Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με πρόσφατο έγγραφο της η ΓΑΔΑ καλεί τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων να μεθοδεύσουν επαφές με τους διευθυντές σχολικών μονάδων με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών των σχολείων και την σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου αρχείου. Ακόμη και στα όρια του δήμου μας υπήρξε αστυνομική επίσκεψη σε σχολείο μετά από παρέμβαση του διευθυντή του και ανοχή μερίδας γονέων.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία κάλεσε για ανάκριση 8 μαθητές του 2ου Λυκείου Κερατσινίου, επειδή συμμετείχαν στην πενθήμερη κατάληψη του σχολείο τους τον Οκτώβριο, ύστερα από υπόδειξη της διευθύντριας του σχολείου. Στο αστυνομικό τμήμα ακολούθησε όργιο αυταρχισμού, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν επέτρεψαν στους γονείς των παιδιών να είναι παρόντες στην ανάκριση των ανήλικων παιδιών τους. Κατατρομοκράτησαν τους μαθητές και απειλώντας τους ψευδώς πως δε θα μπορούν να δώσουν Πανελλήνιες και πως θα κατηγορηθούν για κακουργήματα. Ενώ Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος της ‘ανάκρισης’ των μαθητών αφορούσε προσωπικές ερωτήσεις για την οικογένεια τους και τις παρέες τους και όχι την κατάληψη.

Φαίνεται ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές θα… συνδράμουν με κάθε τρόπο το έργο του υπουργείου Παιδείας.

Οι ενέργειες αυτές των αστυνομικών αρχών συνιστούν μία ποιοτική μεταβολή στην επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου απέναντι στον ευαίσθητο αλλά και ιστορικά ανυπότακτο τομέα της εκπαίδευσης. Η παρέμβαση αυτή στους παλιότερους ίσως θυμίζει τη δεκαετία του 60 με το σπουδαστικό της Ασφάλειας- απαραίτητο συμπλήρωμα- στην καταστολή του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος . Στις τωρινές συνθήκες κατ’ αναλογία γίνεται μία απόπειρα διείσδυσης στα σχολεία με σκοπό την κατατρομοκράτηση των μελών της σχολικής κοινότητας στα πλαίσια του στησίματος ενός κράτους έκτακτης κοινοβουλευτικής ανάγκης. Άμεση προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε πιθανές αντιδράσεις από το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα τώρα που το πλαίσιο θα γίνει πιο ασφυκτικό με την εξάπλωση της βιομηχανίας των πειθαρχικών διώξεων μέσω της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και της τεράστιας πίεσης που βιώνουν οι μαθητές από το εκπαιδευτικό σύστημα . Η εφαρμογή της αξιολόγησης και των συστημάτων επιτήρησης αυτό επιδιώκουν. Εξάλλου ένα τεράστιο κύμα πειθαρχικών διώξεων έχει γίνει πια καθημερινότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμπεδώνεται η αίσθηση του ότι ο καθένας εκπαιδευτικός ή εργαζόμενος στο δημόσιο μπορεί να είναι ο επόμενος που θα πάρει σειρά να βρεθεί εκτός υπηρεσίας για ψύλλου πήδημα. Πολλοί μιλούν για ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο που περιγράφουν συγγραφείς σαν τον Όργουελ ή τον Κάφκα μόνο που εδώ η ζωή δεν είναι βιβλίο αλλά η πραγματικότητα η ίδια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες του ζόφου και της απροκάλυπτης τρομοκρατίας οφείλει το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει και να κάνει σαφές ότι είναι αδιανόητο να περάσουν πρακτικές τέτοιου τύπου. Τώρα απαιτείται άμεσα η κινητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για να μην περάσουν η καταδυνάστευση και ο φόβος. Να ανατραπεί η πολιτική που επιβάλλουν η άθλια συγκυβέρνηση μαζί με τους δανειστές για να περάσουν την πολιτική της εξαθλίωσης.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία