Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Για τα προβλήματα λόγω πανδημίας στους παιδικούς σταθμούς

Για ακόμη μια φορά στα δύο χρόνια της πανδημίας τίθεται το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στους δήμους. Ζήτημα που μαζί με το άνοιγμα των σχολείων είναι κρίσιμο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Κι αυτό γιατί άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν. Η Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής μας αρχής, έκρινε ότι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί μπορούν να ανοίξουν χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας παρ’ όλο που ζούμε σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, δεκάδες νεκρούς, και ένα σύστημα υγείας που δεν μπορεί να υποστηρίξει την περίθαλψη των νοσούντων.

  • Μετά την περίοδο των διακοπών που «άνοιξαν» οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί (μαζί με τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία) μαθαίνουμε πως:
  • Δεν έχει βγει καμία συγκεκριμένη οδηγία για τους παιδικούς σταθμούς από το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπάγονται. Χαρακτηριστικό είναι πως η μόνη ανακοίνωση που έβγαλε το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα αυτό είναι το άνοιγμα στις 3 Γενάρη χωρίς καμία αναφορά σε επιπλέον μέτρα ασφαλείας!
  • Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επιπλέον μέτρο λόγω της ταχείας μετάδοσης του ιού, τόσο για την προστασία των παιδιών μας όσο και για την προστασία των εργαζομένων. Μάλιστα στα παιδιά δεν γίνεται δωρεάν test από καμία δημόσια δομή, εδώ δεν προβλέπεται και από κανέναv η προμήθεια δωρεάν self tests.
  • Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς για άδειες είτε σε περίπτωση προληπτικής καραντίνας είτε σε περίπτωση κλεισίματος τμημάτων λόγω κρουσμάτων.
  • Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι γιατί νοιώθουν φόβο και ανασφάλεια, λόγω της απουσίας μέτρων πρόληψης και προστασίας...

Βλέπουμε για ακόμα μια φορά κυβέρνηση και δημοτική αρχή, να μην παίρνουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων. Αντίθετα η ευθύνη μετατίθεται, όπως εδώ και καιρό άλλωστε, αποκλειστικά στους εργαζόμενους και τους γονείς.

Μάλιστα, με βάση ανακοίνωση της παιδιάτρου που τοιχοκολλήθηκε στους παιδικούς σταθμούς, σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού σε παιδιά, θα πρέπει οι γονείς να εκτελούν rapid test στα παιδιά τους με δικό τους κόστος, χωρίς καμιά μέριμνα από τον δήμο, ώστε να επανέλθει το παιδί στο σταθμό(!)

Η όλη αυτή κατάσταση προστίθεται στα υπάρχοντα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου. Συγχωνεύσεις τμημάτων με υπεράριθμα παιδιών, ανεπαρκής σίτιση λόγω ελλείψεων βασικών υλικών όπως γάλα, κόκκινο κρέας και λαδερά. Η δημοτική αρχή στα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων απαντά με ανακρίβειες (και δυστυχώς απαξιώνοντας τους γονείς και τα αιτήματα τους) μεταθέτοντας ευθύνες σε τρίτους, μη προσδοκώντας να βρει πραγματική λύση στα προβλήματα.

Σε όλο αυτό προστίθεται και το κόστος των τροφείων, τα οποία η δημοτική αρχή επιμένει να διατηρεί. Μάλιστα οι γονείς είναι ωφελούμενοι μέσω ΕΣΠΑ καλούνται από την αρχή του χρόνου να εκτυπώσουν κάρτα για την είσοδο των παιδιών στους βρεφονηπιακούς, αλλιώς χάνουν την επιδότηση. Έτσι η ανασφάλεια των γονέων που τρέμουν κάθε φορά που αφήνουν τα παιδιά τους στους σταθμούς θα πληρώνεται και κυριολεκτικά!

Η θέση μας είναι οι Παιδικοί Σταθμοί να είναι ΑΝΟΙΧΤΟΙ και με ΟΛΑ τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τη διασπορά του ιού.
Ως Εκτός Σχεδίου θέλουμε να διεκδικήσουμε μαζί:

  • Να πραγματοποιούνται τακτικά επαναλαμβανόμενα test σε προσωπικό, παιδιά και γονείς στους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς αντίτιμο!
  • Προσλήψεις παιδιάτρων ώστε να επαρκούν για όλους τους παιδικούς σταθμούς με σταθερή παρουσία στους σταθμούς!
  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής και ασφάλειας!
  • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς και δημιουργία ολιγομελών τμημάτων για την αποφυγή του συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή!
  • Κατάργηση των τροφείων και μη εφαρμογή του συστήματος απουσιών για τους ωφελούμενους από το ΕΣΠΑ.
  • Πλήρης σίτιση βάσει των αναγκών της ηλικίας των παιδιών!
  • Χορήγηση με επάρκεια όλων των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, για όλους τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν από την τσέπη τους!


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία