Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πανκαλλιτεχνική Απεργία 1-2 Φεβρουαρίου

Ως Εκτός Σχεδίου στηρίζουμε την πανκαλλιτεχνική απεργία 1-2 Φεβρουαρίου και τον αγώνα των καλλιτεχνών για την απόσυρση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022
που «κουρελιάζει» τα πτυχία των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών φέρνει οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις και εντείνει την κατηγοριοποίηση των καλλιτεχνών.

Πίσω από το αίτημα του αγώνα τους για την αναγνώριση των πτυχίων κρύβεται η αγωνία όλων των καλλιτεχνών για το παρόν και μέλλον της τέχνης, για την θέση τους στην κοινωνία, για την αξιοπρεπή αντιμετώπιση τους ως εργαζομένων αλλά και ως καλλιτεχνών – δημιουργών.

Οι χρόνιες πολιτικές επιλογές στοχευμένα ενίσχυσαν την ιδιωτική καλλιτεχνική εκπαίδευση και ταυτόχρονα απέκλεισαν τη δυνατότητα ίδρυσης δημόσιας και ανώτατης. Έτσι οδηγηθήκαμε στη δημιουργία δεκάδων ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών, στην περιορισμένη δυνατότητα δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, στην πλήρη απαξίωση του πολιτισμού, στην υποτίμηση της μουσικής εκπαίδευσης, και στον εξαναγκασμό των εργαζόμενων μουσικών στα δημοτικά ωδεία να δουλεύουν με αντίτιμο.

Την ίδια στιγμή η κυβερνητική πολιτική μειώνει τις επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών. Μετατρέπει τους ανεξάρτητους κινηματογράφους σε εμπορικά συγκροτήματα ή multiplex, αποκλείοντας την ανεξάρτητη κινηματογραφική δημιουργία. Ευνοεί μεγαλοπαραγωγούς της νύχτας ενισχύοντας τις τραγικές συνθήκες εργασίας και θυσιάζει την καλλιτεχνική ευαισθησία στον βωμό του κέρδους. Επιτίθεται στην καλλιτεχνική εργατική παραγωγή, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργεί ανασφαλές και άρα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, ενισχύει τη μαύρη απλήρωτη εργασία, τον ανταγωνισμό, την ανθρωποφαγία. Οποιαδήποτε καλλιτεχνικό όραμα μετατρέπεται σε εμπορικό προϊόν, οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία ευτελίζεται σε φθηνή τουριστική ατραξιόν.

Στεκόμαστε πλάι στον αγώνα τους για
  • ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ85
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ όλων των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στην βαθμίδα της Τεχνικής Εκπαίδευσης
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΝΤΟΥ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ στο ελεύθερο θέατρο
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ και ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία