Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Σχόλιο της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ σχετικά με την διετή προσχολική αγωγή

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση το μέτρο της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής επεκτείνεται περιλαμβάνοντας ακόμα 114 δήμους, μεταξύ των οποίων ο δήμος Ν. Ιωνίας. Μια απόφαση η οποία κρύβει κάτω από το χαλί το ουσιαστικό πρόβλημα της προσχολικής αγωγής, που έχει να κάνει με το περιεχόμενο της ύλης, την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, την επαρκή κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, τους μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού ώστε να ολοκληρώνει το έργο της.

O δήμος της Νέας Ιωνίας είχε αρχικά αρνηθεί να συναινέσει στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής επικαλούμενος έλλειψη αιθουσών για τη στέγαση των νηπίων και των προνηπίων. Όμως ούτε δεσμεύτηκε να αναζητήσει τους χώρους , ούτε να διεκδικήσει το χτίσιμο νέων αιθουσών αφού ΄΄χρήματα λόγω μνημονίου δεν υπάρχουν΄΄. Τώρα, με την επέκταση της υποχρεωτικότητας και στο δήμο της Νέας Ιωνίας αναγκαστικά θα καταφύγει όπως όλα δείχνουν, στη λύση της ενοικίασης αιθουσών ή στην τοποθέτηση προκάτ σε αύλειους χώρους σχολείων με ό,τι σημαίνει αυτό (προχειρότητα στην τοποθέτηση τους, στοίβαγμα των νηπίων στα ήδη επιβαρυμένα τμήματα, περιορισμός των προαύλιων χώρων).

Οι ανάγκες και οι δυνατότητες της εποχής επιβάλλουν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο με όλες τις υποστηρικτικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη.

Για να λειτουργήσει η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής απολύτως απαραίτητο είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αφού η κυβέρνηση για το 2019 δεν θα κάνει διορισμούς στην προσχολική αγωγή.

Η έλλειψη υποδομών και προσωπικού με τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων δεν καλύπτουν την ανάγκη όλων των νηπίων και προνηπίων για ολοκληρωμένη κάλυψη στη σίτιση, στέγαση, εκπαίδευση και μάλιστα με υποδομές οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες με ανθρώπινες συνθήκες. Οι «αλχημείες» του κεντρικού κράτους σε συνεργασία με το τοπικό δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Η προσπάθεια υπαγωγής των νηπιαγωγείων και της εκπαίδευσης στους Δήμους εντάσσεται στα πλαίσια της αποκέντρωσης και αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και βασική γραμμή τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της «μνημονιακής αντιπολίτευσης» ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κλπ. Η αποκέντρωση σημαίνει μεταφορά όλων των βασικών αρμοδιοτήτων και των κοινωνικών αγαθών στους δήμους, ανάμεσά τους και της εκπαίδευσης, ώστε να λειτουργήσουν με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος των παιδιών και γονιών «πελατών», των voucher και των τροφείων και των εργαζομένων «ωφελούμενων» της αθλιότητας των 8μήνων.

Αντίθετα η καθολική εφαρμογή της δίχρονης δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα διευκολύνει τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να υποδεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών που το επιθυμούν, επεκτείνοντας όλους τους σταθμούς και σε βρεφικούς, με ανάλογη υποδομή και προσλήψεις που θα προκύψουν ως ανάγκη, χωρίς τροφεία και με κατάργηση των voucher και κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας με κρατική χρηματοδότηση.

H δημοτική αρχή συνεπής στις μημονιακές δεσμεύσεις, τις κατευθύνσεις ΕΕ και την υπηρέτηση του Καλλικράτη και του Κλεισθένη είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για την κάλυψη των αναγκών της προσχολικής αγωγή. Η μόνη λύση βρίσκεται τους κοινωνικούς αγώνες. Ιδού οι ανάγκες μας, ιδού και η πρόσκληση να αγωνιστούμε για την ικανοποίησή τους.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία