Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ LED, «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ»!!!

Ως Εκτός Σχεδίου έχουμε καταθέσει, αρκετές φορές, δημόσια την αντίθεσή μας για το έργο αντικατάσταση του Δημοτικού Φωτισμού με φωτιστικά και λαμπτήρες τεχνολογίας LED, όχι γιατί δεν αναγνωρίζουμε ότι ο Δημοτικός Φωτισμός χρήζει αναβάθμισης, στο οποίο προφανώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν. Η εγκατάσταση Δημοτικού Φωτισμού χρήζει αναβάθμισης τόσο από την πλευρά της ενεργειακής εξοικονόμησης όσο και από πλευρά υποδομών. Τόσο, όμως, για το συγκεκριμένο έργο, όσο και για τα υπόλοιπα έργα που αφορούν το Δήμο μας και έχουν έρθει προς συζήτηση/έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία τοποθετούμαστε. Μεταξύ αυτών, για εμάς έχει σημασία από πού προέρχεται η χρηματοδότηση του έργου, αν η υλοποίησή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και αν είναι τεχνικά άρτιο.

Ένα λοιπόν από τα ερωτήματα που θέταμε τότε ήταν το «γιατί η ΕΕ (μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) πήρε την απόφαση να πριμοδοτήσει αυτά τα έργα;». Η απάντηση είναι απλή. Το πριμοδοτεί γιατί πρώτον έχει εξασφαλισμένο το κέρδος της μέσα από τα τέλη Δημοτικού Φωτισμού των Δήμων (μπορεί να δανείζει φθηνά όπως διαφημίζει με κάθε ευκαιρία, αλλά δεν δανείζει δωρεάν), και δεύτερον, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που θέλει να βρει ένα καινούργιο πεδίο κερδοφορίας, ενώ εμείς οι Δημότες δεν πρόκειται να δούμε καμία βελτίωση, σε κανένα επίπεδο της ζωής μας στην πόλη. (για περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ)

Παρακολουθώντας λοιπόν την εξέλιξη του Διαγωνισμού, στις 24 Οκτωβρίου ζητήσαμε (μέσω mail από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου) να μας σταλεί η Τεχνική Προσφορά της εταιρίας «ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ», η οποία είχε κηρυχθεί Προσωρινός Ανάδοχος και η οποία ήταν και η μοναδική Τεχνική Προσφορά που πληρούσε όλα τα κριτήρια της Διακήρυξης. Στις 7 Νοεμβρίου, μετά δηλαδή από περίπου δύο βδομάδες στις οποίες δεν λάβαμε καμία απάντηση (ούτε καν για το πότε ή αν θα μας δοθούνε τα στοιχεία που ζητάμε), επανήλθαμε στο θέμα καταθέτοντας το αίτημά μας στο πρωτόκολλο του Δήμου (α.π. 25390). Στις 16 Νοεμβρίου λάβαμε τα θέματα της προγραμματιζόμενης 50ης Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου μέσα σε αυτά ήταν και η ανάδειξη Οριστικού Ανάδοχου στο συγκεκριμένο έργο. Την ίδια μέρα ξαναστείλαμε mail προς την Δημοτική Αρχή όπου ζητούσαμε να μας δοθούν τα στοιχεία που ζητάμε το αργότερο την Δευτέρα 19/11, καθώς στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (20/11), θα παρθεί η σχετική απόφαση.

Δυστυχώς, μέχρι την στιγμή δημοσιοποίησης της παρούσας, δεν λάβαμε καμία απάντηση. Η μόνη, λοιπόν, πολιτική εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε, είναι ότι η Δημοτική Αρχή μαζί και με τα όποια υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίσουν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να προχωρήσουν στην ανάδειξη του Οριστικού Αναδόχου (η αλληλογραφία κοινοποιούταν σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και είναι όλοι ενήμεροι), θέλουν πάση θυσία και χωρίς πολλές "οχλήσεις" να γίνει το έργο.

Για να έχει λοιπόν άλλο ένα «έργο» να διαφημίζει στα προεκλογικά της φυλλάδια, η Δημοτική Αρχή της «Ενότητας», που μαζί με την «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» ψήφισαν από κοινού το συγκεκριμένο έργο, και αποφάσισαν να πάρουν συγκεκριμένη θέση, τοποθετώντας τον Δήμο στο ρόλο του μεσάζοντα, με στόχο την κυκλοφορία και διάθεση χρημάτων των Δημοτών, για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία