Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΣΙΤΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ; ΜΑ … ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ¨ΦΙΛΟΥΣ¨ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε εκμισθωτές σχολικών κυλικείων για να ενταχθούν σε πρόγραμμα παροχής ενός γεύματος σε μαθητές σχολείων. Φορέας της πρόσκλησης είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάζοντας τη σχετική είδηση θα χαμογελούσε κανείς με ικανοποίηση και θα σκεφτόταν ότι επιτέλους αυτό είναι ένα καλό νέο για τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Κι όμως μία προσεκτική ματιά στο κείμενο του υπουργείου φτάνει να σβήσει τα χαμόγελα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά μόνο σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, θα υλοποιείται μέσω των σχολικών κυλικείων, θα περιλαμβάνει ένα μικρογεύμα-σνακ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 8.180.000 ευρώ για το διάστημα που έχει απομείνει από το σχολικό έτος που διανύουμε, αφήνοντας πολλά δημοτικά σχολεία εκτός.

Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα εφαρμοστεί σε όσες σχολικές μονάδες υλοποιούνται άλλα Προγράμματα Σίτισης από οποιονδήποτε Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα . Δηλαδή, δε θα περιληφθούν σχολεία όπου πχ οι ίδιοι οι δήμοι μοιράζουν μερίδες φαγητού κι εφαρμόζουν προγράμματα σίτισης μέσω ΕΣΠΑ, ενώ θα διακοπεί την περίοδο που θα υλοποιηθεί το άλλο υποτυπώδες πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (επίσης ΕΣΠΑ), με το οποίο θα μοιράζονται πακέτα με φρούτα στα σχολεία.

Ενώ προβληματισμό δημιουργεί η αναφορά ότι τα γεύματα θα διανέμονται στους «παρόντες μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης»

Παράλληλα μια σειρά από γραφειοκρατικές και φορολογικές υποχρεώσεις των κυλικείων που θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφενός λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την εκδήλωση συμμετοχής, αφετέρου λειτουργεί ενισχυτικά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για πέρασμα των κυλικείων σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις εστίασης. Μόνο άλλωστε ένας «σοβαρός» ιδιώτης μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια που αναφέρει η σύμβαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και λόγω των σχολείων στα οποία απευθύνεται το πρόγραμμα και λόγω της απροθυμίας των ιδιοκτητών κυλικείων, στο δήμο Νέας Ιωνίας μόνο τρία σχολεία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, του 1,5 εκατ. ανέργων, των χιλιάδων απλήρωτων εργαζόμενων και της τεράστιας μείωσης του εισοδήματος για τις λαϊκές οικογένειες, τα φαινόμενα υποσιτισμού των μικρών μαθητών (πάρα πολλά παιδιά και στο δήμο μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής) που συνεχώς αυξάνονται αποτελούν άλλον έναν δείκτη της τραγικής κοινωνικής μας κατάστασης.

Η στοιχειώδης και επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης ενός πλήρους γεύματος την ημέρα σε όλα τα παιδιά, επαφίεται στο θαυματουργό και αμαρτωλό ΕΣΠΑ. Γίνεται πια κανόνας η μετάθεση της υποχρέωσης κοινωνικών παροχών από το κράτος σε εύρεση των κατάλληλων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κάλυψή τους και σε επόμενο στάδιο εμπορευματοποίησή τους.

Στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος επιχειρούν να «πρωταγωνιστήσουν» υποκριτικά όλοι όσοι είναι οι πραγματικοί «πρωταγωνιστές» και υπαίτιοι της κατάστασης που έχουμε οδηγηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που από τη μια επιβάλλει τις αντιλαϊκές πολιτικές και από την άλλη μοιράζει ψίχουλα από τα ΕΣΠΑ, το κεφάλαιο (ίδρυμα Νιάρχου, φαρμακευτική Johnson&Jonhson κ.α.) που από τη μια κάνει απολύσεις, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και συντρίβει μισθούς αλλά νοιάζεται για τα παιδιά μας και από κοντά Δήμοι, ΜΚΟ και Εκκλησία με το δικό τους μερίδιο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη του συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα για τη συνολική ανατροπή μαζί με την πάλη για την επιβίωση αποτελεί μονόδρομο.

Από αυτή την αναγκαιότητα και λογική απέχει η «αριστερά της ευθύνης» όπως η δημοτική αρχή της πόλης μας που περιορίστηκε σε μια επιστολή της αντιδημάρχου παιδείας προς το υπουργείο, όπου αποδέχεται την εξάρτηση της σίτισης των μαθητών από το ΕΣΠΑ, γκρινιάζει για πτυχές του προγράμματος αλλά λειτουργεί και σαν προωθητής εντός των σχολείων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν αυτό που οι θεματοφύλακες των μνημονιακών κυβερνήσεων δεν αντέχουν να ακούνε. Την αύξηση των δημόσιων δαπανών για τα σχολεία όλης της χώρας και την εξασφάλιση πόρων για τη σίτιση των μαθητών.

Αυτά για να επιτευχθούν απαιτείται η αμφισβήτηση της υπάρχουσας πολιτικής με την διαγραφή του χρέους και την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία