Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Για την ορκωμοσία της δημοτικής αρχής του Δήμου Νέας Ιωνίας

Η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, ορίστηκε από τη νέα δήμαρχο κ Θωμαϊδου, για το Σάββατο 31 Αυγούστου στο χώρο του Παναιτωλίου σε μια πολυτελή φιέστα, με την τελετή να πραγματοποιεί ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας Γαβριήλ.

Πέρα από το ότι ακόμα και στους νόμους που διέπουν την τοπική «αυτοδιοίκηση», πουθενά δεν ορίζεται κάποια θρησκευτική τελετή για τις ορκωμοσίες αιρετών, με την πράξη της αυτή, η κ Θωμαϊδου δείχνει από την αρχή τις προθέσεις της, εξασφαλίζοντας περαιτέρω την (έτσι κι αλλιώς) άρρηκτη σχέση των συμφερόντων τοπικής διοίκησης και εκκλησίας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
 
Σεβόμενοι τα θρησκευτικά πιστεύω των συμπολιτών μας, υποστηρίζουμε τον πλήρη διαχωρισμού του κράτους και των θεσμών του από την εκκλησία, και αγωνιζόμαστε γι αυτό. Η συμμετοχή μας στα κοινά είναι εκδήλωση των ιδεολογικών και πολιτικών μας πιστεύω, δεν σχετίζεται με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, ασκείται δε, με την ελεύθερη βούλησή μας. Είμαστε αντίθετοι, επομένως, σε θρησκευτικές τελετές και ορκωμοσίες στις πολιτικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, με την εφαρμογή του "Κλεισθένη", σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις της κυβέρνησης ΝΔ, προωθείται το επιτελικό κράτος, η περαιτέρω συγκεντρωτική και πιο αντιδημοκρατική λειτουργία του δήμου και η μεταφορά των κέντρων λήψης των αποφάσεων μακριά από τους κατοίκους. Στόχος, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, η στενότερη πρόσδεσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μετατρέποντας κάθε Δήμο σε τοπικό κράτος και επιχείρηση, εχθρικό προς τους κατοίκους, με τους δημότες-πελάτες να χρυσοπληρώνουν τις διάφορες υπηρεσίες.

Η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν σημαίνει αποδοχή και νομιμοποίηση της σημερινής θεσμικής λειτουργίας του. Δε θα συμμετέχουμε σε κανένα θεσμικό ή άλλο όργανο υποκατάστασης της εκπροσώπησης των συμπολιτών μας. Δεν πιστεύουμε στην ανάθεση και τη διαμεσολάβηση. Θα συμμετέχουμε-παρεμβαίνουμε - παρακολουθούμε για να μεταφέρουμε τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των συμπολιτών μας και στο δημ. συμβούλιο, και να συμβάλουμε στην οργάνωση των αντιστάσεων και των αγώνων, ώστε να ανατραπεί η πορεία απαξίωσης της ζωής μας. Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε ότι και η εκπροσώπηση μας θα εναλλάσσεται.

Οι γειτονιές μας δεν έχουν ανάγκη από πολυέξοδες φιέστες και ευλογίες, ευκαιρίες για επιχειρηματικές συναλλαγές (ρουσφέτια), δίνοντας μάλιστα μια ψευδαίσθηση συμμετοχής στα κοινά, την ίδια στιγμή που δεκάδες βρέφη στην περιοχή μας, για άλλη μια χρονιά, μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Δεν έχουμε ανάγκη από «νοικοκυραίους» δημάρχους, δημάρχους του νόμου και της τάξης, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους, αλλά από μια διαφορετική πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής τους κατοίκους, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, τα προβλήματά τους, τη φροντίδα για όλα τα παιδιά, τον κόσμο της εργασίας, τους νέους/ες, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τους μετανάστες.

Παλεύουμε για τη δημιουργία ενός κινήματος απειθαρχίας, σύγκρουσης και ρήξης με τις επιλογές τους και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας, με ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές και στους εργασιακούς χώρους. Με πρώτη άμεση αγωνιστική διεκδίκηση να μη μείνει φέτος κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.

Με συνέπεια στα παραπάνω, η δημοτική σύμβουλος της Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία Αγγελική Βάσιλα, απείχε από τη θρησκευτική τελετή-φιέστα, ορκίστηκε μετά το τέλος της διαδικασίας, κάνοντας την παρακάτω δήλωση:

«Ως εκπρόσωπος της Εκτός Σχεδίου δηλώνω ότι θα αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για τα κοινωνικά, δημοκρατικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής – ΕΕ – Κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους στο Δήμο μας.

Θα προβάλλουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των κατοίκων και κινημάτων της πόλης μας και θα αγωνιζόμαστε μαζί τους, για να ενισχυθεί μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο η φωνή όλων όσων που δεν ακούγονται, των φτωχών, των άνεργων ή εργαζόμενων για 400 ευρώ, των μεταναστών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων που δεν βλέπουν να έχουν μέλλον, για να ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας το φασισμό, το ναζισμό και τα μισαλλόδοξα σχέδιά τους, για μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, χωρίς εκμετάλλευση καταπίεση, διακρίσεις, στο δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης».


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία