Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

72 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από την μέρα που στην εργατογειτονιά της Καλογρέζας εκτελέστηκαν από τους γερμανούς ναζί, 21 νέα παλικάρια, εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής μας και ένας ιταλός αντιστασιακός.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή των Γερμανών φασιστών και των ντόπιων φασιστών τους το Μπλόκο της Καλογρέζας. Το Μπλόκο, το πρώτο μεγάλο στην Αθήνα, ήρθε σαν εκδικητική απάντηση στην αντιστασιακή δράση που υπήρξε στην περιοχή και ιδιαίτερα στην οργανωμένη από το ΕΑΜ απεργία & τις συλλογικές διεκδικήσεις των λιγνιτορυχίων της Καλογρέζας. Ήταν μια συντονισμένη, αιματηρή απάντηση κατακτητών και εργοδοσίας για να τσακίσουν τη λαϊκή αντίσταση.

Με εντολή της Ειδικής Ασφάλειας γερμανοτσολιάδες και δυνάμεις της χωροφυλακής από τα χαράματα περικύκλωσαν την περιοχή & συγκέντρωσαν τους άνδρες άνω των 14 ετών. Συνέλαβαν 350 άνδρες, κυρίως ανθρακωρύχους και αντιστασιακούς αντιφασίστες εκ των οποίων 22 εκτελέστηκαν ενώ 50 παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 την κρατήθηκαν στην Ασφάλεια.

Έχει μεγάλη σημασία αυτά τα γεγονότα, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας και δη της αντιστασιακής ιστορίας, να μην ξεχαστούν. Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας. Να μιλήσουμε για τη Νέα Ιωνία της Κατοχής, του εαμικού αντιστασιακού κινήματος, των δολοφονημένων υφαντουργών του '43 και του Μπλόκου της Καλογρέζας.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες νοσταλγοί του Χίτλερ, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται.

Σήμερα που ο αγώνας ενάντια στη νέα βάρβαρη καταπίεση είναι αναγκαίος όσο ήταν και τότε.

Σήμερα που προκλητικά απελευθερώνεται ο Ρουπακιάς, ο φασίστας δολοφόνος του Παύλου Φύσσα στις 18/3 αλλά και όλοι οι νεοναζί δολοφόνοι που αποφυλακίστηκαν πιο πριν.

Σήμερα, με χιλιάδες κόσμο να ξεριζώνεται απ τον τόπο του εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων και βρίσκεται αντιμέτωπος με την Ευρώπη των φραχτών και των κλειστών συνόρων, του ΝΑΤΟ και της Frontex, των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Σήμερα που ο λαός μας δίνει πάλι έναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους, τους εκμεταλλευτές μας συνολικά.

Τη θυσία των εργατών και του λαού της Καλογρέζας τιμάμε, συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα και πείσμα τον δρόμο του αγώνα, παλεύοντας για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που είναι και η μήτρα που γέννησε, γεννά, που έθρεψε και θρέφει το φασισμό.

Γιατί αντιστεκόμαστε στην καταστολή του κράτους και την καταπάτηση στοιχειωδών ελευθεριών και δημοκρατικών κατακτήσεων. Γιατί είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε εργαζόμενο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την οικονομική βία της απόλυσης και των μισθών πείνας. Γιατί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε και να αναπνέουμε ελεύθερα στις γειτονιές μας. Γιατί είμαστε αντίθετοι με τις αξίες και το σύστημα που γεννάει το «αυγό του φιδιού» : το κέρδος, την αγορά, την ιδιοκτησία, την καπιταλιστική κοινωνία.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Iωνία

Μπορείτε να δείτε πολλά περισσότερα για το Μπλόκο στα παρακάτω link: