Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο | Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά στη Νέα Ιωνία είναι η μεγάλη έλλειψη δημόσιων ελεύθερων χώρων, θέμα που πολλές φορές και με πολλές αφορμές ως δημοτική κίνηση έχουμε αναδείξει. Το πρόβλημα αυτό το αναγνωρίζουν και οι υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις, μόνο όμως μέσα στα προεκλογικά, ιλουστρασιόν φυλλάδια τους. Μια πλευρά αυτού του προβλήματος είναι γενικά το πως και με ποια κριτήρια δίνεται η άδεια χρήσης του ελεύθερου δημόσιου χώρου για εμπορικές δραστηριότητες και ειδικά η επέκταση του χώρου που καταλαμβάνουν τα καταστήματα εστίασης με αφορμή τον covid.

Συγκεκριμένα ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν ο ατελώς διπλασιασμός του χώρου που καταλαμβάνει ένα κατάστημα εστίασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ώστε αυτά, για υγειονομικούς λόγους, να τοποθετηθούν πιο αραιά, να μειώνεται ο συνωστισμός και κατά συνέπεια και η μετάδοση του ιού. Στην συνέχεια, ως μέτρο στήριξης των καταστημάτων εστίασης, αποφασίστηκε να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο, με αποτέλεσμα τα τραπεζοκαθίσματα συνεχώς να επεκτείνονται και να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι πλέον οι ελάχιστες πλατείες και πεζόδρομοι που υπάρχουν στην περιοχή να πρέπει να χαρακτηρίζονται με τον προσδιορισμό «πρώην», πχ πρώην Πλατεία Σημηριώτη ή πρώην Πεζόδρομος Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται με την στάση και υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής, αφού η παράταση για την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων έχει λήξει από τις 15 Ιαν. 2023. Για να είμαστε ακριβείς, στο Άρθρο 82 του νόμου 4975 του 2022 (30/09/2022) προβλεπόταν ότι «παρατείνεται έως τις 15.1.2023 η προθεσμία περί της ατελούς παραχώρησης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», ενώ στην συνέχεια δεν υπήρξε καμία άλλη νομοθετική ρύθμιση που να παρατείνει το μέτρο.

Στην πράξη λοιπόν έχουμε ένα μέτρο που εδώ και περίπου 5 μήνες έχει καταργηθεί και που όμως στην πράξη, από ότι φαίνεται, για την Δημοτική Αρχή συνεχίζει να ισχύει, αφού καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει για να επιστρέψουν τα τραπεζοκαθίσματα, τουλάχιστον, στην προ covid κατάσταση. Μάλιστα ,στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 23/5, όπου θέσαμε το θέμα η Δήμαρχος για να καλύψει την αδράνειά της ανέφερε ότι έχει δοθεί παράταση και το μέτρο ισχύει, κάτι που όμως είναι αναληθές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα άλλαζε η τοποθέτησή μας.

Με βάση λοιπόν και τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε δύο πράγματα:

  1. Το πόσο εύκολα τελικά παρακάμπτονται ακόμα και οι «νόμιμες διαδικασίες» όταν είναι να εξυπηρετηθούν ποικίλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα είναι απίστευτα δύσκολο έως ακατόρθωτο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των κατοίκων (βλ. προστασία δημόσιου ελεύθερου χώρου, προβλήματα στα σχολεία κλπ).
  2. Το πόση νεκρική σιγή μπορεί να πέσει σε συγκεκριμένα θέματα, από τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις, αν τα θέματα αυτά θίγουν συγκεκριμένα συμφέροντα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Μάλλον αυτά τα θέματα υπάρχουν για λόγους πληρότητας στα «εφαρμόσιμα» και «κοστολογημένα» προγράμματά τους.

Εμείς πάντως από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να βάζουμε τα συμφέροντα των κατοίκων πάνω από οτιδήποτε άλλο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις απόπειρες καταπάτησης Δημόσιου Ελεύθερου Χώρου από ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα.

Θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με αύξηση των ελεύθερων χώρων και επέκταση του πράσινου και των πάρκων. Συντήρηση και αύξηση των παγκακιών στα πάρκα για να τα απολαμβάνουν όλοι/όλες. Όχι τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα.

Θέλουμε οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και οι πλατείες να είναι πλήρως προσπελάσιμοι σε όλους τους ανθρώπους (γονείς με καροτσάκια, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα κλπ). Είναι θέμα πολιτισμού και ηθικής. 

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία