Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

1η Μάη βγαίνουμε στο δρόμο! Συγκέντρωση 10.30πμ, Χαυτεία!

Η φετινή Πρωτομαγιά σίγουρα δε θα είναι μια από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Οι εξελίξεις που εκτυλίσσονται σε όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 φέρνουν μια νέα πραγματικότητα στο προσκήνιο, και ταυτόχρονα μια νέα περίοδο αντιπαράθεσης μεταξύ του κόσμου της εργασίας και του κεφαλαίου.

Καταρχάς, πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η 1η Μάη, για την οποία η κυβέρνηση και πολλοί άλλοι, μιλούν σα να είναι ευκαιρία για ταξιδάκι και τη μεταθέτουν μια βδομάδα μετά, είναι μέρα αγώνα.

Είναι η μέρα που συμβολίζει την πανανθρώπινη αξία του ελεύθερου χρόνου για να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε. Που μας θυμίζει ότι το να δουλεύουμε με συγκεκριμένο ωράριο δεν ήταν αυτονόητο, ειδικά σήμερα που αυτό το δικαίωμα έχει σχεδόν ξεχαστεί! Που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι αυτός ο κόσμος, που είναι άδικος και εκμεταλλευτικός, όχι απλά πρέπει να αλλάξει, αλλά μπορεί!

Η κρίση λόγω της πανδημίας του covid 19 μας βρήκε με ένα σχεδόν αποδεκατισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, εξαιτίας της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φυσικά και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την ταξική τους φύση. Έτσι τώρα, αυτή η κυβέρνηση για χάρη των αφεντικών, προσπαθεί να περάσει από την αυστηρή καραντίνα στην ” επανεκκίνηση της οικονομίας”. Πάση θυσία πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή και κερδοφόρα λειτουργία της!

Γι αυτό, ήδη από τον καιρό της καραντίνας δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε εργολάβους, εφοπλιστές, καναλάρχες και επιχειρήσεις. Αποκορύφωμα τα σκάνδαλα της τηλε-κατάρτισης και η υπαγωγή της κερδοφόρας ACS στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αντίθετα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή και οι μακροχρόνια άνεργοι πήραν ψίχουλα. Ενώ, με διατάγματα και ΠΝΠ παραβιάστηκε κάθε έννοια δικαίου και επιβλήθηκαν σειρά αντεργατικών μέτρων: μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τήλε-εργασία, εκ περιτροπής εργασία με μείωση έως 50% του μισθού (με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας).

Κι ενώ οι απολύσεις, η έλλειψη μέσων προφύλαξης για τους εργαζομένους, οι μειώσεις μισθών, η καταπάτηση του ελεύθερου χρόνου που συνεπάγεται η τηλεργασία, τείνουν να γίνουν καθεστώς, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ζητά την δικιά μας συναίνεση. Ζητά να «μείνουμε στο σπίτι», να σιωπήσουμε!

Μαζί της και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, των οποίων η εκκωφαντική σιωπή απέναντι σε όλα αυτά, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι, στον πόλεμο που διεξάγεται, βρίσκεται δια παντός στο στρατόπεδο του ΣΕΒ, των επιχειρήσεων, του κεφαλαίο.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα!

Η 1η Μάη δεν είναι γιορτή, για να τη μεταφέρουμε το πρώτο Σάββατο μετά τη λήξη της καραντίνας. Είναι απεργία και αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης! Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα δε σιώπησαν, δεν υπάκουσαν στη λογική του «θα λογαριαστούμε μετά»! Με στάσεις εργασίας, απεργίες, διαμαρτυρίες αντιτάχθηκαν στην επιδείνωση της θέσης τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στη μάχη που έχουμε να δώσουμε κάθε οπισθοχώρηση πληρώνεται ακριβά! Είναι οι ίδιες οι ζωές μας που ΤΩΡΑ κινδυνεύουν από τον ιό, την ανεργία, τη φτώχεια και είμαστε εμείς που ΤΩΡΑ θα τις πάρουμε πίσω!

Φοράμε μάσκα αλλά δεν κλείνουμε το στόμα!

Διαδηλώνουμε την 1η Μάη για το σύστημα υγείας.

Διαδηλώνουμε για την εργασία με δικαιώματα. Διαδηλώνουμε για να μην ξαναπληρώσουμε την κρίση τους και για να μπορέσουμε να ζήσουμε!

Διαδηλώνουμε τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας μας (τήρηση αποστάσεων, ατομικά μέσα προστασίας, χωροθέτηση των μπλοκ στο δρόμο) διαδηλώνουμε για τα δικαιώματα μας, κόντρα στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα.

Ταξικά πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία και συλλογικότητες έχουν πάρει αποφάσεις για συγκέντρωση την Παρασκευή στις 10.30 στα Χαυτεία και πορεία στη Βουλή. Είναι τα σωματεία και οι συλλογικότητες που στήριξαν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις των γιατρών στις 7 Απρίλη και 28 Απρίλη έξω από τα νοσοκομεία, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 14 Απρίλη στο υπ. εργασίας, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στις 24 Απρίλη.

Με αυτά τα σωματεία και συλλογικότητες θα είμαστε μαζί.

Συμμετέχουμε στην εργατική συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στις 10.30
στα Χαυτεία και πορεία στο Σύνταγμα - Βουλή


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία