Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη / Οχι στον πόλεμο και το ρατσισμό

Ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων αποτελούν βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, να διακινδυνεύουν ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, αναζητώντας τη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής σε άλλες χώρες.

Η κρίση του καπιταλισμού, οι οικονομικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με στόχο τη διασφάλιση κερδών, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Πυροδοτούν πολέμους, συντελούν στην ολοκληρωτική διάλυση κρατών και την ενίσχυση αντιδραστικών φασιστικών-ρατσιστικών οργανώσεων (ISIS). Διαμορφώνουν μια τεράστια πολεμική ζώνη, με τις πολεμικές επιχειρήσεις να μην αφήνουν σπιθαμή γης για τον άμαχο πληθυσμό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα όλων των εποχών.

Η αποστολή πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε ρόλο χωροφύλακα, με συμφωνία της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή. Μεταφέρεται η ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία στην οποία επεμβαίνει και η Τουρκία κλιμακώνοντας τον πόλεμο ενάντια στους Κούρδους και στο εσωτερικό της. Είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη και για τους πρόσφυγες καθώς η εμπλοκή πολεμικών πλοίων σε επαναπροωθήσεις βαρκών θα φέρει περισσότερους πνιγμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σκληραίνει τη στάση της και την κυνικότητά της. Απαγορεύει την ασφαλή και απρόσκοπτη είσοδο των προσφύγων. Τα εξωτερικά σύνορα ήταν και συνεχίζουν να είναι κλειστά για όλους τους πρόσφυγες, που αναγκάζονται να φτάσουν στην Ευρώπη, περνώντας μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές με απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και των χωρών του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ακόμα και για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τις αναγνωρισμένες από την Ε.Ε. ως εμπόλεμες χώρες έχει σαν αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.Η Ε.Ε αντίθετα με όσα εδώ και χρόνια ακούγονται και διαδίδονται δεν είναι η ΄΄Ευρώπη των ανθρώπινων αξιών και ιδεωδών΄΄. Ήταν και είναι η Ευρώπη της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων και των κερδών. Είναι η Ευρώπη των βομβαρδισμών και των προθύμων να συμμετάσχουν στους πολέμους. Η αντιμετώπιση των προσφύγων καθορίζεται με κριτήρια εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας με μέτρα διαλογής σε αποδεκτούς πρόσφυγες και ανεπιθύμητους μετανάστες προς φυλάκιση και απέλαση. Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα που θα χρησιμοποιηθεί ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτές τις πολιτικές φτιάχνει hot spots, και όχι μόνο δε γκρεμίζει το φράχτη του Έβρου που αποτελεί αιτία των πνιγμών στο Αιγαίο αλλά συνεργάζεται με τη FRONTEX και στηρίζει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο. Υλοποιεί μέτρα εγκλεισμού και ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες. Αντί για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι τομείς αυτοί, παραδίδονται πλήρως σε ΜΚΟ, την αστυνομία και το στρατό. Παρεμποδίζεται και κάποιες φορές ποινικοποιείται η όποια συμβολή εθελοντικών οργανώσεων

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές στέκεται ο εργαζόμενος λαός δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του, απομονώνοντας, τις ρατσιστικές, φασιστικές και ξενοφοβικές κραυγές.

Σήμερα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Η αλληλεγγύη πρέπει συμπληρωθεί με τον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, των προσφύγων και των μεταναστών για ένα μεγάλο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα παλέψει ενάντια σε ότι και όσους προκαλούν την προσφυγιά.

Στη Νέα Ιωνία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, εκφράζουμε τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Στεκόμαστε δίπλα τους και συμβάλλουμε ενεργά στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά.

Εχθρός μας είναι ο πόλεμος, ο ιμπεριαλισμός και ο ρατσισμός και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Αγωνιζόμαστε :
  • Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης .
  • Για την άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις.
  • Για ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
  • Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
  • Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
  • Ενάντια στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής.
  • Για νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
  • Για κατάλληλους δημόσιους χώρους και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη και σίτιση των προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων.
  • Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό. Ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καλούμε και τις συλλογικότητες που αναπτύσσουν κινηματικές πρωτοβουλίες για το θέμα να κινηθούν με γνώμονα την αναγκαία ισότιμη συμβολή όλων και την κοινή δράση στη συγκρότηση ενός μαζικού αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού, αντιρατσιστικού ρεύματος, ενός ρεύματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τις αντιπολεμικές – αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις 19 Μάρτη.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία