Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 17/2, 08:30

Με τις εντολές της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., των τοκογλύφων δανειστών η κυβέρνηση διαλύει μεθοδικά τις παροχές, όσες έχουν απομείνει, της δημόσιας υγείας. Ήδη μετράμε 11 δημόσια νοσοκομεία που έχουν κλείσει, ενώ με συνοπτικές διαδιακασίες:
  • Μείωσαν τους ασφαλισμένους που δικαιούνται δημόσιες παροχές υγείας, ψηφίζοντας, μάλιστα, νόμους που αφήνουν, χωρίς κάλυψη τους μακροχρόνια ανέργους.
  • Αύξησαν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, μείωσαν τις λίστες φαρμάκων, επέβαλαν τα γενόσημα προσφέροντας στις πολυεθνικές δώρο εκατομμυρίων.
  • Έβαλαν τηλεφωνικές εταιρίες να κλείνουν ραντεβού στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας με παράλογες χρεώσεις τον κόσμο,
  • Επέβαλαν εισιτήριο των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη,
  • Εβγαλαν εκτός ταμείων 300 εξετάσεις ενώ έβαλαν το 1 ευρώ ανά συνταγή.
  • Αποφάσισαν μείωση της κρατικής δαπάνης 20% ανά γιατρό, σε σχέση με πέρυσι, στις συνταγές φαρμάκων,
  • Κλείνουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, αφήνοντας τους ψυχικά άρρωστους στη μοίρα τους, όπως και τους καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα.
Τα Κέντρα Υγείας μαζί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ), τα δημοτικά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί στον ΕΟΠΥΥ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, συγκροτούν αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «Ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» (ΠΦΥ).

Μέσα από αυτές τις μονάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς (όχι όσοι έχουν ανάγκη φυσικά σήμερα) μπορούσαν να εξεταστούν από εξειδικευμένους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους και να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις εντελώς δωρεάν. Επιπλέον οι ασθενείς είχαν την δυνατότητα για μια τακτική παρακολούθηση και ένα σημείο αναφοράς όσον αφορά την πάθηση τους. Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο δεκάδων πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ σπρώχνοντας στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, για να μην μιλήσουμε για τα εκατομμύρια ανασφάλιστους που στριμώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο χωρίς να διασφαλίζεται από πουθενά η δωρεάν κάλυψη για τον ασφαλισμένο, για να μη μιλήσουμε για τους 3500000 ανασφάλιστους που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Το κενό αυτό σε υγειονομικές δομές που θα δημιουργηθεί από το κλείσιμο των μονάδων υγείας θα εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα για κερδοφορία. Από εδώ και πέρα ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από μεγάλα ιδιωτικά κέντρα που θα αποκτήσουν τη μεγαλύτερη μερίδα του

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση μιλά για «ελευθερία επιλογής» γιατρού και γιατρό «κοντά στον πολίτη», εννοώντας ως «ελευθερία» το να αγοράζει ο κόσμος πανάκριβα υπηρεσίες Υγείας, από την ενιαία αγορά ενός δικτύου «σούπερ μάρκετ» Υγείας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Η λεηλασία των δομών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) συμπληρώνεται με το μεγαλύτερο κύμα διαθεσιμότητας - απολύσεων από την έναρξη της επιβολής των μνημονίων. Συκοφαντώντας τους εργαζόμενους, μεθοδεύουν την αφαίρεση δικαιωμάτων τους, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα την κινητικότητα-διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Βέβαια, τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς . σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας task force της τρόικα για την υγεία η σωστή αναλογία είναι ένα Kέντρο Yγείας ανά 200.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει οι ουρές, τα ράντζα, η χαμηλή επιπέδου περίθαλψη, η διαφθορά, η ζούγκλα θα μεγαλώσουν μέσα στα νοσοκομεία.

Τη στιγμή που η χούντα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ με τον εντολοδόχο υπουργό τους Α. Γεωργιάδη, δίνουν την χαριστική βολή στις στοιχειώδεις ανάγκες για πρωτοβάθμια υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μια πρώτη απάντηση δίνει η ηρωική απεργία διαρκείας των γιατρών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, που με καθολική συμμετοχή και μαζικές δημοκρατικές διεκδικήσεις, αρνούνται να συναινέσουν στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στον επαγγελματικό τους αφανισμό.

Την Παρασκευή 14/2 επιδεικνύοντας άλλο ένα δείγμα πρωτοφανούς αυταρχισμού και αντιλαϊκής – αντεργατικής συμπεριφοράς η κυβέρνηση σε συντονισμό με τη διοίκηση του ΕΟΠΠΥ έδωσε εντολή για άμεση μεταφορά όλων των υλικών των μονάδων ΕΟΠΠΥ και κλείσιμο αυτών (μεταξύ των οποίων και το υποκατάστημα της Νέας Ιωνίας).

Συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και στους εργαζόμενους στον ΕΟΠΠΥ στον αγώνα τους για να μην κλείσουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΠΥ και για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εργασιακά δικαιώματα.

Καλούμε το λαό της Νέας Ιωνία, τις εργατικές και λαϊκές συλλογικότητες της περιοχής σε κινητοποίηση τη Δευτέρα το πρωί στις 08:30, έξω από τον ΕΟΠΥΥ Ν. Ιωνίας για να μην περάσουν τα σχέδιά τους

Ο αγώνας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για εργασιακά δικαιώματα και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι αγώνας όλων μας.
  • Δωρεάν υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. -Να μην κλείσει καμία μονάδα υγείας
  • Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί
  • Άμεση πρόσβαση όλων των κατοίκων στις μονάδες υγείας και στην περίθαλψη.
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας