Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Το οικόπεδο της πρώην ALTEC να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο και σε χώρο για τις πολιτιστικές-εκπαιδευτικές-αθλητικές ανάγκες των κατοίκων

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής της Νέας Ιωνίας, για τη μετεγκατάσταση του χώρου στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου. Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση, μέσω τραπεζικού δανεισμού, του οικοπέδου της πρώην ALTEC στην περιοχή της Αλσούπολης, ώστε στον χώρο εκεί να μεταφερθεί η διεύθυνση περιβάλλοντος και τα απορριμματοφόρα του δήμου, από το χώρο που στεγάζονται σήμερα.

Από την μεριά μας ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ τοποθετούμαστε λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν την πολιτική μας τοποθέτηση, την επιστημονική γνώση, το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας (κατοίκων & εργαζομένων) και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο γύρω περιβάλλον λόγω της εγκατάστασης αυτής. Αρχικά λοιπόν θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το πρόβλημα χωροθέτησης του χώρου στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον Δήμο μας, αλλά υπάρχει σε πολλούς δήμους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις για τρεις κυρίως λόγους:

  1. Το συνολικό μοντέλο παραγωγής, διαχείρισης, μεταφοράς των απορριμμάτων και χωροθέτησης των εγκαταστάσεων τους είναι ένα πρόβλημα που ιδιαίτερα σε συνθήκες αστικής υπερ-συγκέντρωσης δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, ενώ, η όποια «λύση» προτείνεται είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος.
  2. Η πολιτική επιλογή του Κεντρικού Κράτους να πετά το «μπαλάκι» σε περιφέρεις και δήμους, αφήνοντας έτσι την κατάσταση να διαιωνίζεται, δίνει ουσιαστικά στους δήμους την άδεια να λειτουργούν τα αμαξοστάσιά τους σε «προσωρινές» - μόνιμες θέσεις, χωρίς κανένα σχεδιασμό.
  3. Η απραξία δεκαετιών των δημαρχιακών διοικήσεων που έχουν αφήσει (και) τον δήμο μας χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και εγκαταστάσεις για τα απορριμματοφόρα της πόλης, ώστε να εξυπηρετούνται με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο. 

Ο χώρος που στεγάζονται εδώ και χρόνια τα απορριμματοφόρα του δήμου βρίσκεται μέσα στο στάδιο της Νέας Ιωνίας, και είναι ο πλέον ακατάλληλος, με εκατοντάδες κατοίκους, συλλόγους και παιδιά να αθλούνται καθημερινά δίπλα σε αυτόν, ενώ τo 14o νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του γκαράζ. Επιπλέον, η περιοχή αυτή, είναι περιοχή κατοικίας, όπου η καθημερινή διέλευση των απορριμματοφόρων από τη γειτονιά δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα όχλησης, ρύπανσης και δυσοσμίας στους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζει τους εργαζόμενους να λειτουργούν σε άθλιες, συνθήκες παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες για την ασφάλεια και την προστασία τους. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα από τον συγκεκριμένο χώρο και να υπάρξει άμεσα στέγαση συνολικά της Δ/νσης Περιβάλλοντος σε άλλο, κατάλληλο για την χρήση αυτή χώρο.

Το πρόβλημα, λοιπόν, υπάρχει πολλά χρόνια και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει η κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής δεν είναι καινούργια. Ανά περιόδους έχουν γίνει προτάσεις για χώρους μετεγκατάστασης της Δ/νσης Περιβάλλοντος, είτε εντός (βλ. ΟΤ445), είτε εκτός ορίων του Δήμου (βλ. Δήμο Αχαρνών), χωρίς όμως καμία από αυτές ποτέ να προχωρήσει.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η παρούσα πρόταση της Δημάρχου αποτελεί συνέχεια στον ίδιο στρεβλό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων δεδομένου ότι αυτό που παρουσιάζεται ως λύση για το πρόβλημα της πόλης μας, ουσιαστικά μεταθέτει το πρόβλημα στους κατοίκους μιας άλλης γειτονιάς με τα ίδια προβληματικά δεδομένα. Και ως τέτοια επιλογή είναι προβληματική εξ αρχής, αμφίβολη εάν θα καταφέρει να λειτουργήσει και αργά ή γρήγορα θα επαναφέρει τα ίδια αδιέξοδα.

Ενώ, λοιπόν, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή μια λογική που λέει ότι «δε θέλω τα σκουπίδια και τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται εδώ, οπότε ας πάνε δίπλα» (σε άλλη γειτονιά ή σε άλλο δήμο), θεωρούμε την συγκεκριμένη πρόταση εξαιρετικά προβληματική και μη υλοποιήσιμη αφού παρουσιάζει τα παρακάτω προβλήματα:

  1. Το συγκεκριμένο οικόπεδο γειτνιάζει άμεσα με κατοικίες, ενώ παράλληλα βρίσκεται απέναντι από το σχολικό συγκρότημα του 16ου Δημοτικού, του ΣΜΕΑΕ και του 16ου Νηπιαγωγείου.
  2. Είναι δεδομένο ότι η δραστηριότητα των εγκαταστάσεων αυτών, η συχνή διέλευση φορτηγών, το πλύσιμο, η στάθμευση απορριμματοφόρων, θα προκαλέσει περιβαλλοντική υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, είναι σε όλους γνωστό ότι πολλές φορές η στάθμευση των απορριμματοφόρων γίνεται με αυτά να είναι γεμάτα για ώρες όταν δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν (πχ στον πρόσφατο χιονιά)  να οδηγηθούν στην χωματερή της Φυλής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χώροι των αμαξοστασίων μετατρέπονται σε άτυπους χώρους μεταφόρτωσης και προσωρινής απόθεσης απορριμμάτων χωρίς καμία πρόνοια, με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες.
  3. Σύμφωνα με την Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ 21/Β` 13.1.2012) και τον Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α` 21.9.2011) για τη διαμόρφωση χώρων ως αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων, επειδή είναι επιφάνειας κάτω των 10 στρεμμάτων, δεν προβλέπεται καμία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Κατά συνέπεια τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις δεν προβλέπεται να τηρούν ειδικές προδιαγραφές (πέραν των γενικών) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου τους τόσο κατά την κατασκευή τους όσο περισσότερο και κατά την λειτουργία τους.
  4. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 371/Δ/2005 η περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο πόλης, αποτελούμενοι από δυο οικοδομικά τετράγωνα τα οποία προβλέπεται να τα διαχωρίζει πεζόδρομος. Μάλιστα το ανατολικό ΟΤ με την ονομασία Ζ2 προβλέπεται να γίνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Κάθε κίνηση την δημοτικής αρχής για μετεγκατάσταση του γκαράζ στερεί αυτό τον ελεύθερο χώρο από τον δήμο, εντός του οποίου υπάρχει ήδη ανεπάρκεια στους χώρους αυτούς.

Με αφορμή όμως αυτή την συζήτηση θα θέλαμε να θέσουμε μπροστά τις ανάγκες μας

  1. Τα μεγάλα προβλήματα στην περιοχή μας όσον αφορά τη στέγαση σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε με τον εφιάλτη της στέγασης των παιδιών για τη δίχρονη προσχολική αγωγή σε ακατάλληλους χώρους, ακόμα και σε προκάτ κτίρια, με την πάντα εύκολη αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχουν χώροι. Ο 6ος βρεφονηπιακός σταθμός που λειτουργούσε σε νοικιασμένο κτίριο έχει κλείσει λόγω της ακαταλληλότητας του, το διαπολιτισμικό σχολείο δεν έχει δικό του κτίριο, σοβάδες πέφτουν σε δημοτικά σχολεία, και πολλά πολλά άλλα, ενώ δε θυμόμαστε πραγματικά πότε ήταν η τελευταία φορά που είχε χτιστεί σχολείο ή είχε απαλλοτριωθεί χώρος για ανέγερση σχολείου. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά το κλείσιμο του 6ου βρεφονηπιακού σταθμού και την μετεγκατάσταση του στον 3ο βρεφονηπιακό στο Άλσος Παλαιολόγου (όπου απλά από 3ος μετονομάστηκε σε 3ο-6ο), ολόκληρες οι συνοικίες της Καλογρέζας και της Αλσούπολης έχουν μείνει χωρίς δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να περιπλανώνται σε ολόκληρη τη Νέα Ιωνία προκειμένου να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο σταθμό του Δήμου. Από ότι έχει φανεί στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής (αλλά και των προηγούμενων) δεν είναι οι απαλλοτριώσεις για την αξιοποίηση χώρων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές ανάγκες των παιδιών και των κατοίκων, αντιθέτως γίνονται οι διαμεσολαβητές για την παράδοση μιας σειράς από χώρους στο κεφάλαιο και την εκκλησία.
  2. Το θέμα των ελεύθερων χώρων, θέμα που διαρκώς υποτιμάται στην περιοχή μας από όλες τις δημοτικές αρχές διαχρονικά (πολλά τα παραδείγματα, όπως το ΟΤ 445 στον Περισσό και την σύμπραξη Κράτους – Δήμου - Εκκλησίας - Κεφαλαίου, το ΟΤ 150 με τη δημιουργία πολυώροφου υπογείου γκαράζ, προσεχώς και δημαρχείου κ.α.). Σε μια εποχή που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του επιχειρούν να αξιοποιήσουν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου για το κέρδος και που η κατάσταση με την πανδημία δείχνει την αξία του, ο αγώνας για την υπεράσπισή του είναι για εμάς μονόδρομος.


Για μας λοιπόν ο αγώνας για την μη μεταφορά του αμαξοστασίου του Δήμου στο οικόπεδο της πρώην ALTEC πρέπει να γίνει αγώνας όλων των κατοίκων για διεκδίκηση απαλλοτρίωσης αυτού και άλλων χώρων (όπως πχ το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ στον Περισσό) για την κάλυψη των αναγκών μας.

  • Για να απαλλοτριωθούν χώροι, με κρατική χρηματοδότηση, για της ανάγκες μας και να μην δίνεται το χρήμα από την φορολογία όλων μας για την χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων ή έργων της Μητρόπολης.
  • Για να φτιαχτούν επιτέλους σύγχρονα σχολεία και να σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά που στεγάζονται σε προκάτ στα προαύλια των σχολείων.
  • Για να φτιαχτούν αθλητικές εγκαταστάσεις, ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους για την ενίσχυση του μαζικού – λαϊκού αθλητισμού.
  • Για να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι αναψυχής και συνεύρεσης των κατοίκων, που τόσο μας λείπουνε στον Δήμο μας.
  • Για την μετεγκατάσταση του γκαράζ σε χώρο εκτός αστικού ιστού και περιοχής κατοικίας, είτε στα όρια του δήμου Νέας Ιωνίας είτε εγγύς αυτού, όπου δεν θα υπάρχουν ασύμβατες χρήσεις γης μεταξύ τους, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και μέσα, τηρώντας παράλληλα τους περιβαλλοντικούς όρους


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία