Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ανοιχτα σχολεία με κάυσωνα... σε σκιερές και δροσερές αίθουσες; Μάλλον κάποιοι, δεν μας τα λένε πολύ καλά...

 Έκπληξη (;) προκάλεσε η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής της Ν. Ιωνίας σύμφωνα με την οποία τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – νηπιαγωγεία και δημοτικά – θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη εν μέσω καύσωνα. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του δήμου αναγράφεται το παρακάτω : 

Λειτουργία σχολικών μονάδων:

 Συνεχίζεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Αρ.Πρωτ.: Φ1/64708/ΓΔ4).

Θα χρησιμοποιηθούν σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου.

Ο Δήμος θα παρέχει στα παιδιά και στους ηλικιωμένους εμφιαλωμένα νερά.”

Θα μπορούσε να προκαλεί όλο αυτό τρανταχτό γέλιο αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά . 

Σε κάθε περίπτωση  οι παλιές και κακοσυντηρημένες σχολικές αίθουσες χωρίς κλιματισμό στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υπό τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες  από μόνες τους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Δεν μπορούμε να φανταστούμε στο παραμικρό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καύσωνα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μαθητές/τριες  που δίνουν πανελλήνιες αυτές τις μέρες! Αλλά είναι πάγια και συνηθισμένη η τακτική τα σχολεία να μένουν στην τύχη τους ελλείψει δημόσιας χρηματοδότησης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Οι ανάγκες του λαού είναι πάντοτε απούσες εξάλλου. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και του κεντρικού κράτους είναι γνωστές και διαχρονικές. 

Η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας δεν πάει πολύς καιρός (29-5-2024) που επέδειξε μέγιστη ετοιμότητα και φροντίδα εξυπηρέτησης των διοργανωτών  (ΟΥΕΦΑ -ΕΠΟ) κλείνοντας τα σχολεία την ημέρα διεξαγωγής του τελικού του conference. Τότε μας είπαν ότι θέλουν να διευκολύνουν τους μαθητές και τους γονείς τους αλλά μάλλον διευκόλυναν μια επιχειρηματική μπίζνα να υλοποιηθεί καλύτερα. Η γιορτή της κερδοφορίας είχε εκεί την τιμητική της και ήταν ύψιστης προτεραιότητας. Και η δημοτική αρχή εκδήλωσε  με μεγάλη ταχύτητα τη διάθεσή της να «διευκολύνει» την κατάσταση . Τώρα, θα αρκεστεί σε … σκιερές αίθουσες και θα μοιράσει μερικά λίτρα νερό . 

Τελικά, οι προτεραιότητες έχουν πολιτικό και ταξικό πρόσημο όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι . Άλλωστε, το να παγώνεις σε ακατάλληλες αίθουσες το χειμώνα και να βράζεις στις ίδιες αίθουσες αρχές καλοκαιριού είναι φαίνεται μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Όπως και το να  εξακολουθούμε να έχουμε container αντί για σχολικές αίθουσες στο δήμο μας. Η υγεία και η ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών κοστίζουν πιθανά και τίποτε. Ενώ η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι κάτι ιερό  κι απαραβίαστο. 

Ως Εκτός Σχεδίου καταγγέλλουμε στο λαό της Νέας Ιωνίας την επιλεκτική αυτή μεταχείριση που επιφυλάσσει η δημοτική αρχή στους/τις δημότες της. Ζητάμε γενναία χρηματοδότηση, ώστε τα σχολεία και οι δημόσιες δομές να είναι σύγχρονες και ασφαλείς για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι εργάζονται  σε αυτές. Είναι σταθερή και πάγια αρχή μας, θα αγωνιζόμαστε για αυτήν και θα την υπερασπιστούμε.

Σημειωτέον, είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που είχαμε  προ ημερών καταγγείλει τη στάση της δημοτικής αρχής για την σπουδή να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα την μέρα του τελικού του Conference League . Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

ektossxediou.blogspot.com