ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Στις 18/01/2018 είχαν καλεστεί όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ώστε να συζητηθεί το σχέδιο προκήρυξης του Διαγωνισμού για την αντικατάσταση του Δημοτικού Φωτισμού με φωτιστικά και λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Μία πρόσκληση, που με τον τρόπο που έγινε, είχε δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον ότι αφορούσε μία συζήτηση που πρέπει να γίνει δημόσια και όχι σε κλειστές – άτυπες συνεδριάσεις και δεύτερον γιατί γινόταν χωρίς κανείς να γνωρίζει το κείμενο πάνω στο οποίο θα γινόταν η συζήτηση (κάτι που το είχαμε επισημάνει στην Δημοτική Αρχή την ίδια μέρα που λάβαμε με sms την πρόσκληση).
Δυστυχώς και σε αυτό το έργο «ενεργειακής εξοικονόμησης» επιβεβαιώνεται ότι στον κόσμο του κεφαλαίου η «οικολογία» και η «καινοτομία» είναι ο φερετζές του κέρδους. Η σχεδιαζόμενη αντικατάσταση του Δημοτικού Οδοφωτισμού με φωτιστικά και λαμπτήρες LED προτείνεται από την δημοτική αρχή με την πρόφαση ότι οι λαμπτήρες LED, είναι μεν πιο ακριβοί, έχουν όμως χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους προγενέστερους, άρα σε βάθος χρόνου μας ωφελεί. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για άλλο ένα έργο το οποίο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας. Θα αποτελεί απλά ένα «έργο» που θα διαφημίζει η Δημοτική Αρχή στις επόμενες εκλογές, ενώ παράλληλα θα δεσμεύσει τον Δήμο με έναν δανεισμό της τάξης των 3εκ.€ (γιατί δεν πρόκειται περί χρηματοδότησης αλλά για δανεισμό). Και στον αντίποδα αυτού, όσο και αν η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι θα υπάρχει αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού, θα έχουμε την ίδια, αν όχι και χειρότερη ποιότητα φωτισμού στην πόλη. Έτσι είναι σχεδιασμένο το έργο να υλοποιηθεί και θα εξηγήσουμε παρακάτω σχετικά.
Οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια Δημοτικά Τέλη φωτισμού, τα οποία αν μάλιστα δεν καλύπτουν την εξυπηρέτηση του δανείου θα πρέπει και να αυξηθούν (κάτι το οποίο δεν βρίσκουμε καθόλου απίθανο αν κρίνουμε από την προχειρότητα στην Διακήρυξη του Διαγωνισμού), ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση στην ποιότητα του Δημοτικού Φωτισμού και στις υποδομές αυτού.
Ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, μέσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη και των πολιτικών των Κυβερνήσεων, των Δανειστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα θα έχει αγοράσει και θα πληρώνει για τα επόμενα 10 χρόνια τα προϊόντα που το κεφάλαιο (μέσω των μηχανισμών του) προσπαθεί να πείσει ότι χρειαζόμαστε.
Υπάρχουν λοιπόν κάποια ερωτήματα που θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε - απαντήσουμε.
- Χρειαζόμαστε όντως την αντικατάσταση του Δημοτικού Οδοφωτισμού;
- Γιατί η ΕΕ (μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) πήρε την απόφαση να πριμοδοτήσει αυτά τα έργα;
Προφανώς ο Δημοτικός Φωτισμός χρήζει αναβάθμισης και προφανώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν λάθος από μεριά μας να υποστηρίξουμε κάτι διαφορετικό. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Αναβάθμιση στο επίπεδο του φωτισμού δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ούτε αντικατάσταση των βραχιόνων στήριξης των φωτιστικών δεν προβλέπεται, και φυσικά ούτε αντικατάσταση και επιδιόρθωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Ήδη, σε πολλά σημεία της πόλης μας υπάρχει πρόβλημα με γειτονιές ολόκληρες να είναι στο σκοτάδι. Τι να το κάνεις να έχεις σύγχρονα φωτιστικά σε ένα δίκτυο που συνεχώς (όπως έχει προκύψει και σε πολλές συνεδριάσεις του ΔΣ) έχει προβλήματα και, αρκετές φορές, δεν λειτουργεί. Σε έναν Δήμο, όπως και στους υπόλοιπους, που οι μνημονιακές δεσμεύσεις (όπως αναφέρονται πολλές φορές από τους πρώην «αντιμνημονιακούς» δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής) δεν επιτρέπουν να γίνουν προσλήψεις ηλεκτρολόγων για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.
Εδώ, αξίζει να αναφερθούμε σε δύο ειδικά τεχνικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση όπως την λάβαμε στις 24/12/17, για να τεκμηριώσουμε την άποψή μας.
- Πιστοποιείται η υφιστάμενη κατανάλωση ενέργειας;
Τον Φεβρουάριο του 2017 εκδόθηκε από το ΤΠΔ και το ΚΑΠΕ (ως υπεύθυνοι του προγράμματος) ένας οδηγός μελετών με στόχο να θέσει σαφείς κανόνες στην εκπόνηση των μελετών, από τους οποίους θα πιστοποιούταν και η υπολογιζόμενη ενεργειακή εξοικονόμηση στα δίκτυα του Δημοτικού Οδοφωτισμού.
Σύμφωνα με αυτόν, ο ενδιαφερόμενος ΟΤΑ Α΄ & Β΄ βαθμού, θα πρέπει να υποβάλει στο ΤΠΔ συγκεκριμένα στοιχεία που θα δείχνουν ότι η υπολογιζόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι κοντά με την πραγματική, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθότητα των στοιχείων της μελέτης. Στοιχεία από τα οποία θα προκύψει αν όντως η υπολογιζόμενη εξοικονόμηση ενέργειας (άρα και πόρων) καλύπτει τον δανεισμό. Από όσο γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει στον Δήμο, οπότε, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει το ποσοστό εξοικονόμηση ενέργειας.
- Είναι τα στοιχεία της προκήρυξης αξιόπιστα ώστε να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο φωτισμό μετά την αντικατάσταση;
Πολύ σωστά έχει προβλεφθεί ότι για την επιλογή του κατάλληλου φωτιστικού, πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει αυτό να καλύπτει, οφείλει να καλύπτει και την απαιτούμενη στάθμη φωτισμού του δρόμου σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του φωτοτεχνικού μοντέλου επιλογής των φωτιστικών που βασίζεται σε διάφορα δεδομένα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση της εγκατάστασης φωτισμού.
Στην περίπτωσή του Δήμου μας όμως διαπιστώνουμε ότι όταν τα δεδομένα δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για αυτή και ενδεικτικά θα σταθούμε σε ένα από αυτά τα δεδομένα.
Στη μελέτη που μας έχει δώσει ο δήμος και στηρίζεται η πρόταση αντικατάστασης, οι αποστάσεις των ιστών σε δρόμους όπως η Λ Ηρακλείου ή η Αλ Παναγούλη είναι 30μ, ενώ στον πίνακα 9 οι αποστάσεις είναι ανακριβείς σε σχέση με την πραγματική κατάσταση και εξαιρετικά μικρές (17-18μ) δίνοντας δυνατότητα επιλογής φωτιστικών μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα της εγκατάστασης. Όσο και αν θέλουμε να λέμε λοιπόν ότι θα έχουμε αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού, θα έχουμε την ίδια, αν όχι και χειρότερη ποιότητα φωτισμού στην πόλη.
Προφανώς θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα σε σχέση με το τεχνικό κομμάτι του έργου όπως πχ την οικολογική επιβάρυνση που αυτή η πρόταση θα προκαλέσει αλλά και για το τι θα γίνει και τι οικονομική επιβάρυνση θα έχει ο Δήμος όταν σε 10-15 χρόνια κληθεί να αντικαταστήσει περίπου 3.500 φωτιστικά (τα οποία με σημερινές τιμές κυμαίνονται στα 400-550€), με πιο προχωρημένες «πιο καινοτόμες», «πιο οικολογικές» τεχνολογίες (πχ τα λεγόμενα ΑLED). Εν τέλει, οι κερδισμένοι θα είναι μάλλον οι τράπεζες και οι βιομηχανίες, το περιβάλλον χαμένο, ενώ εμείς ως κάτοικοι, θα είμαστε διαρκώς χρεωμένοι.
Κάπου εκεί πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Γιατί η ΕΕ, η ίδια που συμμετέχει στο να επιβάλλονται οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, πριμοδοτεί ένα τέτοιο έργο; Το πριμοδοτεί γιατί πρώτον έχει εξασφαλισμένο το κέρδος της μέσα από τα τέλη Δημοτικού Φωτισμού του Δήμου (μπορεί να δανείζει φθηνά όπως διαφημίζει με κάθε ευκαιρία, αλλά δεν δανείζει δωρεάν), και δεύτερον, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που θέλει να βρει ένα καινούργιο πεδίο κερδοφορίας.
Εμείς ως Δημότες δεν πρόκειται να δούμε καμία βελτίωση, σε κανένα επίπεδο της ζωής μας στην πόλη.
Από την μεριά μας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τόσο από άποψη τεχνική, αλλά ακόμα περισσότερο από άποψη πολιτική είμαστε αντίθετοι στο να προχωρήσει ο Δήμος σε αυτό το έργο.
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία