Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Πρόταση φιλοξενίας προσφύγων προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας

Παρακάτω ακολουθεί η πρόταση που κατατέθηκε από την Εκτός Σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Απρίλη 2016, για φιλοξενία προσφύγων σε χώρο στη Νέα Ιωνία. Η πρόαση υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νέας Ιωνίας

Προσπαθώντας να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή που έφερε στη χώρα τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν. Στον τόπο τους είναι σε εξέλιξη φρικτοί πόλεμοι που ακολούθησαν τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επεμβάσεις που είχαν ως πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αφού εξασφάλισαν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, άφησαν πίσω τους τον εφιάλτη. Και ενώ οι ίδιοι προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Όχι μόνο δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου αλλά υλοποιούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές πολιτικές: "φυλάνε” τα σύνορα από τους πρόσφυγες, κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων και απελάσεις, φέρνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ να συνδράμουν σε επαναπροωθήσεις.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 18 Μάρτη, είναι καθρέπτης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης, που αιματοκυλά λαούς και διαλύει χώρες για τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου, που δημιουργεί και ενδυναμώνει αντιδραστικές φασιστικές οργανώσεις (ISIS), σπέρνοντας άνεμους και θερίζοντας θύελλες στο εσωτερικό των χωρών της Ε.Ε., όπως έδειξαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Είναι συμφωνία που αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και που αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» ικανή να υποδέχεται πρόσφυγες, ενώ εκεί δεν εφαρμόζεται η Σύμβαση της Γενεύης.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, στα κέντρα μεταγωγών σε άθλιες συνθήκες, χιλιάδες φυλακισμένοι μετανάστες που έχουν «ξεφύγει» από τις βόμβες και τον πνιγμό στη διαδρομή, βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους, έχουν σειρά για απέλαση, και μεταφέρονται με πλοία και κλούβες δεμένοι με χειροπέδες σε hot spot που μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης.

Ως Εκτός Σχεδίου, θεωρούμε τουλάχιστον απάνθρωπο ενώ οι πρόσφυγες-μετανάστες υφίστανται όλα τα παραπάνω, να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή), να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης.

Στη Ν. Ιωνία, έπειτα από πρόταση μας στις 29 Δεκεμβρίου 2014, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, διέθεσε κάποιες αίθουσες του πρώην 1ου παιδικού σταθμού Ν. Ιωνίας στην Αγ. Κωνσταντίνου, για να φιλοξενηθούν 8 Σύροι πρόσφυγες (3 γυναίκες με τα 5 παιδιά τους), θύματα ενός άγριου πολέμου.

Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να συμβάλλουμε -στο βαθμό που μπορούσαμε- στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς, ενώ ταυτόχρονα καλέσαμε το λαό της Νέας Ιωνίας να κάνει το ίδιο. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και συλλογικότητες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια. Η κρίση στη χώρα μας οδήγησε τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούσαμε, να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, ο χώρος ο οποίος τους φιλοξένησε για 9 μήνες, σήμερα είναι κενός.

Ζητάμε ο χώρος αυτός να αποτελέσει μόνιμο χώρο φιλοξενίας για νέους πρόσφυγες, θύματα πολέμου. Ο χώρος αυτός μετά την αρχική διαμόρφωση που ήδη έχει γίνει, παρέχει στοιχειώδεις υποδομές (νερό, θέρμανση, κρεβάτια, κουζίνα, WC) ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκ νέου άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο. Προφανώς, χρειάζεται περεταίρω διαμόρφωση, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Αντίστοιχα, προτείνουμε το χώρο του ΠΙΚΠΑ που, χρειάζεται να επισκευαστεί. Αυτοί οι δύο χώροι, μετά την επισκευή – διαμόρφωσή τους, με τη συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, μπορούν να αξιοποιηθούν ως ξενώνες προσωρινής διαμονής και ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα (αλλά και όσων άπορων-άστεγων οικογενειών Ελλήνων το έχουν ανάγκη).

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, εκφράζοντας τη συνείδηση του λαού της περιοχής μας που ξέρει από πολέμους, κατοχή, προσφυγιά και μετανάστευση, να δηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να διαθέσουμε τα κτίρια αυτά, και/ή όποιο άλλο κτίριο στην περιοχή μας θεωρηθεί κατάλληλο για τη δημιουργία μικρού ξενώνα προσωρινής διαμονής και ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και γηγενών απόρων-αστέγων

Ο δήμος να αναλάβει τη φιλοξενία παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα υλικά αγαθά (τροφή, επιπλέον υποδομή που τυχόν χρειαστεί κλπ), φροντίδα υγείας, κοινωνική στήριξη κλπ

Παράλληλα και με τη συνδρομή των αλληλέγγυων κατοίκων της περιοχής, μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικότητές της γειτονιάς μας, να συμβάλλουμε στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων/μεταναστών που θα έρθουν στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα ζητάμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια αντί να διαθέτουν κονδύλια για φράκτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και μηχανισμούς καταστολής, αντί να εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρίες και να χρηματοδοτούν τις αμαρτωλές Μ.Κ.Ο., να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία μικρών ξενώνων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και αστέγων, μέσα στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς και δημόσιων δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές.

Ζητάμε το θέμα αυτό να συζητηθεί στη συνεδρίαση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί σχετική απόφαση.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία