Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

Όλοι κατανοούμε πόσο αναγκαία είναι η γνωριμία και η επαφή των παιδιών με τη μουσική, τη ζωγραφική και άλλες μορφές τέχνης και πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, του δήμου για τη δημιουργία παιδικής και νεανικής χορωδίας, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική συμβολή στην παραπάνω κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Από ότι αποδεικνύεται στην πράξη η Παιδική και νεανική χορωδία του Δήμου Νέας Ιωνίας εξ’ αρχής δεν δημιουργήθηκε με εκπαιδευτικό σκοπό ή με σκοπό μέσω της επαφής με την μουσική και το τραγούδι την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όπως θα όφειλε. Αντιθέτως δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες.

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Δήμος Ν. Ιωνίας και ο ΟΠΑΝ, κάλεσαν σε ανοιχτή ακρόαση παιδιά και νέους από 6 έως 25 ετών για να δημιουργήσουν παιδική και νεανική χορωδία του Δήμου με επικεφαλής την μαέστρο Ευαγγελία Χλωρού. Σκοπός της χορωδίας, όπως ειπώθηκε από την μαέστρο, είναι να συνοδεύει τις εκδηλώσεις του Δήμου και να παρουσιάζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Όπερ και εγένετο! Τον Δεκέμβριο του 2022 (2 μήνες μόλις αργότερα) η χορωδία, σαν έτοιμη από καιρό, παρουσιάστηκε σε σειρά πρωινών εκπομπών (ΕΡΤ, OPEN, ANT1, Blue sky,) σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, ενώ μέχρι σήμερα η χορωδία έχει συνοδεύσει αρκετές εκδηλώσεις κοινωνικο-θρησκευτικού περιεχομένου, πάντοτε με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο.

Τον περασμένο Απρίλιο τραγούδησε για να τιμήσει τα θύματα των Τεμπών στην Εκδήλωση «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023» διοργάνωσης της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ τις τελευταίες μέρες η χορωδία μας καλούσε μέσα από την σελίδα της στο Facebook να παρευρεθούμε στην πολιτική εκδήλωση στο Νέο Ηράκλειο της νυν υπουργού και υποψήφιας με την Νέα Δημοκρατία Νίκης Κεραμέως στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ανάρτηση η οποία μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην συνέχεια αποσύρθηκε.

Για εμάς ο σκοπός μιας παιδικής χορωδίας του δήμου θα έπρεπε να είναι η επαφή των παιδιών και νέων με το τραγούδι. Θα έπρεπε να είναι η μουσική έκφραση και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών παράλληλα με την ανάπτυξη του αισθήματος της συνεργασίας και φυσικά πάντα χωρίς οικονομικό αντίτιμο.

Αντί για αυτό ο απροκάλυπτος σκοπός της δημιουργίας της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Δήμου Νέας Ιωνίας τόσο από την μαέστρο, όσο και από την ίδια τη Δήμαρχο, είναι η προσωπική τους προβολή και η εμφάνιση των παιδιών ως υποστηρικτικό στοιχείο σε κοινωνικοπολιτικές εκδηλώσεις ακόμα και προεκλογικού χαρακτήρα!

Επιπλέον δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι η συγκεκριμένη μαέστρος προσλήφθηκε με την γνωστή διαδικασία του εργαζόμενου με αντίτιμο. Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά επιβάλει ότι για να μπορέσει κάποιο παιδί να συμμετέχει στην χορωδία θα πρέπει να πληρώνει και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, ώστε μέσω αυτού να πληρώνεται και η μαέστρος, κάτι το οποίο προφανώς εισάγει και τους αντίστοιχους αποκλεισμούς σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.

Η επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό πρέπει να είναι καθολική και δωρεάν.

Τα παιδιά δεν είναι «περιοδεύων θίασος» αυτοπροβολής
και εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων. 

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία