Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Με αφορμή τον τελικό του Conference League 29 Μάη στη γειτονική Φιλαδέλφεια

 

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε πως με απόφαση δημάρχου «προς αποφυγή ταλαιπωρίας γονιών και μαθητών», όλα τα σχολικά συγκροτήματα του δήμου μας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της διεξαγωγής του αυριανού αγώνα conference league στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Η ενημέρωση αυτή ήρθε αργά το μεσημέρι της προηγούμενης του αγώνα,  μέρας Τρίτης, μέσω των διευθύνσεων των σχολείων.

Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, με ποια κριτήρια  πάρθηκε μια τέτοια απόφαση και μάλιστα τελευταία στιγμή, αλλά και πώς αντιμετωπίζεται το θέμα των εργαζόμενων γονέων που μεσημέρι της προηγούμενης μέρας ενημερώνονται σχετικά με την απόφαση αυτή.

Εδώ και μέρες, διαχέονται διάφορες πληροφορίες και ανησυχίες  σχετικά με το τι μπορεί να γίνει τη μέρα του αγώνα (και την προηγούμενη) στην περιοχή μας και πολύ περισσότερο στη Ν Φιλαδέλφεια.

Απ ό,τι φαίνεται, το μέλλον, η -πιο σωστά- το παρόν που θέλουν να μας επιβάλλουν είναι αυτό:

Ζώνες ελέγχου, φράχτες (!), χιλιάδες αστυνομικοί, διαπιστευτήρια (!) για τους μόνιμους κατοίκους, απαγόρευση στάσης και στάθμευσης σε περίμετρο ενός χιλιομέτρου από το γήπεδο της ΑΕΚ, κλείσιμο δρόμων, εκτεταμένες  τροποποιήσεις δρομολογίων, κλείσιμο ΗΣΑΠ για τον κόσμο,  απαγόρευση κάθε εκδήλωσης πολιτικής πολιτιστικής ή άλλης, και τελικά… απομάκρυνση από  την περιοχή όλων των…. «περίεργων» που θέλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην γειτονιά τους. Μαζί με τη δημιουργία κλίματος φόβου, ώστε οι κάτοικοι… να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας! 

Πολύ εύκολα – λοιπόν- ΚΛΕΙΝΕΙ  μια πόλη όταν υπάρχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που… το επιβάλουν,   πολύ εύκολα- λοιπόν- ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία σε ΚΑΘΕ πολίτη και κάτοικο, για… την «ασφάλειά» του, πολύ εύκολα-λοιπόν- δεν πειράζει να χαθεί ένα μάθημα, μια σχολική μέρα, πολύ εύκολα – λοιπόν- η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ θα … υπερασπιστεί το κλείσιμο των δρόμων (βασικά θα είναι αυτή που τους κλείνει),  πολύ εύκολα- τελικά λοιπόν- καλλιεργείται η κουλτούρα του φόβου και της «αναπόφευκτης» βίας ως δεδομένη και ως στοιχείο της καθημερινότητάς μας που πρέπει να μάθουμε και να συνηθίζουμε(;) να ζούμε με αυτό, πολύ εύκολα-λοιπόν- θα απαγορεύεται όταν χρειάζεται (!), η  ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και των κατοίκων στη γειτονιά τους και μαζί με αυτά και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.

ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ! Βλέπεις, αυτή τη φορά δεν είναι μια πορεία διαμαρτυρίας ή μια απεργία εργαζομένων ή  κατοίκων  που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής αλλά… ένας τελικός υπό τη σκέπη της ΟΥΕΦΑ, που αποφέρει τεράστια κέρδη για επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Η ζωή μας και οι ανάγκες μας όμως δεν μπορούν να σχεδιάζονται με βάση το κέρδος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν γίνεται να ανεχτούμε  να ζούμε και σε πόλεις --  φυλακές! Ο αγώνας για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων, για πόλεις ανθρώπινες με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο. Εμείς θα είμαστε παρόντες/παρούσες!