έχει γίνει ξεκάθαρο από μεριάς κυβέρνησης και εργοδοσίας πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Έτσι για το κεφάλαιο η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία και στο όνομα της διατήρησης των κερδών του μετράμε ήδη δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αναστολές συμβάσεων και μια συνολική συμπίεση των εργασιακών σχέσεων. Η εργοδοσία κάνει τα πάντα για να συγκρατήσει τα κέρδη της, αδυνατεί να κλείσει επιχειρήσεις που δεν είναι αναγκαίες αυτή τη στιγμή και βάζει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο, με ελάχιστα ή καθόλου μέτρα προστασίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό η εγκληματική διαχείριση από μεριάς κυβέρνησης συνεχίζεται. Με χρήση του ιδεολογικού εργαλείου της ατομικής ευθύνης, και εκμεταλλευόμενη το κλίμα πανικού και φόβου που καλλιεργείται από την ίδια και τα ΜΜΕ η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας και να συγκαλύψει τόσο τις δικές της ευθύνες όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας. Σε συνεργασία με την Ε.Ε. δρομολογούν πακέτα στήριξης σε αυτούς που μας κλέβουν τον πλούτο και έρχονται για ακόμη μια φορά να χτυπήσουν τα λαϊκά στρώματα και να διαλύσουν οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο από τα χρόνια των μνημονίων. Έτσι γίνεται ξεκάθαρο πως το κεφάλαιο όχι μόνο θα έχει διευκολύνσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη διαφαινόμενη κρίση του αλλά θα έχει και το ελεύθερο να αυθαιρετεί και να αναδιαρθρώσει ολοένα και περισσότερο τον κόσμο της εργασίας με απολύσεις, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, περικοπές μισθών κτλ.

Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα η κυβέρνηση έρχεται να δώσει στους εργοδότες τη δυνατότητα αναστολής της κατάθεσής του στους εργαζόμενους και τη μεταφορά του το μήνα Ιούνιο. Μια κίνηση που όχι απλά δε λογαριάζει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων αλλά πολύ περισσότερο έρχεται να λειτουργήσει επιθετικά σε μια συγκυρία που τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο. Το δώρο του Πάσχα δεν αποτελεί ελεημοσύνη των εργοδοτών. Αντίθετα είναι κεκτημένο του κόσμου της εργασίας, κομμάτι των δεδουλευμένων του που κατοχυρώνεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη δεδομένη στιγμή αποτελεί για τεράστιο κομμάτι του λαού θέμα επιβίωσης.

Η περίοδος του ''κατ' επείγοντος'' λόγω κορονοϊού χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ώστε να εμπεδώσει και να βαθύνει την εφαρμογή των μέτρων που πέρασε με το αναπτυξιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Άλλωστε στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες για περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και μη καταβολής του δώρου.

Σε αυτή τη βάση, ως “Εκτός Σχεδίου” καλούμε τον κόσμο που εργάζεται στην πόλη μας να απευθυνθεί στο σωματείο του και σε εργατικές συλλογικότητες της περιοχής, να καταγγείλει οποιαδήποτε αυθαιρεσία απέναντί του από μεριάς εργοδοσίας, και να υπερασπίσει τον εαυτό του μαζί με τους συναδέλφους του απέναντι στην εργοδοσία.

Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια.
Τα δικαιώματά μας και τα κεκτημένα μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση.
Η καταβολή του δώρου του Πάσχα πρέπει να γίνει άμεσα για όλους τους εργαζόμενους και να σταματήσει η κοροϊδία!

Δεν θα χαρίσουμε τα κεκτημένα μας σε κανέναν!
Δεν θα πληρώσει ο λαός την κρίση αυτή!


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία