Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Σχετικά με τις διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του δήμου Νέας Ιωνίας

Ως Εκτός Σχεδίου απείχαμε από τις διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής ποιότητας ζωής,

Για τα ζητήματα αυτά, η στάση μας καθορίζεται από τη θέση μας πως τα δημοτικά συμβούλια υλοποιούν την πολιτική του κεντρικού κράτους, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και κεφαλαίου.

Τόσο ο τρόπος λειτουργίας των δημ. Συμβουλίων όσο και οι διαδικασίες εκλογής σε αυτά τα όργανα, είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Με τον Κλεισθένη και ιδιαίτερα με τις τροποποιήσεις της ΝΔ το καλοκαίρι ( με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα) ενισχύεται περεταίρω ο συγκεντρωτικός και αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του τοπικού κράτους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δίνεται απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου (πλειοψηφία που δεν έχει στο δημοτικό συμβούλιο), καταργώντας εκλεγέντες με άλλες παρατάξεις, ενώ αποκτούν περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες σε θέματα που στο παρελθόν απαιτούσαν έγκριση από δημοτικό συμβούλιο. Η Οικονομική Επιτροπή πχ θα μπορεί, πέρα από τον εισηγητικό ρόλο της, να αποφασίζει για τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, για διαγραφή χρεών, διευκόλυνση οφειλετών, απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, έγκριση προϋπολογισμών Ν.Π. ή επιχειρήσεων δήμων, για επιχειρηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα, και πολλά άλλα.

Επιπλέον, σε σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως πχ προϋπολογισμού, τεχνικών έργων, επιχειρησιακού προγράμματος κ.λπ., δεν υπάρχει καν η δυνατότητα άλλης πρότασης από τις υπόλοιπες παρατάξεις παρά μόνο αν υπάρχει τεκμηρίωση και σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (!), αν δηλαδή, εντάσσεται στη λογική διαχείρισης του τοπικού κράτους με το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας. για να μη μιλήσουμε από την πλευρά του κόσμου και των κατοίκων, όπου η όποια αντιπρόταση είναι αδύνατη.

Αυτές οι ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν ότι περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, το συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες σε επιτροπές και δήμαρχο. Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία αυτοδιοίκησης. Στην ουσία περιφέρειες και δήμοι αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιδραστικών πολιτικών της Ε.Ε., του αστικού πολιτικού συστήματος προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το επιτελικό κράτος που προβάλλει η Ν.Δ. συμπληρώνεται και από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για το τοπικό κράτος και επιβεβαιώνει ότι το κράτος σε όλες τις πλευρές του αυταρχικοποιείται ακόμα περισσότερο, συνεχίζοντας το δρόμο με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συμμετοχής και νομιμοποίησης με τη δική μας ψήφο των «εκλογών» για αυτές τις θέσεις.

Ζητάμε να ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις της επιτροπής ποιότητας ζωής και οικονομικής επιτροπής, και να μπορούμε να τις παρακολουθούμε ως παρατηρητές, με δικαίωμα λόγου.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία