Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ήρθε ο καιρός να τους πάρει και να τους σηκώσει

Ο χιονιάς και το κρύο που ζήσαμε αυτές τις δύο μέρες έφεραν για μια ακόμα φορά στο φως, τις εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και μετακίνησης - πολλές φορές επικίνδυνες για την πλειοψηφία του κόσμου.

Τι είδαμε λοιπόν :

Είδαμε την πλήρη αποτυχία της πολυδιαφημιζόμενης ιδιωτικής εταιρίας με τα πανάκριβα διόδια «Αττική Οδός ΑΕ» να είναι εξαφανισμένη για πάνω από 30 ώρες, ενώ χιλιάδες κόσμος παρέμενε εγκλωβισμένος και αβοήθητος στο οδόστρωμά της χωρίς καμία ενημέρωση, κι ακόμη χειρότερα, όταν πια εμφανίστηκε με μια ανακοίνωσή της, «εξήγησε» τι έγινε, μεταφέροντας την ευθύνη στον κόσμο. .Δεν φρόντισε να χορηγήσει ούτε ένα μπουκάλι νερό ούτε κάτι φαγώσιμο σε ανθρώπους που δοκιμάζονταν από την κακοκαιρία μέσα στα όρια της επιχείρησης της. Οι εγκαταλειμμένοι άνθρωποι θα έχουν να θυμούνται τη βοήθεια που τους πρόσφεραν κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν να τους χορηγήσουν νερό και είδη πρώτης ανάγκης. Η ίδια εταιρεία που δεν ξεχνάμε πως ζητούσε αποζημίωση για τα χαμένα έσοδά της λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω covid (!). Μαζί της κατέρρευσε και το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ, που τόσο πολύ προπαγανδίζεται, (φωτογραφίες Πατούλη με τα σουπερ μηχανήματα) με χιλιάδες κατοίκους να ζουν εφιαλτικές καταστάσεις, στη Μεσογείων, την Κατεχάκη, στη Βουλιαγμένης και σε πολλούς κεντρικούς οδικούς κόμβους.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων να ναι καλά ….

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο εγκληματική είναι η πολιτική ιδιωτικοποίησης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υποδομών.Δεν φταίει ο ανίκανος ιδιώτης όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση αλλά ο θεός του κέρδους του κεφαλαίου.

Ό,τι έγινε στην Αττική Οδό και σε μικρότερη εκδοχή είχε γίνει το 2019 με πλημύρες, βαράει καμπανάκι για το τι θα γίνει με το ρεύμα και το νερό αν δεν αγωνιστούμε για να μην ιδιωτικοποιηθούν.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους είναι εγκληματικές. Υποτάσσουν τις λαϊκές ανάγκες στα κέρδη των επιχειρήσεων, οδηγούν με τη διαχείριση της πανδημίας, την εκμετάλλευση της εργασίας, την ανεργία, την ακρίβεια, το κύμα των αυξήσεων σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια που απλώνεται ακόμα και σε εργαζόμενους, σε ενεργειακή φτώχεια και στεγαστική επισφάλεια.

Ιδιαίτερα στις λαϊκές και φτωχές γειτονιές, όπως η δική μας, η πλειοψηφία των νοικοκυριών θα πρέπει να διαλέγει καθημερινά ανάμεσα στο φαγητό ή το κρύο… Ενώ, δεν είναι λίγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα ρημαγμένα, παλιά προσφυγικά και στερούνται από τις στοιχειώδεις συνθήκες, αξιοπρεπούς διαβίωσης

Στην περιοχή μας, όπως και πέρσι, κάποιες γειτονιές έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Ενώ σε ανακοίνωση του ο Δήμος ανέφερε πως
«από τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου, το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Νέας Ιωνίας ήταν σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας» και πως «έχει θέσει σε 24ωρη ετοιμότητα ειδικά μηχανήματα και το αναγκαίο προσωπικό για τις ανάγκες αποχιονισμού όπου χρειαστεί».

Όμως το γεγονός είναι ότι πολλοί δρόμοι της Ν Ιωνίας, έγιναν απροσπέλαστοι και δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για κάποια ώρα ακόμα και στη Λ Ηρακλείου

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση ο δήμος αναφέρει ότι «όποιος πολίτης έχει ανάγκη να ζεσταθεί μπορεί να επισκεφθεί το Δ’ ΚΑΠΗ (Ικαρίας 14, τηλ: 210 2770774) που λειτουργεί έως την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου από το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Για όσους αναζητούν θερμαινόμενο χώρο μετά τις 20:00 το βράδυ, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210 2756000 προκειμένου ο Δήμος να τους κατευθύνει αντιστοίχως». Η κατεύθυνση που δινόταν ήταν ότι στην περιοχή, δεν υπάρχει κάποιος θερμαινόμενος χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει όποιους συμπολίτες μας το ζητήσουν. Θα μπορούν ωστόσο να πάνε σε κάποιο χώρο στον δήμο της Αθήνας. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο δήμος δεν θα μπορούσε να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά του… Δηλαδή, όποιος/α κάτοικος θελήσει να βρει ένα χώρο να περάσει έστω μια-δύο νύχτες θα πρέπει να βρει και τον τρόπο να πάει μόνος του στην… Αθήνα.

Όμως, οι θερμαινόμενοι χώροι πρέπει να λειτουργούν συνεχώς, και να μπορούν έγκαιρα και να μεταφερθούν εκεί όσοι/ες έχουν ανάγκη. Χρειάζεται μέριμνα από την πλευρά της δημοτικής αρχής για καταγραφή και γνώση από τις κοινωνικές υπηρεσίες του αριθμού των συμπολιτών μας που δεν έχουν θέρμανση στο χώρο που μένουν.

Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν λύσεις για πάγια πλήρη αντιμετώπιση της αδυναμίας αξιοπρεπούς στέγασης όλων όσων έχουν ανάγκη.

Ως Εκτός Σχεδίου όπως κάναμε και στο παρελθόν (στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου), συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε να προσφερθεί άμεσα, εδώ και τώρα, στέγη, σε αξιοπρεπείς χώρους, για όλους και όλες ανεξαιρέτως τους/τις άστεγους/ες, ειδικά εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και των κινδύνων για την υγεία και την ίδια τη ζωή που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία από την πανδημία.

Το βλέμμα μας δεν μπορεί να στρέφεται μόνο στις έκτακτες συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους. Χρειάζεται μια αναβαθμισμένη πάγια κοινωνική πολιτική στήριξης των οικονομικά αδύναμων από την πολιτεία και από την πλευρά του δήμου. Σπίτια και χώροι στην περιοχή υπάρχουν. Πολλά εγκαταλελειμμένα και ακατοίκητα σπίτια μπορούν να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν κόσμο που έχει ανάγκη. Αντί για τις πολυδάπανες εργασίες «καλλωπισμού» και τα έργα βιτρίνας, να δοθούν σε χώρους για την αξιοπρεπή στέγαση όλων των άστεγων (ντόπιων, μεταναστών, προσφύγων). Άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες για εξασφάλιση κοινωνικής στέγασης και στήριξης όλων όσων δεν έχουν επαρκή στέγαση.

Ως Εκτός Σχεδίου θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και συνολικά, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να βρει ο θυμός και η οργή του κόσμου της εργασίας αγωνιστική διέξοδο για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας.

Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός σώζει τον λαό!


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία