Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και λοιπά μυθεύματα

Πρόσφατα διαβάσαμε στον τοπικό τύπο δημοσιεύματα εκπροσώπου της παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» σχετικά με την επίλυση «Οικονομικών, Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Προκλήσεων» μέσω της περιβόητης Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης.

Η παράταξη αυτή έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την συγκεκριμένη άποψη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες «θέλουν να επενδύσουν προς όφελος της τοπική κοινωνίας και των ιδίων». Συνεπώς ο «στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη», μέσω ανάπτυξης κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων. Χαρακτηρίζεται δε επωφελής η υλοποίηση της «Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης» υπό τον έλεγχο του δήμου, η οποία θα είναι προς όφελος τόσο των δημοτών (λιγότερα τέλη) όσο και των επιχειρηματιών (διαφήμιση).

Ως Εκτός Σχεδίου πιστεύουμε ότι η παραπάνω πρόταση σημαίνει ότι η λειτουργία του δήμου πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένη με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα σημαίνει την απαλλαγή του δήμου από την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Υπηρεσίες που πληρώνονται από εμάς μέσω Δημοτικών Τελών, της έμμεσης και άμεσης φορολογίας κλπ. Η «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» πάει ένα βήμα πιο πέρα την υλοποίηση του τοπικού «Κλεισθενικού» κράτους προτείνοντας για τον δήμο ένα ρόλο μεσάζοντα για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κάνεις κάτι διαφορετικό, από τους τοπικούς εκλεκτούς των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στη Νέα Ιωνία.

Όσο για τους «πρόθυμους» επιχειρηματίες που έτσι διαφημίζονται με το αζημίωτο, αν ήθελαν να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, υπάρχει και η λύση των αυξήσεων στους εργαζομένους τους. Φυσικά, κάτι τέτοιο στερεί τη δυνατότητα τόσο φοροαπαλλαγών τους, όσο και «λόγου» στα τοπικά ζητήματα, καθώς, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών σημαίνει, ότι αυτές θα εξαρτώνται από τα χρήματα που θα δώσει ο εκάστοτε κάθε φορά επιχειρηματίας, για το διάστημα που ο ίδιος και η επιχείρησή του θα ωφελούνται από αυτό.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί εργαλείο για να φτιάχνουν οι εταιρίες τη μόστρα τους ενώ στην πραγματικότητα η δράση τους κάθε άλλο παρά «υπεύθυνη» μπορεί να είναι και τα παραδείγματα είναι πολλά. Πίσω από τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου των εταιριών κρύβονται οι απολύσεις εγκύων συναδέλφων μας, εργαζόμενων που απολύονται επειδή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, ελαστικές μορφές εργασίας, η μη πληρωμή δεδουλευμένων, οι αδήλωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά ωράρια, τα εργατικά ατυχήματα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόσφατο παράδειγμα με τον ΣΚΑΙ για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο Αλαφούζος έχυνε πετρέλαια όπου έβρισκε σε θάλασσες και κατέστρεφε την τοπική οικονομία που βασιζόταν στην αλιεία.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει χωρίς να αναμένουμε μεσσίες – επιχειρηματίες. Δεν έχουμε καμιά ευθύνη για το χάος που μας έχουν επιβάλλει εργοδότες, κυβερνώντες και ΕΕ – ΔΝΤ., οι συνοδοιπόροι των «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και «Ενότητα». Αντίθετα έχουμε χρέος να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε σταθερές και μόνιμες προσλήψεις στις δημοτικές υπηρεσίες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και στόχο την κάλυψη των αναγκών μας.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία