Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ – ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία βιώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια μια άγρια επίθεση. Η φτωχοποίηση μεγαλώνει. Ολοένα και περισσότερος κόσμος τα βγάζει πέρα όλο και πιο δύσκολα. Χιλιάδες νέοι οδηγούνται στη μετανάστευση. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, τα ελαστικά ωράρια εργασίας και τη μείωση των αμοιβών τους. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα δουλέψουν εξαντλητικά ωράρια εργασίας από τώρα μέχρι το τέλος των γιορτών και πολλοί από αυτούς δεν θα πάρουν ούτε δώρο. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά του λόφου.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Είναι η πλευρά του κεφαλαίου και όσων το υπηρετούν. Του κεφαλαίου που βλέπει τα κέρδη του να αυξάνοντα αλλά δεν του αρκεί. Αναζητά συνέχεια και νέα πεδία κερδοφορίας και τα βρίσκει με την πρόθυμη αρωγή της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των δήμων όπως του δικού μας, αλλά και του διαχρονικού συστημικού υπηρέτη του, της Εκκλησίας, βάζοντας στο στόχαστρο κάθε ελεύθερο χώρο, από τη Φιλαδέλφεια ως το Ελληνικό και από την Ακαδημία Πλάτωνος ως το Γουδί.

Πρόσφατα 10.000 και πλέον ακίνητα δόθηκαν στο Υπερταμείο (55 από αυτά ανήκουν στο Δήμου μας). Ολόκληρες περιοχές φιλέτα αποχαρακτηρίζονται ή και αλλάζουν χρήσεις με μόνο σκοπό να εξυπηρετηθούν τα σχέδια και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το έργο διαχρονικά έχει το ίδιο σενάριο αν και μπορεί να αλλάζει η σκηνοθεσία.

Όπως λέει και ο ποιητής «Κοτζαμπάσηδες, πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες κυβερνούσανε τη χώρα. Καληώρα»

Στο δήμο μας η Δημοτική Αρχή, αλλά και όλες οι δημοτικές παρατάξεις ψηφίζουν το 2011 και το 2014 το χαρακτηρισμό του οικοπέδου στο ΟΤ445, στην περιοχή του Περισσού, σε χώρο κοινωφελών δημοτικών χρήσεων. Αλλά ως εκ θαύματος, η δημοτική αρχή βλέπει ένα «όραμα», μάλλον με την ευλογία του αγίου Γαβριήλ και μαζί με τις παρατάξεις «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και «Δύναμη Προοπτικής», το 2017 ψηφίζουν ο χώρος να αποκτήσει ιδιωτικές χρήσεις. Η παραχώρηση του χώρου από την «φιλανθρωπο» Τράπεζα Πειραιώς στην Μητρόπολη παίζει το ρόλο του προκαλύμματος και ο χώρος παύει να μπορεί να γίνει δημόσιος.

Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή, στο τρίγωνο Προμπονά, Φιλαδέλφεια, Περισσό, το οποίο ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια. Έχουμε τοποθετηθεί αναλυτική για αυτό. Δεν αφορά απλά και μόνο ένα Γήπεδο, αλλά είναι μία συνολική επίθεση και εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, με πολύ συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων της όσο και σε επίπεδο τοπικής αγοράς.

Σε αυτό η Μητρόπολη αποφάσισε να παίξει ενεργό ρόλο και να λύσει ένα γόρδιο δεσμό. Να άρει την δέσμευση του χώρου από τον Δήμο για χάρη των αναγκών κεφαλαίου. Αυτό που δεν θα μπορούσε να κάνει με την ευκολία και την ταχύτητα που απαιτείται το ίδιο το κεφάλαιο, το κάνει για λογαριασμό του η Μητρόπολη, με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής και όλων των δημοτικών παρατάξεων που το ψήφισαν.

Ως Εκτός Σχεδίου δηλώνουμε, όχι απλά τη διαφωνία μας, αλλά ότι θα πρωτοστατήσουμε για να δημιουργηθεί ένα κίνημα στην πόλη που θα παλέψει για δημόσιους ελεύθερους χώρους που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία