Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Όχι στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που μετατρέπουν Δήμους και Περιφέρειες σε επιχειρήσεις και σε εμπόρευμα υπηρεσίες τους

Στο δημοτικό συμβούλιο της  25ης Ιούνη αποφασίστηκε η συμμέτοχη του δήμου στην αναπτυξιακή Εύδημος.  Η απόφαση για την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Ε, που πάρθηκε με τις ψήφους της παράταξης του κ. Μανούρη , που στηρίζεται από  ΠΑΣΟΚ, και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί A.E. , σε δήμους και περιφέρειες, θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, σε συνέχεια των Ανώνυμων Εταιριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να συγκεντρωθούν σε αυτούς, οι διαχειριστικοί φορείς υλοποίησης  ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και έργων με στόχο την "προσέλκυση" μεγάλων επενδύσεων.

Μέσα απ’ αυτά τα νέα διευρυμένα επιχειρηματικά σχήματα (Αναπτυξιακοί Οργανισμοί) και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), θα προωθούν επενδύσεις και σχέδια επιχειρηματικής αξιοποίησης σε τομείς και υποδομές π.χ. άρδευσης, ύδρευσης, απορριμμάτων, αλλά και στις κοινωνικές υπηρεσίες , τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς, τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου κ.α.

Αυτός ήταν και ένα βασικός στόχος των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων που προώθησαν στην Τοπική Διοίκηση, όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις, σε Περιφέρειες και Δήμους, μέσω Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη, Βορίδη, Θεοδωρικάκο  και τόσους άλλους νόμους και τώρα με τους νόμους της Ν.Δ, γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, δεν στοχεύει γενικά,  όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μανούρης, να κάνει περισσότερα, πιο αποτελεσματικά και με λιγότερα χρήματα για το λαό, ούτε να λύσει τα (υπαρκτά) προβλήματα στη λειτουργία του δήμου μας,  αντίθετα,  αξιοποιώντας και την διαχρονική πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δήμων, να προωθήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων δραστηριότητας και υποδομών του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιχείρηση, με διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά και χώρο δράσης, καθώς συνενώνει μία σειρά από δήμους ή και περιφέρειες, ενώ προωθείται μέσω αυτού, η ολοένα και μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου με ταυτόχρονη εμπορευματοποίηση και ανταποδοτικότητα υπηρεσιών  του δήμου, που σήμερα είναι χωρίς αντίτιμο.  

Επιπλέον, οι μελέτες και τα έργα που αναλαμβάνει, πέρα από το ότι θα αποφασίζονται χωρίς τη συζήτηση και συμμετοχή των κατοίκων με βάση τις ανάγκες που εμείς οι ίδιοι έχουμε,  δε θα περνούν, άρα δε θα ελέγχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι δήμαρχοι θα μπορούν να προσλαμβάνουν με αδιαφανείς διαδικασίες και κριτήρια, εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας! Άρα, ο «μάνατζερ» δήμαρχος θα κάνει ό,τι θέλει, πλήρως ανεξέλεγκτος.

Να μην ξεχνάμε, τέλος, ότι, η  ίδρυση των αναπτυξιακών οργανισμών είναι πλήρως συνδεδεμένη και με την αντιδραστική αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του δήμου, με το ευέλικτο και επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η κυβέρνησης, με λίγους εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας και πολλές και μεγάλες αναθέσεις σε ιδιώτες.

Με τη λειτουργία των νέων Αναπτυξιακών Οργανισμών, ως ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, η δημοτική  αρχή Μανούρη, συμπλέει πλήρως με την κυβέρνηση της Ν.Δ  και την πολιτική εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων του Δήμου, στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης αντικατάστασης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού στο δήμο, παρά τις δήθεν διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο,  αφού θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση δράσεων που θα έπρεπε να είναι δημόσιες, θα «αξιοποιούν» χρηματοδοτικά εργαλεία, θα «διαχειρίζονται» αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωενωσιακούς πόρους, συμπράττοντας με τους ΟΤΑ, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, αναλαμβάνοντας δράσεις και λειτουργίες τους και τελικά υποκαθιστώντας τους. Με τι αντίτιμο και με ποιους εργαζόμενους θα ρωτήσουμε εμείς…

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Εξάλλου, η  παράταξη του κ  Μανούρη,   εδώ και χρόνια μιλά για «αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων». Οπότε,  έρχεται με συνοπτικές διαδικασίες  να υλοποιήσει όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης της ΝΔ, κόντρα στο  αίτημα του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου, για την απόσυρση της συμμετοχής στην ΟΕ, αλλά και ενάντια στα συμφέροντα των κάτοικων της περιοχής μας.  

Θα μας βρει και αυτή, απέναντι της !

Ως Εκτός Σχεδίου, είμαστε σταθερά και αμετάκλητα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης δομών και υπηρεσιών του δήμου, κόντρα στο μοντέλο: Δήμος επιχείρηση/κάτοικοι πελάτες.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε  

·       για την κατάργηση του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων, του οικονομικού παρατηρητηρίου, των κάθε λογής «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και των νόμων που καθιστούν  τους δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

·       Για δημόσιες, σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες στους ΟΤΑ.

·       Για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.

·       Για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών και σταθερών δαπανών του δήμου.

·       Για να  αποδοθούν ΤΩΡΑ στους Δήμους τα ποσά  που τόσα χρόνια το κράτος έχει παρακρατήσει με πρόσχημα κρίση τα μνημόνια κλπ.

·       Για πλήρη διαφάνεια,  λογοδοσία και δημόσιο/κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία του δήμου.