Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς!

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ανακοινώθηκαν επιτέλους (την Πέμπτη 17/09) τα προσωρινά αποτελέσματα εισαγωγής στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Νέας Ιωνίας. Δυστυχώς άλλη μία χρονιά ξεκινά και μοιάζει ίδια ή και χειρότερη από τις προηγούμενες. Άλλη μια χρονιά με πολλά παιδιά εκτός των δημόσιων παιδικών σταθμών. Άλλη μια χρονιά με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε κατάλληλα κτίρια και υποδομές. Μια χρόνια με μεγάλες απαιτήσεις λόγο του κοροναϊού ως προς την διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής στη λειτουργία των παιδικών σταθμών για τα βρέφη-παιδιά και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Ειδικότερα στον Δήμο Νέας Ιωνίας έγιναν φέτος 282 νέες αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του ΚΕΒΡΕΦΟ. Οι κενές θέσεις που υπήρχαν ήταν 213. Από αυτές, οι 114 καλύφθηκαν το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, και μόλις 99 νέα παιδιά μπόρεσε να πάρει ο δήμος εκτός ΕΣΠΑ. Δηλαδή φέτος, 69 παιδιά (!) μένουν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών (περίπου το 25% των αιτήσεων). 

Η δημοτική αρχή (ως συνήθως) θα επικαλεστεί ότι αυτός ο αριθμός θα μειωθεί, είτε μετά τις διαγραφές, είτε γιατί κάποιοι γονείς που έχουν επιδοτηθεί με Voucher (από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ) μπορεί τελικά να επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς και έτσι να απελευθερωθούν θέσεις στους δημοτικούς. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί τα πραγματικά ερωτήματα παραμένουν! Πως θα μπορέσουν αυτοί οι γονείς να καλύψουν την ανάγκη των παιδιών τους για συμμετοχή τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς; Πως μπορεί μία οικογένεια να κάνει τον οικογενειακό της προγραμματισμό στην αναμονή στο αν και πότε θα γίνει δεκτή στους Παιδικούς Σταθμούς του ΚΕΒΡΕΦΟ; 

Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η πριμοδότηση των Voucher τα τελευταία χρόνια, μόνο τυχαία δεν είναι. Ουσιαστικά, η πολιτική επιλογή της σημερινής, των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ε.Ε, έχει διπλό στόχο. Πρώτων να σταματήσει η χρηματοδότηση της πρόνοιας από τον προϋπολογισμό του κεντρικού κράτους, αφού αντί το κράτος να χρηματοδοτεί πλήρως τις δομές και τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και να εξασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών σε αυτούς, προωθεί τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πλαίσια των νόμων της αγοράς. Άλλωστε ως εργαζόμενοι πληρώνουμε υψηλή φορολογία που έπρεπε να καλύπτει τις δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες και όχι την αποπληρωμή του χρέους και δυσβάσταχτα εξοπλιστικά προγράμματα. Και δεύτερων να επιβάλει μορφές ελαστικής εργασίας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού συναρτά τον αριθμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται από αυτούς σε σχέση με τον αριθμό τον φιλοξενούμενων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ. 

Επιπλέον, ο Δήμος Νέας Ιωνίας (προηγούμενες και νυν Δημοτικές Αρχές) στη λογική της ανταποδοτικότητας και της διαχείρισης του εφικτού κοστολογεί κάθε υπηρεσία προς τους δημότες, ακόμα και τις κοινωνικές όπως οι παιδικοί σταθμοί. Είναι πρόκληση οι δημότες να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για υπηρεσίες και δομές όπως οι παιδικοί σταθμοί, και μάλιστα με συνθήκες στους περισσότερους δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές, με τα παιδιά να στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που προσπαθούν να τις καλύψουν με πεντάμηνες, εξάμηνες ή το πολύ οχτάμηνες συμβάσεις, με ελλείψεις σε υλικό και ελλιπή χρηματοδότηση. 

Μέσα στις σημερινές συνθήκες, της πανδημίας, της εντεινόμενης επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα και της διάλυσης των δημόσιων δομών ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη μας διέξοδος. Ανυποχώρητος αγώνας για αυτά που δικαιούμαστε για μας και τα παιδιά μας, σήμερα που η πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου συνεχίζει να επιτίθεται άγρια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. 

Να παλέψουμε για 

  • ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ.
  • ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
  • ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
  • ΤΡΟΦΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

 

 ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία