Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ανακοίνωση - Καταγγελία ενάντια στη μεταφορά του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ

H αριστερή ριζοσπαστική κίνηση Εκτός Σχεδίου καταγγέλλει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία και τη συγχώνευση του με εκείνο στην Αγία Παρασκευή.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο στεγαζόταν εντός του χώρου του Κέντρου Υγείας Νέας Ιωνίας (πρώην ΙΚΑ), είναι μία δημόσια δομή η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας από τη Νέα Ιωνία και όμορους δήμους όπως Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, χορηγώντας τα αναγκαία φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για πολύ σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος, διάφορα αυτοάνοσα, ρευματοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπάθειες κ.λπ.

Την περασμένη Τρίτη 23 Ιανουαρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο του ΕΟΠΥΥ ενάντια στο κλείσιμο του φαρμακείου και τη μεταφορά των ευαίσθητων φαρμάκων, η οποία μάλιστα θα γινόταν με όχημα το οποίο δεν διέθετε ψυγείο, κάτι που αποτράπηκε αρχικά. Τελικά η μεταφορά πραγματοποιήθηκε, εν κρυπτώ, το απόγευμα της ίδια μέρας.

Σημειωτέων, πως ο χώρος του ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής (Γούναρη 22) στον οποίο μεταφέρθηκε το φαρμακείο δεν έχει εύκολη πρόσβαση μέσω του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά ταυτόχρονα είναι και αρκετά δύσκολη και η στάθμευση με ιδιωτικό Ι.Χ. Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα την τεράστια επιπλέον ταλαιπωρία, ασθενών και ωφελουμένων, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν από το φαρμακείο τόσο λόγω απόστασης όσο και λόγω υπερσυσσώρευσης πλήθους και συνωστισμού.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία που η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, τιμές ενοικίων) έχει γονατίσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Επιπλέον, όσο και να ψάξει κανείς δεν θα βρει κάποια στοιχειώδη αιτιολόγηση από τη μεριά του ΕΟΠΥΥ της απόφασης αυτής. Αν υπέθετε κανείς, καλοπροαίρετα, ότι αυτό έγινε για λόγους «εξορθολογισμού» και «εξοικονόμησης πόρων», τότε γιατί αντίστοιχη απόφαση μεταφοράς φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλλιθέα, η οποία έγινε μάλιστα από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2023 αφορούσε στη μεταφορά από χώρο που ήταν δωρεάν παραχωρημένος σε χώρο με μηνιαίο μίσθωμα 5330 ευρώ;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μεταφορά του φαρμακείου συνδέεται και αυτή με την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για περαιτέρω συρρίκνωση και ουσιαστικά διάλυση της δωρεάν Δημόσιας Υγείας. Αντί να δημιουργήσει, όπως ζητάνε και οι συνταξιούχοι, περισσότερα δημόσια φαρμακεία, και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα τα στελεχώνει, έρχεται και τα συνενώνει - συρρικνώνει διαρκώς.

Επίσης, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για το σύνολο του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Υγείας στην Αλέκου Παναγούλη καθώς απειλείται με έξωση, με κίνδυνο το επόμενο διάστημα να βρεθούμε αντιμέτωποι με το συνολικό κλείσιμο της δομής.

Είναι προφανές, πως η παραπάνω απόφαση συνδέεται με την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι συνδέεται με τα Δημόσια και Κοινά Αγαθά, την ιδιωτικοποίησή τους και την επέκταση της κερδοσκοπίας σε κάθε κλάδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με τραγικές συνέπειες στη ζωή μας, όπως η Παιδεία (νομοσχέδιο για την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης), με την ανυπαρξία πολιτικών ανάσχεσης της ακρίβειας και του κόστους ζωής, την καθήλωση των μισθών, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας (πυρκαγιές και πλημμύρες) την όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε κάθε αγωνιζόμενο και ενεργό πολίτη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 6:30 μμ, προκειμένου να αποφασιστεί η στήριξη του δήμου στον αγώνα των κατοίκων με μια σειρά πρωτοβουλίες ώστε:
  • να ξαναλειτουργήσει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία
  • να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί το φαρμακείο στην Ν. Ιωνία μαζί με το Κέντρο Υγείας (πχ παλαιό ΙΚΑ)
  • να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
– Αριστερή Κίνηση στη Νέα Ιωνία