Στους δύο μήνες της πανδημίας βασικό στοιχείο της πολιτικής των καπιταλιστικών κρατών είναι τα διάφορα οικονομικά πακέτα διάσωσης των επιχειρήσεων. Για ακόμη μία φορά φαίνεται ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει παντού στον κόσμο.
Σε Ε.Ε. και Η.Π.Α. δίνονται σύνολο στις επιχειρήσεις 8 τρις ευρώ και στους εργαζόμενους 800 ευρώ για 1,5 μήνα. Στις επιχειρήσεις σε Ε.Ε. και ΗΠΑ χαρίζονται ποσά ίσα με τα κέρδη τους τα τελευταία δύο χρόνια. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από την φορολογία των εργαζομένων και από τις μειώσεις των μισθών τους.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις παγκόσμια επιλέγουν την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων ώστε να σωθούν οι εργοδότες. Από το ξέσπασμα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε, ξεδιπλώνεται από τα ΜΜΕ μία προσπάθεια να εμφανιστούν ως φιλάνθρωποι και σωτήρες οι ίδιοι που ευθύνονται για την παντελή έλλειψη υποδομών ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Ολόκληρες πολυεθνικές, πολυεκατομμυριούχοι, σταρ με ωραία σπίτια, κάνουν μεγάλη προσπάθεια να μας πείσουν ότι η πανδημία μας χτυπάει όλους το ίδιο και ότι νοιάζονται για τους απλούς πολίτες.
Έτσι φροντίζουν να κάνουν πασίγνωστες στα Μ.Μ.Ε. τις δωρεές τους. Δωρεές που δεν αντιστοιχούν ούτε στο 0,001 % της περιουσίας τους, ενώ από τους σερβιτόρους, τους υπαλλήλους των call center, των εργατών στα εργοστάσια παρακρατείται ουσιαστικά το 50 % του μισθού και παράλληλα αργοπορεί και το δώρο του Πάσχα. Που στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους.
Όλες αυτές οι δωρεές από επιχειρήσεις και φορείς του κεφαλαίου δεν γίνονται, βέβαια, με το αζημίωτο. Εκτός από τις θεσμοθετημένες άμεσες μειώσεις φόρων λόγω δωρεάς, εξασφαλίζουν διαφήμιση και προβολή της «κοινωνικής ευθύνης» τους. Η εθελοντική συμβολή του κεφαλαίου «στα δύσκολα» οικοδομεί το μοντέλο του κοινωνικού εταιρισμού. Αυτές οι προσφορές έρχονται να προλάβουν τη λαϊκή αγανάκτηση για την προκλητική φορο-ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης.
Σε αυτό το γαϊτανάκι φρόντισε να εμπλακεί και η δημοτική αρχή κάνοντας διαφήμιση σε αντίστοιχες πολυεθνικές εταιρείες που πέταξαν στο Δήμο μας μερικά από τα ψίχουλα που έκλεψαν από τους εργαζόμενους. Μάλιστα, έσπευσε να ανακοινώσει και να ευχαριστήσει αυτές τις δύο εταιρείες για την «ευγενική χορηγία» τριών οχημάτων προς το δήμο, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Από τις εταιρίες δεν θέλουμε φιλανθρωπίες! Άλλωστε αυτές λειτουργούν το πολιτικό σύστημα είτε κεντρικά είτε αποκεντρωμένα στους δήμους ώστε τα βάρη της κρίσης να τα πληρώσουμε εμείς.
Ο σύγχρονος καπιταλισμός, στην Ελλάδα και παγκόσμια, δεν έχει καθόλου παραιτηθεί από την τάση επιστροφής στο κοινωνικό μοντέλο του 19ου αιώνα, όταν η επιβίωση των φτωχών και των εξαθλιωμένων εξαρτιόταν από την ελεημοσύνη των φιλάνθρωπων πλούσιων. Αντί της φορολογίας του κεφαλαίου και της εγγυημένης από το κράτος δωρεάν παροχής κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία, η εθελοντική προσφορά των εταιρειών.
Μετά από 10 χρόνια οικονομικής επίθεσης στους εργαζόμενους έχει διαλυθεί η δημόσια ασφάλιση και υγεία. Αυτοί την διέλυσαν και τώρα κάνουν φιλανθρωπίες! Η πανδημία χτυπάει άνισα τους εργαζόμενους, το κεφάλαιο μαζί με τα τσιράκια του προσπαθούν να το κρύψουν.
Δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ο ιός κάνει διαχωρισμούς. Διαφορετική είναι η καραντίνα σε μία τεράστια μονοκατοικία και διαφορετικά βιώνεται σε σπίτι 80 τ.μ. που πρέπει να χωρέσει τέσσερα άτομα.
Είναι πρόκληση μια σειρά εταιρίες και επιχειρήσεις που βγάζουν αμύθητα κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων αλλά και χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ και φοροαπαλλαγών από το κράτος, να εμφανίζονται ως δήθεν προστάτες.
Οι εργαζόμενοι να σώσουμε ο ένας τον άλλον! Όπως στη Γαλλία όπου εργάτες κατέλαβαν ένα εστιατόριο των Mc Donalds για διανείμουν δωρεάν γεύματα, όπως οι επιτροπές στα εργοστάσια της Ισπανίας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους μισθούς και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία